ΟΒΑ: Η μεγάλη αδικία με το νέο μισθολόγιο – Γιατί δεν δικαιούνται επιδόματα όπως τα υπόλοιπα στελέχη


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Πλησιάζει η ώρα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο μισθολόγιο, το οποίο έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017. Ωστόσο εκκρεμεί η έκδοση των απαραίτητων εγκυκλίων που θα καθορίζουν την εφαρμογή.

Μια από τις κατηγορίες που είναι πολύ αδικημένες είναι οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), οι οποίοι αν και είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, και γίνονται συνεχείς προσπάθειες για προσέλκυση νέων για την κάυψη των κενών, εν τούτοις, ο νομοθέτης φαίνεται να τους απαξιώνει και να μην αναγνωρίζει την εργασία τους.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τους εξαιρεί από τα βασικά επιδόματα που δικαιούνται οι υπόλοιπο στρατιωτικοί.

Το Επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, δίνεται στους στρατιωτικούς λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων τους και της απασχόλησης χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν του ωραρίου εργασίας. Παρά το γεγονός ότι και οι ΟΒΑ θα ασκούν τέτοια καθήκοντα, με πλήρη απασχόληση για το διάστημα που έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση, η εργασία τους δεν αναγνωρίζεται ότι χρήζει αμοιβής.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Μάλλον τους θέλουν να εργάζονται σε καθεστώς δουλείας…

Το επίδομα αυτό μάλιστα το δικαιούνται οι ειδικοί φρουροί και οι συνοριοφύλακες. Προφανώς ο νομοθέτης θεώρησε ότι όσοι φρουρούν στρατόπεδα στα σύνορα, δεν προσφέρουν την ίδια εργασία.

Το επίδομα νυχτερινής απασχόλησης δύο ευρώ και εβδομήντα επτά λεπτών (2,77 €) ανά ώρα, που θεσπίστηκε μεν αλλά κινδυνεύει να μην εφαρμοστεί, δεν δίδεται στους  ΟΒΑ! Προφανώς η νυχτερινή εργασία για αυτούς, θεωρείται δεδομένη εργασία χωρίς αμοιβή!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Τέλος το επίδομα παραμεθορίου των 100 ευρώ μεικτών που  θεσμοθετήθηκε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν ή είναι αποσπασμένα στο Νομό Έβρου και στους Νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων και Σαμοθράκης, καθώς και στο ένστολο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετεί ή είναι αποσπασμένο στη Σκύρο. Οι ΟΒΑ είτε δεν θεωρούνται στελέχη είτε θωρούνται εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας.

Με αυτή την αντιμετώπιση, δεν πρέπει να προκαλεί απορία το γεγονός ότι οι νέοι προτιμούν να παραμένουν άνεργοι παρά να δηλώσουν κατάταξη ως ΟΒΑ. Είναι σίγουρα προτιμότερο το ταμείο ανεργίας από την προοπτική εξαντλητικής εργασίας χωρίς αμοιβή.

Στείλτε μας τις απόψεις σας μέσω της φόρμας που ακολουθεί
[contact-form]


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});