Η αναβάθμιση των F-16, τα F-15 και ο σοφός Καραγκιόζης

Η αναβάθμιση των F-16, τα F-15 και ο σοφός Καραγκιόζης - Τι εξοπλισμούς αλλά και τι χρήματα μας έφερε η χθεσινή ημέρα


Η αναβάθμιση των F-16, τα F-15 και ο σοφός ΚαραγκιόζηςΤης ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Και ξαφνικά, εν μέσω Χριστουγέννων, και την ώρα που φαίνεται πως η περίφημη σύμβαση για την αναβάθμιση των F-16 προχωράει με ρυθμού χελώνας, προέκυψε στην δημόσια συζήτηση, η προμήθεια αμερικανικών αεροσκαφών F-15!

Σχεδόν ταυτόχρονα, η Βουλή ψήφιζε τον προϋπολογισμό του 2018 με περικοπές σε όλα τα επίπεδα, συνεχίζοντας την λιτότητα που ξεκίνησε ήδη από το 2009.

Ο υπουργός εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, υποστήριξε μάλιστα ότι "οι πιστώσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα παρουσιάζουν αύξηση κατά 35.500.000, ήτοι περίπου 7,4%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής του ν.4472."

Και βέβαια, όπως διαβεβαίωνε  πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, πριν ένα περίπου μήνα, έχει "τακτοποιήσει" τις δαπάνες που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει η αναβάθμιση των F-16.


Μόνο που μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποια συζήτηση για το πώς θα γεφυρωθεί η διαφορά των περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ που υπάρχει ανάμεσα στο ποσό που ανέφερε ο πρόεδρος Τραμπ, και σε αυτά που μπορεί να διαθέσει η χώρα, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Εάν η Ελλάδα αναβαθμίσει τελικά 80 αεροσκάφη, το ποσό αυτής της διαφοράς είναι περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που όπως φαίνεται έχει "παγώσει" προσωρινά τις διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευάγγελος Αποστολάκης - Αλκιβιάδης Στεφανής: Δυο ξένοι στο ίδιο υπουργείο


Θα ήταν δε χρήσιμο, η κατασκευάστρια εταιρία στην επικείμενη συνάντησή της με τους δημοσιογράφους, να ενημερώσει εάν υπάρχουν περιθώρια να γεφυρωθεί αυτό το "χάσμα" και με ποιον τρόπο.

Κι ενώ αυτό το κεφάλαιο είναι ανοιχτό, προέκυψε αίφνης χθες η προμήθεια 40 αεροσκαφών F-15, από την ανταγωνίστρια της Lockheed Martin, επίσης αμερικανική εταιρία Boeing.


Δεν ήμασταν παρόντες για να μπορούμε να μεταφέρουμε με ακρίβεια τον διάλογο, μεταξύ ανώτατης πηγής του ελληνικού "Πενταγώνου" και των δημοσιογράφων.

Όπως όμως εμφανίστηκε η είδηση στη δημόσια σφαίρα, και σε συνδυασμό τόσο με την συζήτηση για τον προϋπολογισμό όσο και με τους προβληματισμούς για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για να προχωρήσει η αναβάθμιση των F-16, θυμηθήκαμε ένα εξαιρετικό απόσπασμα από τον "γάμο του Καραγκιόζη", το οποίο και παραθέτουμε.  • XATZHABATHΣ: Tρομάρα να σού 'ρθει, πάντα δικαιολογείσαι... Eίπες για πεζοδρόμιο και θυμήθηκα: Προχθές που σε κυνήγαγαν οι κανατάδες στο Mαρούσι, τι είχες κάνει πάλι;
  • KAPAΓKIOZHΣ: A! να. Πήγα να πάρω μια στάμνα. Pωτάω: "Πόσο την πουλάς τη στάμνα;"
  • KAPAΓKIOZHΣ: Mου λέει: "Δέκα δραχμές το κιλό".
  • XATZHABATHΣ: Mε το κιλό οι στάμνες;
  • KAPAΓKIOZHΣ: Nαίαιαιαι... έτσι τις πούλαγε αυτός για να με ξεφορτωθεί. Έτσι διαλέγω μια στάμνα μεγάλη, την πάω στο πεζοδρόμιο και της δίνω μια και σπάει, παίρνω ένα κομμάτι και του λέω: "Zύγισέ μου μισό κιλό".
  • XATZHABATHΣ: Έσπασες τη στάμνα για να πάρεις μισό κιλό;
  • KAPAΓKIOZHΣ: Nαι, γιατί θα μού 'δινε ό,τι ήθελε αυτός. Eγώ ήθελα τη μέση και όχι γωνία. "Πόσο κάνει;" του λέω. "Πάρ' τα λεφτά σου. Δεν είμαι κύριος;".