Φλέγεται η Μέση Ανατολή! Ταραχές και διαδηλώσεις κατά Τραμπ

Φλέγεται η Μέση Ανατολή! Ταραχές και διαδηλώσεις κατά της απόφασης Τραμπ για την Ιερουσαλήμ σε όλες τις χώρες

Φλέγεται η Μέση Ανατολή! Ταραχές και διαδηλώσεις κατά Τραμπ


Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν για ακόμα μία ημέρα τους δρόμους σε χώρες της Μέσης Ανατολής και αλλού στον κόσμο για να διατρανώσουν τα αισθήματα οργής τους κατά της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Στα Παλαιστινιακά Εδάφη, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας σε πολλές πόλεις, αν και τα επεισόδια ήταν μικρότερης έκτασης, όπως μετέδωσαν φωτογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε διάστημα τεσσάρων ημερών, οι βίαιες ταραχές έχουν στοιχίσει τη ζωή τεσσάρων Παλαιστινίων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.


Από τη Γάζα έως τη Ραμάλα, περνώντας από τη Βηθλεέμ και τη Χεβρώνα, οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νεαροί, πέταξαν πέτρες και λάστιχα αυτοκινήτων, στα οποία είχαν βάλει φωτιά προς τους Ισραηλινούς στρατιώτες οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πυροβολώντας με αληθινά πυρά ή με πλαστικές σφαίρες.
Ο στρατηγός του ισραηλινού στρατού Γιοάβ Μορντεχάι προειδοποίησε ότι εάν συνεχιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα θα ακολουθήσει η «οδυνηρή» απάντηση του Ισραήλ.
Στο μεταξύ, απορρίπτοντας τις διεθνείς επικρίσεις, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι επιβεβαίωσε ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ θα βοηθήσει «την ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή.


Μέση Ανατολή: Διαδηλώσεις σε όλες τις χώρες

Ογκώδης ήταν η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, η οποία φιλοξενεί την ερχόμενη εβδομάδα τη Σύνοδο της Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Στον Λίβανο, οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσουν μια διαδήλωση κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στη βόρεια Βηρυτό. Πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν.Στο Κάιρο εκατοντάδες άνθρωποι πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις σε πολλά πανεπιστήμια. Στις διαδηλώσεις αυτές συμμετείχαν και περίπου 200 Αιγύπτιοι δικηγόροι.Στο Ραμπάτ, την πρωτεύουσα του Μαρόκου, η κινητοποίηση ήταν ογκώδης. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».


Στην Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν, οι συγκεντρωμένοι έκαψαν ένα ομοίωμα του Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «θάνατος στην Αμερική, τον Τραμπ και το Ισραήλ».


Στην Τζακάρτα, περίπου 5.000 Ινδονήσιοι διαμαρτυρήθηκαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP