Επίσκεψη Ερντογάν: Το ιπτάμενο "παλάτι" του Τούρκου Προέδρου - ΦΩΤΟ

Επίσκεψη Ερντογάν: Το ιπτάμενο "παλάτι" του Τούρκου Προέδρου - Το ποσό αγοράς και οι 12 μήνες διαμόρφωσης σύμφωνα με τα "θέλω" του "Σουλτάνου"


Επίσκεψη Ερντογάν: Το ιπτάμενο "παλάτι" του Τούρκου Προέδρου - ΦΩΤΟΤο πρωί της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες αστυνομικοί, μυστικοί πράκτορες, δημοσιογράφοι και κυβερνητικά στελέχη είχαν πάρει τις θέσεις τους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Με τα ρολόγια στο χέρι ανέμεναν την άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Στις 10.40 το τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Όμως ποιά η ιστορία του ιπτάμενου «παλατιού» του Τούρκου Πρόεδρου;
Το βαμμένο στα χρώματα της Τουρκίας AIRBUS A340-500 αεροσκάφος έχει κατασκευαστεί το 2008. Βρισκόταν στην κατοχή του ανατραπέντα πρώην δικτάτορα της Τυνησίας, Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι μέχρι και το 2016, όταν και αγοράστηκε από την Τουρκία έναντι 77,8 εκατ. δολαρίων.
Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος αγοράς του συγκεκριμένου αεροσκάφους καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τις Τουρκικές Αερογραμμές. Χρειάστηκαν 12 μήνες ανακατασκευής και διαμόρφωσής του, σύμφωνα με τα «θέλω» του Ερντογάν, ώστε να είναι έτοιμο για την πραγματοποίηση των πτήσεων του Τούρκου Προέδρου.Η παρθενική του πτήση πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου του 2017, όταν κλήθηκε να μεταφέρει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ινδία, ενώ ακολούθησαν άλλα δύο ταξίδια, στην Κίνα (14-15 Μαΐου) και στις ΗΠΑ (16-17 Μαΐου).


To τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει πτήσεις χωρίς διακοπή προς όλα τα μέρη του πλανήτη. Διαθέτει αυτονομία 17.700 χλμ, ωστόσο δεν έχει την δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού.Στο εσωτερικό της ατράκτου ο συνολικός χώρος για τους επιβάτες είναι 140 τ.μ., διαιρούμενος σε έξι διαφορετικά τμήματα (γραφείο του Προέδρου, διαμέρισμα αναπάυσεως προεδρικού ζεύγους, αίθουσα συσκέψεων, χώροι αναπαύσεως, μικρή κουζίνα, κλπ) και η διακόσμησή του έχει γίνει από τον οίκο Luis Vuitton.