ΑΣΥΛΟ σε Τούρκο στρατιωτικό! Απόφαση σταθμός - Πώς θα αντιδράσει η Τουρκία;

ΑΣΥΛΟ σε Τούρκο στρατιωτικό!  Απόφαση σταθμός της Ελλάδας - Πώς θα αντιδράσει η Τουρκία;


ΑΣΥΛΟ σε Τούρκο στρατιωτικό!  Απόφαση σταθμός - Πώς θα αντιδράσει η Τουρκία;


Απόφαση με την οποία παρέχεται άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μία ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, εξέδωσε η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει ζητήσει την έκδοση των οκτώ αξιωματικών, τους οποίους κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν.

Η εν λόγω επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.


Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι συμμετείχε στο πραξικόπημα. Αντιθέτως, η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής.


Όπως είναι γνωστό, στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία. Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση». Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε. Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Πηγή: www.efsyn.gr