401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Τι απαντά ο Βίτσας στη Βουλή για τους αστυνομικούς – Τι ειδήσεις “βγάζει” 


401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Τι απαντά ο Βίτσας στη Βουλή για τους αστυνομικούς

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Απάντηση στην ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ σχετικά με τους αστυνομικούς που δεν νοσηλεύτηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, λόγω πληρότητας και προωθήθηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Στην απάντησή του επισημαίνει:

νοσηλείας, εφόσον υπήρχε η ανάγκη υγειονομικής υποστήριξης αποστράτων του Στρατού Ξηράς, μελών οικογενειών αυτών, καθώς και εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικών και μελών οικογενειών αυτών, αυτή να υλοποιούνταν από τα εφημερεύοντα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ Β΄ 1357/1 Σεπ 10, τα στελέχη της ΕΛΑΣ νοσηλεύονται στο 401 ΓΣΝΑ με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς και η ως άνω έκδοση οδηγίας προκάλεσε αντιδράσεις.

Εν τούτης την ίδια ημέρα και χωρίς προηγούμενη παρέμβαση το 401 ΓΣΝΑ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το «ΘΡΙΑΣΙΟ» Νοσοκομείο δέχθηκε τον πιο σοβαρά τραυματία αστυνομικό από το αναφερόμενο τροχαίο, ο οποίος και αντιμετωπίσθηκε χειρουργικά την επόμενη ημέρα.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Η αναφερόμενη στο έγγραφο ανεπάρκεια κλινών έχει μόνο προσωρινό χαρακτήρα  (Έγγραφο του 401 ΓΣΝΑ προς ΕΚΕΠΥ/28 Νοε 17) που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η εποχή (αύξηση ιογενών λοιμώξεων), η βαρύτητα των περιστατικών (αύξηση ημερών νοσηλείας) καθώς και τεχνικά θέματα, που περιορίζουν τη διαθεσιμότητα των κλινών, για μικρή χρονική περίοδο.

Αν και σύμφωνα με την ΚΥΑ η εξαίρεση των αστυνομικών μπορεί να χαρακτηρισθεί ατυχής, εν τούτοις πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι αστυνομικοί είναι  ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και έχουν την δυνατότητα νοσηλείας σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, κάτι που δεν ισχύει για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Περαιτέρω, τα στατιστικά στοιχεία 2016 καθώς και αυτά του έτους 2017 αποδεικνύουν έμπρακτα το πραγματικό ενδιαφέρον του νοσοκομείου και του ΓΕΣ για τα στελέχη της ΕΛΑΣ,
τα οποία καθημερινά προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, βάζοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο σε κάθε αποστολή τους.

Η έκδοση του εγγράφου του 401 ΓΣΝΑ προς ΕΚΕΠΥ/27 Νοε 17 πρέπει να ερμηνευθεί μόνο ως έκφραση ενδιαφέροντος του νοσοκομείου να ανταποκριθεί σε σοβαρά περιστατικά και να μην υπάρξει κίνδυνος γι’ αυτά με πιθανή επαναδιακομιδή τους λόγω ανεπάρκεια κλινών, κατά την ίδια ημέρα.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Επίσης, από διετίας ήδη το ΥΠΕΘΑ έχει προγραμματίσει μια σειρά δράσεων που αφορούν στη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας στο 401 ΓΣΝΑ και την εξασφάλιση του απαραίτητου σύγχρονου ηλεκτροϋγειονομικού εξοπλισμού.

Έχουν ήδη ανακαινισθεί επτά (7) πτέρυγες νοσηλείας, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και το Τμήμα Ενδοσκοπήσεων ενώ έχουν ενταχθεί σε διαγωνιστικές διαδικασίες, η προμήθεια ηλεκτροϋγειονομικού εξοπλισμού, μεταξύ των οποίων 2ος αξονικός και μαγνητικός τομογράφος.

Αναφορικά με την εφημερία του νοσοκομείου είναι σε καθημερινή βάση, με τη συμμετοχή όλων των κρίσιμων ειδικοτήτων (Παθολόγος, Χειρουργός, Καρδιολόγος.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Αναισθησιολόγος, Ορθοπεδικός, Εντατικολόγος) ενώ για τις υπόλοιπες ειδικότητες (πχ ΩΡΛ, Οφθαλμίατρος κτλ), λόγω του μικρού αριθμού των Ειδικών ιατρών, πραγματοποιείται
εφημερία επείγουσας κλήσεως για τους δικαιούχους και τα μέλη τους ή παραπομπής τους στο εφημερεύον νοσοκομείο, εφόσον καλύπτονται από τον ασφαλιστικό τους φορέα (ΕΟΠΥΥ).

Τέλος και κατόπιν των ανωτέρω το ΥΠΕΘΑ φρονεί ότι η συνεργασία του 401 ΓΣΝΑ με την ΕΛΑΣ δε δύναται να διαταραχθεί από μεμονωμένα συμβάντα και ότι το στρατιωτικό
προσωπικό του Νοσοκομείου συνεχίζει να περιθάλπει με αγάπη, σεβασμό, εκτίμηση, υπευθυνότητα και ευαισθησία το προσωπικό της ΕΛΑΣ.

 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΤΣΑΣ
 ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});