Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ: Πότε αναμένεται να φύγει από τη Θεσσαλονίκη; Τι προβλήματα έχουν προκύψει; Τι  λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στην Βουλή

Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ: Πότε θα φύγει από τη Θεσσαλονίκη

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Την μια αναβολή πίσω από την άλλη για τον απόπλου από τη Θεσσαλονίκη παίρνει το Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ και είναι φυσιολογικό λόγω καιρού.

Ο χειμώνας και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν έχουν “παγιδεύσει” το ιστορικό πλοίο στο λιμάνι της συμπρωτεύουσας, την ώρα που τα έξοδα τρέχουν για το πλήρωμα.

Για να μπορέσει να αποπλεύσει και να ρυμουλκηθεί χωρίς κίνδυνο μέχρι την βάση του στο πάρκο ναυτικής παράδοσης στο Τροκαντερό, απαιτείται κατάσταση θάλασσας χωρίς κύμα για πάνω από 50-60 ώρες, κάτι που κανένας δεν μπορεί να το εγγυηθεί  μέσα στο χειμώνα, εκτιμούσαν ειδικοί στο Armyvoice.gr

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Στην πραγματικότητα, παρά τις διάφορες ημερομηνίες που ακούγονται, οι ελπίδες στρέφονται στις αλκυονίδες ημέρες που ενδεχομένως υπάρξουν τον Ιανουάριο, ή όταν πλέον έρθει η άνοιξη.

Εν τω μεταξύ τα έξοδα τρέχουν και για το ΓΕΝ και για το προσωπικό, το οποίο έχει αναγκαστεί να αναζητήσει στέγη στη Θεσσαλονίκη για άγνωστο διάστημα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, αν και δίνει ημερομηνία παραμονής μέχρι 5 Δεκεμβρίου, παραδέχεται ότι ‘επικρατούσες καιρικές συνθήκες του χειµώνα ίσως καταστήσουν δύσκολο και επισφαλή τον επανάπλου του πλοίου”.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Δείτε όλη την απάντηση που έδωσε, σε κοινοβουλετικό έλεγχο:

Εξετάζω, σε συνεργασία με το ΓΕΝ, την δυνατότητα της παραμονής του πλοίου στη Θεσσαλονίκη μέχρι την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017.

Οφείλω όμως να σας επισημάνω ότι η παραµονή του Π.Ν.Μ. Θωρηκτού Γ. ΑΒΕΡΩΦ στη Θεσσαλονίκη επιβαρύνει τον προϋπολογισμό ΓΕΝ µε οικονοµικό κόστος που περιλαμβάνει, ημερήσια αποζηµίωση του πληρώματος, καθώς έξοδα μετακίνησης, στέγασης και έτερα εθιμοτυπικά έξοδα (ξεναγοί-ιστορικοί).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Επίσης, η επιβάρυνση του πληρώματος από τη συνεχόμενη καθημερινή απασχόληση, έχει επιφέρει την κόπωση στο προσωπικό του πλοίου, το οποίο λόγω της απαίτησης για γνώσεις κατάλληλες για ξενάγηση, δεν µπορεί να αντικατασταθεί από έτερο πλήρωµα.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί για το µήνα Δεκέµβριο επισκέψεις/εκδηλώσεις στη µόνιµη θέση ελλιμενισμού (Τροκαντερό – Π. Φάληρο) ενώ οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες του χειµώνα ίσως καταστήσουν δύσκολο και επισφαλή τον επανάπλου του πλοίου.

Τέλος, απαιτείται να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι εργασίες αντικατάστασης του κυρίου καταστρώματος οι οποίες διεκόπησαν προκειµένου το πλοίο να πλεύσει στην Θεσσαλονίκη.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});