Στρατιωτικός που αρνήθηκε να εκτελέσει εντολή, τελικά αποτάχθηκε! – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες της ιστορίας για τον αξιωματικό που ακολούθησε τη συνείδησή του

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Το πρόσφατο περιστατικό της άρνησης εκτέλεσης διαταγής, από έναν Αρχιλοχία, ο οποίος σήμερα οδηγήθηκε ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, μας θύμισε μια άλλη, ανάλογη ιστορία που είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα το 1999.

Στις 20 Απριλίου 1999 ένας ο Ανθυποπλοίαρχος Μαρίνος Ριτσούδης και οκτώ ναύτες που υπηρετούσαν στον Αντιτορπιλικό Θεμιστοκλής αρνήθηκαν να επιβιβαστούν το καράβι που αναχωρούσε για την Αδριατική και θα έπαιρνε μέρος στις επιχειρήσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο ανθυποπλοίαρχος του “Α/Τ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ” Μαρίνος Ριτσούδης, οδηγήθηκε στο Ναυτοδικείο το απόγευμα της Κυριακής, όπου με συνοπτικές διαδικασίες του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ο Ριτσούδης είχε ενημέρωσει και τον διοικητή του και τον κυβερνήτη του Θεμιστοκλής και τον Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου για την άρνηση του να υπακούσει στην διαταγή.

Στις 6 το απόγευμα απέπλευσε το αντιτορπιλικό, και στις 7.30 περίπου ο ανθυποπλοίαρχος ε΄χε οδηγηθεί στον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου.

Στις 8.30 περίπου άρχισε η διαδικασία. Ο Μ. Ριτσούδης ζητά να φύγουν οι τηλεοπτικές κάμερες από την αίθουσα. Το δικαστήριο απορρίπτει το αίτημα ομόφωνα.

Στη συνέχεια του απαγγέλλει την κατηγορία της “ανυπακοής” και ρωτά αν έχει συνήγορο. Στην αρνητική του απάντηση του ορίζει αυτεπάγγελτα και αναβάλει τη δίκη για την Τετάρτη 21 Απρίλη στις 9 το πρωί, όπως ο νόμος ορίζει.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Την επόμενη ημέρα το Ναυτοδικείο Καταδίκασε τον ανθυποπλοίαρχο Μαρίνο Ριτσούδη σε φυλάκιση δύο ετών και έξι μηνών με τριετή αναστολή.

Ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου είχε ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία του ανθυποπλοίαρχου, και επικαλούμενος τον στρατιωτικό ποινικό κώδικα είχε ζητήσει την επιβολή φυλάκισης τριών χρόνων, λέγοντας ότι η συμπεριφορά του είναι επικίνδυνη για το στράτευμα.

Ο Πατέρας Γεώργιος Μεταλληνός είχε προστρέξει να υπερασπιστεί τον αξιωματικό, με τον οποίο είχε συναντηθεί τις προηγούμενες ημέρες και είχε ακούσει τις απόψεις του.

Έξω από το Ναυτοδικείο είχαν συσπειρωθεί υπέρ του Ριτσούδη, οι λιμενεργάτες του ΠΑΜΕ με κυρίες θρησκευτικών οργανώσεων.

Ο ανθυποπλοίαρχος Ριτσούδης επικαλέστηκε καθαρά θρησκευτικού και συνειδησιακούς λόγους στην δικαιολόγησή του για μη συμμόρφωση στις εντολές και για μη εκτέλεση Διαταγής.

Επικαλέστηκε τόσο στο Ανακριτικό Συμβούλιο όσο και στην αίτηση του προς το Δ. Εφ. Αθηνών ότι δεν μπορεί για λόγους θρησκευτικής πίστεως να συμμετάσχει σε ενέργειες και στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά ομοδόξων του και αμάχων.

Η άρνησή του εκπορεύεται από ανθρωπιστικές και θρησκευτικές αρχές και επιταγές. Επικαλέστηκε ηθικό δίλημμα και την ύπαρξη υπέρτερων λόγων συνταγματικής  νομιμότητας και θρησκευτικής τάξεως ως λόγω δικαιολογητικών της άρνησής του

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Το Πρωτοβάθμιο Ανακριτικό Συμβούλιο στο οποίο παραπέμφθηκε για απείθεια στην εκτέλεση της διαταγής με την με αριθμό Φ 932.1/7/26-4-1999 Διαταγή αποφάνθηκε παμψηφεί την απόταξή του.

Στην συνέχει ο ανθυποπλοίαρχος προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών όπου με αίτηση του ζητούσε την ακύρωση της απόταξης και επανεισαγωγή του στις ένοπλες δυνάμεις.

Με την απόφαση 2794/2001 του Δ.Εφ.Αθ. δημοσιευθείσα την 12/12/2001 απερρίφθη το αίτημα του αιτούντα και καταδικάσθηκε στην δικαστική δαπάνη υπέρ του Δημοσίου.

Το επόμενο διάστημα η διοίκηση του Ναυτικού προχώρησε στην απόταξη του Ριτσούδη. Ο τελευταίος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χωρίς όμως να καταφέρει να δικαιωθεί.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});