Στο πλευρό των ακριτών στο Καστελλόριζο βρίσκονται οι εθελοντές της οργάνωσης +πλευση. Ανάμεσά τους και στρατιωτικοί γιατροί! Η ΤΠΚ ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ δίπλα τους

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ανάμεσα σε άλλα γιατροί 18 ειδικοτήτων θα προσφέρουν δωρεάν εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας στους 350 κατοίκους του Καστελλόριζου. Ανάμεσά τους και στρατιωτικοί γιατροί!

Στο πλαίσιο των συνεργασιών που αναπτύσσει η Σύμπλευση, σε αυτή την εξόρμηση θα έχει τη συνδρομή της κινητής ιατρικής μονάδας του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, μαζί με 5μελή ιατρική και τεχνική ομάδα.

Παράλληλα, οι συνολικά 55 εθελοντές θα προσφέρουν έργο υποδομής και θα ενισχύσουν τα σχολεία με απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό προκειμένου να πραγματοποιήσει σειρά ενημερωτικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Η παρέμβαση στις υποδομές περιλαμβάνει την αποκατάσταση της οροφής των δύο σχολικών κτιρίων του νησιού.

«Κύρια δράση της +πλεύσης και επιστέγασμα των προσπαθειών όλου του έτους αποτελεί ο ετήσιος διάπλους της ο οποίος πραγματοποιείται με τα φουσκωτά σκάφη των μελών της, ενώ πραγματοποιείται επίσης ετησίως και φθινοπωρινή εξόρμηση, όπως αυτή φέτος στο Καστελλόριζο», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΔΣ, Νίκος Αθανασίου.

Η +πλευση οργανώνει δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ακριτών μέσω της παροχής δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και της δημιουργίας έργων υποδομής στις τοπικές κοινωνίες.

Οι εικόνες που αντικρίζουν οι εθελοντές της οργάνωσης στα ακριτικά νησιά δείχνουν τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η εικόνα των μικρότερων από τα νησιά μας εκτός της τουριστικής σεζόν απέχει πολύ από αυτήν που συναντά κανείς παραθερίζοντας σε αυτά, το καλοκαίρι.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Η απουσία έστω και υποτυπώδους σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα και τα μεγάλα νησιά, κάποιες ημέρες τον χειμώνα λόγω του καιρού, αφήνει τους κατοίκους έρμαιο της τύχης, εάν αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ «οι υποδομές, από την εκπαίδευση μέχρι τις διοικητικές υπηρεσίες, δεν έχουν την δυνατότητα προμήθειας ακόμη και βασικών ειδών και εξοπλισμού, εάν αυτή δεν γίνει πριν σταματήσουν τα θερινά δρομολόγια των πλοίων.

Από την άλλη πλευρά, οι ακρίτες μας έχουν μία εξαιρετική θέληση για ζωή και δημιουργία στον τόπο τους. Αυτήν υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και τις δράσεις μας», λέει ο κ. Αθανασίου και αναφέρεται στη ζεστή υποδοχή που τους επιφυλάσσουν οι κάτοικοι των νησιών: «Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκες και περηφάνια αναγνωρίζουν την προσπάθεια και την ευγενή, ανιδιοτελή προσφορά.

Αυτός είναι ο λόγος που σε κάθε λιμάνι μάς περιμένει το χαμόγελό τους, η φροντίδα τους, άνθρωποι που στην πάροδο των χρόνων έχουν γίνει φίλοι μας και μας θεωρούν δικούς τους. Αυτή την αγάπη την εισπράττουμε και προσπαθούμε να την μετουσιώνουμε σε προσφορά», λέει ο πρόεδρος της οργάνωσης.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Οι συνθήκες είναι ακόμα δυσκολότερες στα μικρότερα νησιά. «Κάθε νησί έχει τη δική του ιδιαιτερότητα. Υπάρχουν νησιά με ιδιαίτερα εκτεθειμένα λιμάνια, όπως π.χ. η Ανάφη, που είναι δύσκολα επισκέψιμη με κακοκαιρία, ή με ελάχιστους κατοίκους, όπως οι Αρκιοί ή η Ψέριμος, ενίοτε χωρίς εκπαιδευτικούς.

 Υπάρχουν άλλα, που η γεωγραφική τους θέση τα κάνει στην πράξη πολύ πιο απομακρυσμένα από άλλα, όπως π.χ. η Σίκινος, απ’ όπου για να βρεθεί κανείς σε ένα αθηναϊκό νοσοκομείο και να επιστρέψει θα χρειαστεί δεκάδες ώρες στη θάλασσα, πολλές ημέρες αναμονής και κατά συνέπεια στέγη, δηλαδή ένα κόστος πρόσβασης στο σύστημα Υγείας αδιανόητο για κάποιον στην ηπειρωτική χώρα.

Προσπαθούμε, ανά περίπτωση και σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, να ελαφρύνουμε αυτά τα βάρη, να άρουμε τα εμπόδια, ώστε οι νησιώτες μας να είναι ίσοι σε δικαιώματα με τους υπόλοιπους κατοίκους της Ελλάδας», καταλήγει ο κ. Αθανασίου.

Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής το ντοκιμαντέρ με τις εμπειρίες των μελών της οργάνωσης στις εξορμήσεις τους. Η ταινία έχει τίτλο «Το Ταξίδι».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»

Προηγούμενο άρθροΓΕΕΘΑ: Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας με το Ισραήλ – ΦΩΤΟ
Επόμενο άρθροΚιλκίς: Θρήνος για τον υπολοχαγό που χάθηκε πρόωρα
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).