Συντάξεις Χηρείας: Δεν εκδίδονται λόγω έλλειψης σχετικού λογισμικού – Τι ζητούν από την υπουργό Εργασίας οι χήρες του Συλλόγου ΑΞΙΑ


Συντάξεις Χηρείας: Πού έχει κολλήσει η χορήγησή τους - Τι ζητούν οι χήρες
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Συνεχίζουν το αγώνα για την χορήγηση όσων δικαιούνται οι χήρες του Συλλόγου ΑΞΙΑ. Με τρεις επιστολές τους στο Υπουργείο Εργασίας, ζητούν περαιτέρω ενημέρωση για την παροχή του μερίσματος στους δικαιούχους των συντάξεων χηρείας, για την επιστροφή των παρανόμων κρατήσεων στην περίθαλψη, καθώς και για την καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων χηρείας.

Όπως αναφέρουν στις επιστολές τους οι χήρες του Συλλόγου ΑΞΙΑ, η έκδοση συντάξεων χηρείας καθυστερεί λόγω έλλειψης του σχετικού λογισμικού. Τονίζουν παράλληλα πως δεν είναι δυνατόν να ζουν με μια προσωρινή σύνταξη των 300 ευρώ.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Παράλληλα απαιτούν να δοθεί μέρισμα και στους δικαιούχους των συντάξεων χηρείας, καθώς και να επιστραφούν τα “παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά” για την περίθαλψη.

Οι τρεις επιστολές του Συλλόγου ΑΞΙΑ:

1. Κοινωνικό Μέρισμα και Επιστροφή παρανόμων κρατήσεων για Περίθαλψη 
και στις Συντάξεις Χηρείας – 12/11/2017

Αξιότιμη κυρία ….., στο πλαίσιο της επικοινωνίας μας, που ξεκίνησε …., παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε:

Α. Σε περίπτωση που υπάρξει χορήγηση μερίσματος από το πλεόνασμα του τρέχοντος έτους να ληφθούν υπόψη και να δοθεί και στους δικαιούμενους συντάξεων χηρείας όλων των κατηγοριών, ήτοι (1) Όσες-οι δεν παίρνουν ούτε προσωρινή σύνταξη, (2) Όσες-οι παίρνουν προσωρινή σύνταξη και (3) Όσες-οι παίρνουν κανονικά την κύρια σύνταξη.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Β. Σε περίπτωση που επιστραφούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά για την περίθαλψη να δοθούν και στους δικαιούμενους συντάξεων χηρείας όλων των κατηγοριών όπως παραπάνω από την ημέρα που το εδικαιούντο και ο θανών.

Παράδειγμα 1ον. Σύζυγος απεβίωσε τον Απρίλιο του 2014: [1] Να δοθεί στον επιζώντα σύζυγο από την ημέρα που υπήρχε παρακράτηση μέχρι και τον Απρίλιο του 2014 (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ κλπ από το 2011, δημόσιο – στρατιωτικούς κλπ από τον Οκτώβριο του 2013) όσα αναλογούσαν στον εκλιπόντα σύζυγο. [2] Από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι και τον Ιούνιο του 2016 όσα αναλογούν στον επιζώντα σύζυγο.

Παράδειγμα 2ον. Σύζυγος απεβίωσε τον Αύγουστο του 2016: Να δοθεί στον επιζώντα σύζυγο από την ημέρα που υπήρχε παρακράτηση μέχρι και τον Ιούνιο του 2016 (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ κλπ από το 2011, δημόσιο – στρατιωτικούς κλπ από τον Οκτώβριο του 2013) όσα αναλογούσαν στον εκλιπόντα σύζυγο.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το χρόνο που θα διαθέσετε να μας απαντήσετε ώστε να ενημερώσουμε τα μέλη μας…

2. Καθυστέρηση έκδοσης Συντάξεων Χηρείας – 18/11/2017

Αξιότιμη κυρία …., εν αναμονή της απάντησης σας, στο από 12 Νοεμβρίου 2017 e-mail του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α σας θέτουμε ακόμα ένα θέμα – ερώτημα.

Κατά τη συνάντηση με ……. την πρώτη αλλά και τη δεύτερη φορά λέχθηκε ότι δόθηκε προτεραιότητα στην έκδοση των Συντάξεων Χηρείας.

Όντως μέσα σε λίγες ημέρες εκδόθηκε η κύρια σύνταξη σε 5 από τα μέλη μας κάτω των 55 ετών που οι σύζυγοί τους ήταν ήδη συνταξιούχοι.

Από τότε φαίνεται να σταμάτησαν να εκδίδονται νέες συντάξεις και όχι μόνον αυτό.

Σε ερώτηση μας στον Δντη του ΙΚΑ Λάρισας μας ενημέρωσαν ότι δεν είναι δυνατή η έκδοση συντάξεων χηρείας σε μέλη μας που οι σύζυγοί τους ήταν εργαζόμενοι όταν απεβίωσαν, λόγω έλλειψης σχετικού λογισμικού.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Επίσης άλλοι φορείς μας δηλώνουν ότι δεν μπορούν να εκδώσουν ούτε και αυτές που εκδίδει το ΙΚΑ ή το ΓΛΚ, δηλαδή των ήδη συνταξιούχων.

Παρακαλώ ενημερώστε μας τι συμβαίνει. Για πόσο καιρό θα ζούμε με μια προσωρινή σύνταξη των 300 περίπου ευρώ;

3. Κοινωνικό μέρισμα δικαιούχων συντάξεων χηρείας – 22/11/2017

Αξιότιμη κυρία …., Θα θέλαμε επίσης να προσθέσουμε τα παρακάτω σε συνέχεια των προηγουμένων θεμάτων:

(1) Ο νόμος που ψηφίσθηκε προχθές για το κοινωνικό μέρισμα δεν αναφέρει τι θα γίνει σε ορφανικές – μονογονεϊκές οικογένειες με 2 ή και περισσότερα ανήλικα τέκνα.

(2) Τι θα γίνει με τις οικογένειες που έχασαν το σύζυγό τους τέλος Δεκεμβρίου και το 2017; Τα στοιχεία του 2016 θα είναι πλασματικά και δεν θα αντικατοπτρίζουν τη σημερινή κατάσταση που βρίσκονται.

Με εκτίμηση

Για το ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α

Η Πρόεδρος: Σαμαρά – Κύρκου Λαμπρινή (Λάρισα – 6980986982)

Η Γεν. Γραμματέας: Τσέτουρα – Σεϊντή Χριστίνα (Αθήνα – 6936709366)

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Παπαπαρίσης Απόστολος (Λάρισα – 6971735255)

Υ.Γ. Αν κάποιο από τα θέματα που σας παραθέτουμε δεν είναι της δικής σας αρμοδιότητας παρακαλούμε όπως το διαβιβάσετε αρμοδίως ενημερώνοντας μας σχετικά.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});