ΠΟΜΕΝΣ: Ζητάμε διαφάνεια στις εκλογές! Για ποιον χτυπά η “κουδούνα”;  Τι συμβαίνει με τις εν κρυπτώ εκλογές μελών της ΠΟΕΣ;


ΠΟΜΕΝΣ: Ζητάμε διαφάνεια στις εκλογές! Για ποιον χτυπά η "κουδούνα"; 1 ΠΟΜΕΝΣ: Ζητάμε διαφάνεια στις εκλογές! Για ποιον χτυπά η "κουδούνα";

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Άρχισαν πάλι τα παρατράγουδα στον χώρο του στρατιωτικού συνδικαλισμού, όπως άλλωστε προβλεπόταν, αφού η τροποποίηση του αρχικού νόμου, ήταν πάλι φωτογραφική για την ΠΟΕΣ.

Τώρα κατά την προσφιλή της τακτική, οι ενώσεις-σφραγίδες άρχισαν να κάνουν εν κρυπτώ εκλογές!

Χωρίς να υπάρχει ευρεία δημοσιοποίηση των εκλογικών διαδικασιών στις Μονάδες ή στο διαδίκτυο (με εξαίρεση την Ρόδο) ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των στρατιωτικών, άρχισαν να κάνουν εκλογικές διαδικασίες μεταξύ τους!

Προφανώς φοβούνται ότι αν κάνουν διαφανείς εκλογικές διαδικασίες, θα εγγραφούν νέα μέλη και δεν θα εκλέξουν τους δοτούς από την ΠΟΕΣ!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Τα αποτελέσματα που πανηγυρικά ανακοινώνουν δείχνουν ακριβώς αυτό: Ελάχιστη συμμετοχή (προφανώς σε κλειστό κύκλο) στις αρχαιρεσίες, και εκλογή ενός μόνο αντιπροσώπου.

Άραγε είναι η αδιαφορία των στρατιωτικών που βλέπουν να απαξιώνεται και να διαλύεται μέσα στα γρανάζια των κομματικών διαδικασιών ένας θεσμός που στη βασική του φιλοσοφία υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους;

Ή είναι η πλήρης αδιαφάνεια που προσπαθεί με κάθε μέσο να κρατήσει η ΠΟΕΣ για να μην χάσει τους ελάχιστους που της έχουν απομείνει;

Η ΠΟΜΕΝΣ πάντως κατέθεσε πρόταση προς την πολιτική ηγεσία, για την διεξαγωγή αρχαιρεσιών στις πρωτοβάθμιες ενώσεις με πλήρη διαφάνεια.

Δείτε τι ακριβώς προτείνει και σκεφτείτε τι δρόμο ακολουθεί η ΠΟΕΣ….

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


ΘΕΜΑ: Διεξαγωγή αρχαιρεσιών πρωτοβαθμίων ενώσεων- Δευτεροβάθμιου οργάνου 

ΣΧΕΤ:  α. Άρθρο 30Γ Ν.1264/1982, όπως προστέθηκε με το άρθρο 50 Ν.4407/2016
             β. Ν. 4494/2017

            Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων,
         
Με το νέο νόμο 4494/2017 επιχειρείται η επανεκκίνηση της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών, με την διόρθωση των ατελειών του προηγούμενου Ν.4407/2016. Όμως, και ο νέος νόμος παρουσιάζει αδυναμίες, έχει σημαντικές ελλείψεις και εν τέλει δεν επιλύει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Μόλις εχθές οκτώ πρωτοβάθμιες Ενώσεις Στρατιωτικών απαίτησαν από την Ομοσπονδία μας, να διαφυλάξουμε το κύρος και την ενότητα στις τάξεις των Ε.Δ., εν όψει των αρχαιρεσιών που προβλέφθηκαν μεν στο νέο νόμο, κατά ατελή όμως τρόπο, όπως εξηγείται στην επιστολή τους.

Θέτουμε υπόψη σας την πρόταση οκτώ πρωτοβάθμιων σωματείων, η οποία έχει ως ακολούθως:

«Με την ψήφιση του άρθρου 26 του Ν. 4494/2017, είναι εμφανές ότι δεν επιλύονται τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις ανεπαρκείς προβλέψεις του Ν.4407/2016 και τα κενά που άφηναν οι εν λόγω διατάξεις.

Τίθεται μεν το απώτατο όριο διεξαγωγής αρχαιρεσιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία (3 μήνες), ωστόσο δεν προβλέπεται ρητά επαρκής χρόνος ώστε να εγγραφούν όσοι εν ενεργεία στρατιωτικοί το επιθυμούν σε αυτά και να ασκήσουν τα δικαιώματα που τους επεφύλαξε ο νόμος.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ο κίνδυνος φαλκίδευσης της διαδικασίας, με “εκλογές – express”, εν κρυπτό, χωρίς την ευρεία συμμετοχή των στρατιωτικών είναι εμφανής. 

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους, με πρώτη την Πολιτική Ηγεσία στα πλαίσια του καθοδηγητικού της ρόλου, να διασφαλίσουν την ενότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις έμπρακτα, όπως κατ’ επανάληψη έχει διακηρυχθεί αλλά δυστυχώς δεν έχει διασφαλισθεί.

Realshave.gr

Ενόψει της ύπαρξης δύο δευτεροβάθμιων σωματείων (ΠΟΜΕΝΣ- ΠΟΕΣ), θεωρούμε ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί εικοσαμελής επιτροπή, με δέκα μέλη υποδεικνυόμενα από κάθε δευτεροβάθμιο, που θα δρομολογήσει και θα επιβλέψει τις διαδικασίες για διαφανείς αρχαιρεσίες σε κάθε πρωτοβάθμιο, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα καταγγελιών μεταξύ συναδέλφων στρατιωτικών, που αυτόματα θα πλήξει το κύρος των ΕΔ.

Αυτή η εικοσαμελής επιτροπή, θα αποτελέσει ουσιαστικά το συντονιστικό σε όλη την επικράτεια, για την ομαλή διεξαγωγή και διαφάνεια των αρχαιρεσιών.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Το εικοσαμελές συντονιστικό, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί σε όλες τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις το πρωί της ερχομένης Δευτέρας (20/11) και θα οφείλει να συνεδριάσει το απόγευμα της ίδιας μέρας. Με τον τρόπο αυτό, θα επιτευχθεί η παρουσία των δύο  πλευρών στο κοινό τραπέζι διαλόγου ( ΠΟΕΣ ΠΟΜΕΝΣ ), με την παρουσία και εξουσιοδοτημένων από την Πολιτική Ηγεσία, συμβούλων, οι οποίοι θα εποπτεύουν τη διαδικασία.

Θεωρούμε ότι η ημερομηνία κατά την οποία όλα τα πρωτοβάθμια θα διεξάγουν τις αρχαιρεσίες πρέπει να είναι από σήμερα γνωστή και δεσμευτική για όλα τα πρωτοβάθμια κ όλους τους στρατιωτικούς. Μια τέτοια ημερομηνία προτείνουμε να είναι η τελευταία Κυριακή του τριμήνου που ορίζει ο νόμος, δηλαδή η 28η Ιανουαρίου 2018.

Εκείνη την ημέρα όλα τα πρωτοβάθμια θα διεξαγάγουν εκλογές ταυτόχρονα, παρουσία εφορευτικής επιτροπής με δικαστικό αντιπρόσωπο αλλά και παρουσία εκπροσώπων από τα δευτεροβάθμια όργανα ( 2 από κάθε δευτεροβάθμιο ), ώστε να διασφαλισθεί το αδιάβλητο αυτών.

Τούτο εξάλλου θα επιτρέψει τη συμμετοχή όλων των στρατιωτικών που ενδιαφέρονται να ασκήσουν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, οι οποίοι ένα μήνα πριν, δηλαδή μέχρι την 28η Δεκεμβρίου 2017 θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στα πρωτοβάθμια σωματεία ώστε να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν κ εκλέγεσθαι.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

 Θεωρούμε ότι η πρότασή μας αυτή είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει την Ενότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις και να αποτελέσει μία δυναμική, αδιάβλητη και κοινά αποδεκτή αφετηρία για την νέα εποχή την οποία προοιωνίζεται ο Ν.4494/2017.»

Ως ΠΟΜΕΝΣ χαιρετίζουμε την πρόταση των οκτώ πρωτοβάθμιων Ενώσεων η οποία κινείται σε απόλυτα σωστή βάση. Αναμένουμε από όλους όσοι ισχυρίζονται ότι επιδιώκουν την ενότητα, τη διαφάνεια και υποστηρίζουν τη δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένης και της ΠΟΕΣ, να την συνυπογράψουν.

Άλλωστε η κάθε πλευρά διατείνεται μέχρι σήμερα δημόσια, ότι εκπροσωπεί την πλειοψηφία των συναδέλφων στρατιωτικών, οπότε η πλειοψηφία και η αλήθεια επιδιώκουν την διαφάνεια και δεν την φοβούνται.

Οποιαδήποτε παρέκκλιση από οποιοδήποτε πρωτοβάθμιο σωματείο σε συγκεκριμένο αυστηρό χρονοδιάγραμμα, θα εκλαμβάνεται εκ του πονηρού και θα απολαύσει όχι μόνο την απαξίωση των στρατιωτικών, αλλά και όσες ευθύνες πιθανώς προκύψουν.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων,

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Τα ανωτέρω ζητήματα, διαδικαστικής φύσεως, αναφορικά με τις αρχαιρεσίες των πρωτοβάθμιων Ενώσεων καθώς και του δευτεροβάθμιου οργάνου εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών, μπορείτε και οφείλετε να ρυθμίσετε, στα πλαίσια του θεσμικού σας ρόλου αλλά κυρίως, ενόψει της εκτίμησης και του σεβασμού που χαίρετε από το προσωπικό κάθε βαθμίδας των Ενόπλων Δυνάμεων και της εγνωσμένης δημοκρατικής ευαισθησίας σας.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία από μέρους σας, με γνώμονα την ενότητα και την ηρεμία στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να υπάρξει για όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία ένα ενιαίο, κοινό και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής αρχαιρεσιών, προς αποφυγή εντάσεων και αντιδικιών.

Επισημαίνουμε ότι ήδη διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα από τη δημοσίευση του Ν.4494/2017 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι καιροί ου μενετοί.

Έχετε την ιστορική ευθύνη, να ενώσετε τον κόσμο των ΕΔ κάτω από το νέο θεσμικό πλαίσιο και όχι να τον διχάσετε. Ο νόμος 4494/2017 δεν έγινε για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς, δεν έγινε για να υπάρξουν εκλογές φαντάσματα, αλλά εκλογές με πλαίσιο και διαφάνεια.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
   
Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΩΤΑΣ    Επγός (ΥΔΚ)

Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Λγος (ΠΖ)


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});