Παράσημο στον Α/ΓΕΕΘΑ από τους Γερμανούς

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης παρασημοφορήθηκε από τους Γερμανούς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του στο ΑμβούργοΟ Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ μετέβη στο Αμβούργο, Γερμανία, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, General Volker Wieker.

Κατά τις διμερείς επαφές συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης. Συζητήθηκε επίσης η συμβολή των επιχειρήσεων ‘’SNMG2’’  και ‘’SOPHIA’’, στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αντίστοιχα.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Bundeswehr Command and Staff College, ο General Volker Wieker, εκ μέρους του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, απένειμε στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, το μετάλλιο ‘’Knight Commander’s Cross of the Order of Merit of the Federal Republic of Germany’’ ως αναγνώριση των υπηρεσιών του διεθνώς.


Ακολούθως, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πραγματοποίησε ομιλία στους σπουδαστές του Bundeswehr Command and Staff College, με θέμα “Hellenic Armed Forces and their role as a security provider in East Mediterranean and the Balkans”.

Κατά την ομιλία του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αφού επισήμανε τη συμβολή της συνεχούς επιμόρφωσης στην προαγωγή του στρατιωτικού λειτουργήματος, τόνισε, μεταξύ άλλων:

>Τις παραμέτρους που συνθέτουν το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας και απειλών με έμφαση στις γεωπολιτικές εξελίξεις στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.


>Το ρόλο της σταθερότητας που επιτελούν η Ελλάδα και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

>Το πλαίσιο της εθνικής αμυντικής πολιτικής με βασικούς άξονες αυτού, την τήρηση του διεθνούς δικαίου, το απαραβίαστο των συνόρων και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

>Την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων και τη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και σε διμερείς/πολυμερείς συνεργασίες υποστήριξης της ειρήνης και σταθερότητας, ως των μέσων επίτευξης της εθνικής αμυντικής πολιτικής.

>Τις προοπτικές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπό το πρίσμα της προωθούμενης αναδιοργάνωσης τους η οποία αποσκοπεί στην αύξηση της ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας τους.