Βουλγαρία:H Ρωσία χαρακτηρίζεται “απειλή” για πρώτη φορά μετά το 1989! Αυτό προκύπτει από το νέο δόγμα εθνικής ασφάλειας της χώρας

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Στη νέα, επικαιροποιημένη εκδοχή του δόγματος εθνικής ασφάλειας της Βουλγαρίας, η Ρωσία κατονομάζεται ως «απειλή για την εθνική της ασφάλεια».

Αυτό αναφέρει η “Αναλυτική έκθεση oι εξελίξεις στο διεθνή περίγυρο της χώρας” που εκδίδει η έδρα “Θουκυδίδης” του ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και με την υπογραφή του υπεύθυνου καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 1989 που συγκεκριμένο κράτος κατονομάζεται σε επίσημο έγγραφο ως απειλή για την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με την τελευταία διατύπωση του δόγματος εθνικής ασφάλειας «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν πηγή περιφερειακής αστάθειας και απειλούν τον βασικό μας στόχο για μία ενιαία, ελεύθερη και ειρηνική Ευρώπη».

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Στο κείμενο υποστηρίζεται ότι οι κίνδυνοι στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπως και στην Ανατολική Μεσόγειο, προέρχονται από την «αυξημένη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας» και ότι η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας και η διευρυμένη εδαφικά πρόσβασή της στη Μαύρη Θάλασσα «διαταράσσουν την γεωστρατηγική και στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

Η καταγραφή, ωστόσο, της Ρωσίας ως «απειλής» για την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας προκάλεσε εσωτερικές αντιδράσεις. Ο Ντίμιταρ Ιβανόφ, πρώην ανώτερο στέλεχος της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν βλέπω καμία απειλή από τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν πύραυλοι στραμμένοι προς τη Βουλγαρία… Η Ρωσία έχει το δικό της δόγμα εθνικής ασφάλειας… Ο κύριος αντίπαλός της είναι οι ΗΠΑ.

Τι είδους αντίπαλος είμαστε εμείς; Με τι μπορούμε να την απειλήσουμε; Η συμπεριφορά και οι απόψεις ηγετικών προσωπικοτήτων της Ρωσίας προς τη Βουλγαρία είναι φιλικές.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ούτε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ούτε ο Ντιμίτρι εντβέγιεφ, ούτε ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι επιθετικοί προς τη Βουλγαρία. Αντίθετα μιλούν για τους Βουλγάρους ως αδερφούς, Σλάβους, Ορθόδοξους.

Η ασφάλεια απειλείται όταν υπάρχει απειλή για την κυριαρχία, ακεραιότητα του κράτους και την ευημερία του λαού. Δεν βλέπω κάποια ανάλογη απειλή από τη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον Αλεξάνταρ Σίμοφ, βουλευτή του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ), «το κείμενο στρέφεται εναντίον των πραγματικών συμφερόντων της Βουλγαρίας. Η Ρωσία δεν αποτελεί απειλεί και αυτήν την άποψη έχει του 80% του βουλγαρικού λαού…

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ποιο είναι το κριτήριο (που χρησιμοποιείται) για την απειλή; Δεν είναι ξεκάθαρο. Θα ήθελα να μου εξηγήσουν γιατί η Ρωσία είναι τόσο φοβερή…

Υπονοούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και την εδαφική κυριαρχία κάποιων κρατών.

Σε αυτήν ωστόσο την περίπτωση θα πρέπει να ανακηρύξουμε και τις ΗΠΑ απειλή (καθώς) δεν σεβάστηκαν τα σύνορα της Σερβίας και της απέσπασαν το Κόσοβο σαν ένα κομμάτι κρέας…»

Προηγούμενο άρθροΈλληνας ανέπτυξε “άτρωτη” μπαταρία για τον Στρατό
Επόμενο άρθρο1η Στρατιά: Ημερίδα για την Εφεδρεία και την Εθνοφυλακή – Πρόγραμμα
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).