Ευρωπαϊκή Άμυνα: Οι ΥΠΑΜ υπογράφουν στενότερη συνεργασία και στο βάθος Ευρωστρατός – “Παρούσα” δηλώνει η Κύπρος


Ευρωπαϊκή Άμυνα: Οι ΥΠΑΜ υπογράφουν στενότερη συνεργασία


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες για να υπογράψουν κοινή δήλωση για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Προεδρεύουσα του Συμβουλίου Εσθονία είναι ανάμεσα στους υπογράφοντες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Εσθονίας Jüri Luik, η ανάπτυξη μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO) από τα κράτη μέλη συμβολίζει μια νέα εποχή στην αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενισχύει την ασφάλεια της Ευρώπης.

“Χρησιμοποιήσαμε την Προεδρία μας για να στηρίξουμε τη διαδικασία δημιουργίας της PESCO και χάρη στην εποικοδομητική στάση των κρατών μελών, τα πράγματα έχουν προχωρήσει γρήγορα. Επιθυμία μας είναι το 2017 να το θυμόμαστε ως έτος λήψης αποφάσεων”, δήλωσε ο Εσθονός Υπουργός.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Η PESCO απαιτεί από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετάσχουν σε μια πιο συστηματική συνεργασία και προβλέπει αύξηση των αμυντικών δαπανών, διάθεση των μονάδων τους στις επιχειρήσεις της ΕΕ, δημιουργία κοινών στρατιωτικών δυνατοτήτων και ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, διατηρούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κυβερνήσεων επί της εθνικής άμυνας.

Κατόπιν υπόδειξης της Προεδρίας στην κοινή δήλωση προστέθηκε η υποχρέωση απλούστευσης των ευρωπαϊκών στρατιωτικών μεταφορών. Η απρόσκοπτη μετακίνηση μονάδων και προμηθειών με ελάχιστη γραφειοκρατία εξυπηρετεί τους στόχους τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, αναφέρει η Προεδρία.

Η υπογραφή της κοινής δήλωσης θα ακολουθηθεί από επίσημη ψηφοφορία εκκίνηση της PESCO, που μπορεί να συμβεί ήδη από το Δεκέμβριο. Στο τραπέζι των υπουργών θα βρεθεί επίσης, και η υλοποίηση της πρωτοβουλίας για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και τη συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ.


Χριστόφορος Φωκαΐδης: «Η Κύπρος θα δηλώσει παρούσα»

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Για το νέο ευρωπαϊκό εγχείρημα, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ανέφερε ότι μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ θα γίνει υπογραφή από τα επιθυμούντα κράτη να προχωρήσουν στην πρώτη ταχύτητα της νέας αμυντικής ένωσης της Ευρώπης «και η Κύπρος θα δηλώσει παρούσα, ενώ έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητα και την προθυμία να συμμετάσχει στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης».

Όλοι αντιλαμβάνονται, σημείωσε ο Κύπριος υπουργός, ότι όσο πιο ασφαλής θα είναι η Ευρώπη τόσο πιο ασφαλής θα είναι και η Κύπρος και όσο περισσότερο διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις κοινής άμυνας, μέσα από τη δημιουργία προϋποθέσεων, για την παροχή διευκολύνσεων για την παρουσία αμυντικού δυναμικού της Ευρώπης στην Κύπρο. «Με τον τρόπο αυτό τόσο περισσότερο θα ενισχύεται η ασπίδα προστασίας της Κύπρου έναντι οιασδήποτε επιβουλής» τόνισε.

Σε ερώτηση, αν η διάρθρωση της PESCΟ θα είναι σε πολιτικό ή στρατιωτικό επίπεδο, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι αυτή θα είναι κυρίως σε επίπεδο αμυντικό. «Είναι αμυντική ένωση και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε η πολιτική ισχύς της Ευρώπης να μεταφράζεται πλέον και μέσα από στρατιωτική ισχύ και μέσα από τη δημιουργία επιχειρησιακών συγκροτημάτων, επιχειρησιακών δυνάμεων, που θα προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, θα προστατεύουν και θα ενισχύουν την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών» εξήγησε.

Η ΕΔΕΚ, με ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε σημαντική τη συμμετοχή της Κύπρου στην PESCO. Ωστόσο, υποστηρίζει πως αυτή η κίνηση εξουδετερώνεται από τη λύση, που συμφώνησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚ, «αυτή η εξέλιξη αποτελεί ακόμα ένα ενισχυτικό στοιχείο για την ανάγκη αλλαγής της τακτικής και περαιτέρω ενίσχυσης και θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι με ενέργειες που στην προοπτική της δήθεν λύσης θα οδηγήσουν σε διάλυση την Κυπριακή Δημοκρατία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, mignatiou.com


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»