“Εγώ είμαι σύμβουλος του Άκη  – Θα φύγεις νύχτα!”: Πύλη Υπουργείου Άμυνας 1999- Ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό περιστατικό, ενδεικτικό όμως της ελληνικής νοοτροπίας

Πύλη Υπουργείου Άμυνας

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Μια απίστευτη αποκάλυψη – ενδεικτική της νοοτροπίας που διακατέχει πολλούς όταν διαβαίνουν την πύλη του ΥΠΕΘΑ, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook δημοσιεύει την αναφορά που είχε καταθέσει το 1999, για ένα περιστατικό που έζησε στην πύλη. Ένα περιστατικό το οποίο ενδέχεται να έχει επαναληφθεί πολλές φορές με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.

Ο κ. Τζούμης σημειώνει στην εισαγωγή του:

Η συνύπαρξη του Υπουργείου Άμυνας και των Επιτελείων πάντα ήταν προβληματική σε ότι αφορά τα θέματα ασφαλείας και αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι υπηρέτησαν στο Πεντάγωνο, όπως έχουμε συνηθίσει να το ονομάζουμε.

Τόσο στην είσοδο αλλά και μετά από αυτή κατά την κίνηση εντός του εσωτερικού. Θα ήταν προτιμότερο Υπουργείο και Επιτελεία να στεγάζονταν σε διαφορετικούς χώρους και τη φύλαξη του ΥΠΕΘΑ να την είχαν αναλάβει αστυνομικοί.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Σε στρατόπεδο δεν νοείται χαλαρότητα στα μέτρα ασφαλείας. Κατά την επίσκεψή μου στο στρατόπεδο Μπόνστιλ των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, ως Δκτης της ΕΛΔΥΚΟ μου έκανε εντύπωση ότι ελεύθερος σκοπευτής σημάδευε το τζιπ από απόσταση 100 τουλάχιστον μέτρων πριν από την πύλη.

Άτομα ιδιωτικής εταιρίας που είχαν προσληφθεί είχαν αναλάβει το άνοιγμα – κλείσιμο της πύλης. Κατά την είσοδο με κατέβασαν από το τζίπ για να κάνουν έλεγχο και με σημάδευαν δύο σκοποί οπλισμένοι και έτοιμοι να επέμβουν.

 Σε ότι αφορά το ΥΠΕΘΑ στη χώρα μας καθημερινά πολύς κόσμος το επισκέπτεται όπως δημοσιογράφοι, πολιτευτές, ΕΜΠΟΡΟΙ όπλων και ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι τσιφλίκι τους.

Στο παρελθόν «δημοσιογράφος» στην Κεντρική Πύλη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παρέσυρε στρατονόμο με το ΙΧ του νομίζοντας ότι έμπαινε στο χωράφι του πατέρα του.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

 Κάποιοι σαν και αυτόν «δημοσιογράφοι» και «δημοσιογραφούντες» τώρα καταφέρονται κατά των οργάνων ασφαλείας ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, που αμφιβάλλω αν έχουν υπηρετήσει μια μέρα στο στρατό ή πήραν «μουρλόχαρτο».

 Η είσοδος του Ρουβίκωνα στο ΥΠΕΘΑ οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο αίσθημα ατιμωρησίας που έχει αναπτυχθεί στις συλλογικότητες και σ΄ αυτούς που τους συμπαρίστανται.

α σχόλια στην ανάρτηση που έκανα μου έδωσε την ευκαιρία να ανασύρω στη μνήμη μου ένα προσωπικό επεισόδιο που είχα το 1999 με ένα σύμβουλο του Άκη όταν βρισκόταν στην παντοδυναμία του.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Έχει ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς στην αναφορά στις φωτογραφίες από το προσωπικό μου αρχείο την νοοτροπία των ανθρώπων αυτών. Εκφράσεις όπως «Εγώ είμαι σύμβουλος του Άκη. Να δεις που θα βρεθείς σήμερα. Νύχτα θα φύγεις από το επιτελείο» –

«Τώρα θα σε μάθω ΄γώ να έχεις τρόπους». Διέταξα τους στρατονόμους και τον έβγαλαν έξω από χώρο του φυλακίου της πύλης που εκτελούσα καθήκοντα του επικεφαλής αξιωματικού και υπέβαλα τη σχετική αναφορά. Χρόνια τώρα η προβληματική κατάσταση στην πύλη του ΥΠΕΘΑ. Απαιτούνται μέτρα στα πρότυπα του εξωτερικού αν δεν θέλουμε επανάληψη τέτοιων συμβάντων, όπως το προχθεσινό.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Η αναφορά για το περιστατικό

Αναφέρω ότι την 23 Ιουν 99 και περί ώρα 08:00, κατά τη διάρκεια της ανάληψης των καθηκόντων μου ως Επόπτης στην Κεντρική Πύλη Μεσογείων, έλαβε χώρα το παρακάτω επεισόδιο.

Τη στιγμή που ευρισκόμου στο δωμάτιο του Αξκου Πήλης και προέβαινα στην καταμέτρηση του οπλισμού, παρουσία του Πλωτάρχη ΝΚ (παραδίδοντος Αξκου), άκουσα δυνατές φωνές από το χώρο της Πύλης.

Βγαίνοντας αμέσως στον εσωτερικό χώρο του φυλακίου (όπου βρίσκονται οι Αξοι πύλης των Επιτελείων), είδα τον Ασμια Γ.Γ του ΓΕΑ/Α3 ο οποίος εκτελούσε τα καθήκοντα του Αξκου Πύλης, του ΓΕΑ να διαπληκτίζεται δραστικά με έναν ιδιώτη ο οποίος βρισκόταν στον εσωτερικό χώρο του φυλακίου.
Ρώτησα τι συμβαίνει και ο προαναφερόμενος Ασμίας που είπε ότι ο ιδιώτης ζητούσε να εκδοθεί αμέσως άδεια εισόδου από το ΓΕΑ για Ισραηλινό τον οποοίο συνόδευε, ενώ χρειαζόταν να γίνει σχετική διαδικασία για να εκδοθεί η υπόψη άδεια (τηλέφωνο στο Γραφεί Ασφαλείας κλπ) και την συγκεκριμένη στιγμή στρατιωτικοί και πολίτες περίμεναν στην σειρά για να παραλάβουν δελτία εισόδου.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ζήτησα με ευγενικό τρόπο από τον κύριο να περάσει εκτός του εσωτερικού χώρου του φυλακίου και να περιμένι για να πραγματοποιηθεί η προαναφερόμενη σχετική διαδικασία για να εκδοθεί η άδεια εισόδου.

Αυτός αρνήθηκε και μου είπε:
“Όχι δεν βγαίνω. Εγώ έχω άδεια εισόδου για όλες τις ώρες και δεν πάω πουθενά”

Του ζήτησα να μου δείξει το δελτίο εισόδου και του επανέλαβα ότι πρέπει να περάσει εκτός φυλακίου.

Αυτός αρνήθηκε και αρχίζοντας να γράφει τα στοιχεία μου, βλέποντας το καρτελάκι εισόδου που έφερα επάνω μου, φωνάζοντάς μου δυνατά και χειρονομώντας μου είπε:

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

“Εγώ είμαι σύμβουλος του Άκη. Θα δεις που θα βρεθείς σήμερα. Νύχτα θα φύγεις από το Επιτελείο”

Διέταξα τότε τους στρατονόμου Δεκανέα Κ. Χρ. και Δεκανέα Μ.Ν. οι οποίοι εκτελούσαν τα καθήκοντα οπλίτου (ΣΝ) ελέγχου στην Κεντρική πύλη να τον απομακρύνουν από το εσωτερικό του φυλακίου.

Ο προαναφερόμενος ιδιώτης τότε κατευθυνόμενος σε αυτοκίνητο που είχε σταθμευμένο, πήρε ένα κινητό τηλέφωνο, ήλθε πάλι στην πόρτα του φυλακίου και μου είπε: “Τώρα θα σε μάθω εγώ να έχεις τρόπους. Δεν ξέρεις ποιος είμαι εγώ”.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Εν τω μεταξύ η Ασμίας Δ.Σ, η οποία εκτελούσε καθήκοντα αξού πύλης για το ΕΠΥΕΘΑ με ενημέρωσε ότι ο ιδιω΄της ονομάζεται κ. Μ.εργάζεται στη γραμματεία συμβούλων του κ. ΥΕΘΑ και ότι δεν χρειάζεται να εκδοθεί άδεια από το ΓΕΑ, όπου αρχικώς ο ίδιος ο ιδιώτης είχε απευθυνθεί, αλλά μπορούσε να εκδοθεί η σχετική άδεια από το ΕΠΥΕΘΑ.
Έδωσα εντολή γι αυτ΄΄ο και αφού ο κ. Μ. είχε ηρεμήσει με πλησίασε και μου είπε ότι δεν είχε σκοπό να με προσβάλει και όλα είπε ήταν σε στιγμή εκνευρισμού.
Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου που προαναφέρθηκε, παρόντας ήταν όλοι προαναφέρθηκαν στην παρ. 1α και οι Αξκοι της Πύλης των ΓΕΣ και ΓΕΝ.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Δημήτρης Βίτσας: Το μήνυμα στην Τουρκία