“Άρωμα γυναίκας” στην Ισραηλινή Αεροπορία – Η 106η Μοίρα “Αιχμή της Λόγχης” απέκτησε την πρώτη γυναίκα Υποδιοικητή στην ιστορία της.


"Άρωμα γυναίκας" στην Ισραηλινή Αεροπορία - Πως έσπασε το ανδρικό άβατο-BINTEO(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Η 106η Μοίρα «Αιχμή της Λόγχης» απέκτησε την πρώτη γυναίκα Υποδιοικητή στην μακρόχρονη ιστορία της ενώ δύο ακόμη γυναίκες ανέλαβαν καθήκοντα Υποδιοικητού σε μονάδες drones. Η τοποθέτηση της ιπτάμενης αξιωματικού στην θέση αυτή από τον Αρχηγό της Ισραηλινής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Amikam Norkin, έρχεται 16 χρόνια αφότου η Roni Zuckerman έγινε η πρώτη Ισραηλινή πιλότος μαχητικών.

Η Σμηναγός Υ, το όνομα της οποίας δεν δημοσιεύθηκε για λόγους ασφαλείας κατά την πάγια πρακτική των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, υπηρετεί ως ναυτίλος στην Μοίρα που επιχειρεί με F-15 Baz (Αετός) από την βάση Τελ Νοφ στο κεντρικό Ισραήλ.

Παντρεμένη με χειριστή της IAF, η 27χρονη αξιωματικός που προάγεται στον βαθμό του Επισμηναγού για την νέα της θέση έχει οικογενειακή σχέση με την Αεροπορία: ο παππούς της, Επισμηναγός Shimon Ash, ήταν έφεδρος χειριστής Α-4 Skyhawk στον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ και χάθηκε κατά την διάρκεια πολεμικής αποστολής όταν το αεροσκάφος του συνετρίβη 10 χλμ ανατολικά της Διώρυγας του Σουέζ.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Παρόλο που πολλές γυναίκες πήραν τα όπλα και πολέμησαν δίπλα στους άνδρες κατά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας το 1948 και στις επιχειρήσεις στο Σινά το 1956, δεν τους επετράπη να γίνουν πιλότοι ενώ επί σειρά δεκαετιών πολλές άλλες μάχιμες θέσεις παρέμεναν «άβατο» γι’ αυτές.

Το 1993 η Alice Miller ζήτησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ιπταμένων αλλά το αίτημά της απερρίφθη. Απτόητη, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και τελικά δικαιώθηκε, ωστόσο αργότερα απερρίφθη εκ νέου, με την Αεροπορία να υποστηρίζει ότι δεν ήταν ιατρικώς ικανή.

Το 1998, πέντε χρόνια μετά την αίτηση-σταθμό της Μίλλερ, η Sheri Rahat αποφοιτούσε ως ιπτάμενη και τοποθετήθηκε σε Μοίρα μαχητικών όπου πετούσε backseater σε F-16 με καθήκοντα ναυτίλου/αξιωματικού οπλικών συστημάτων και όχι ως χειριστής. Η πρώτη πιλότος μαχητικών τζετ της Ισραηλινής Αεροπορίας ήταν η Roni Zuckerman, εγγονή δύο ηγετικών στελεχών της εξέγερσης του Γκέτο της Βαρσοβίας και η μόνη γυναίκα από την τάξη της που ολοκλήρωσε την απαιτητική εκπαίδευση.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Η συντριπτική πλειονότητα των χειριστών της IAF εξακολουθεί να είναι άνδρες, όμως το θέμα της ισότητας των δύο φύλων δεν είναι αυτό που απασχολεί τόσο την ηγεσία της Αεροπορίας όσο ο «πόλεμος» που έχουν κηρύξει οι Ορθόδοξοι Εβραίοι σχετικά με την πολιτική των Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) ως προς την κοινή θητεία ανδρών-γυναικών.

Με τελεσίγραφό της προς τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αντιστράτηγο Gadi Eisenkot, μια ομάδα Ορθοδόξων Ραβίνων απαιτεί σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που συνυπηρετούν άνδρες και γυναίκες, ειδάλλως απειλεί πως θα παροτρύνει τα μέλη της κοινότητας να… μποϋκοτάρουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης αξιωματικών.

Πηγή: ptisidiastima.com


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});