Το μυστικό της επιτυχίας στις  Ένοπλες Δυνάμεις είναι να εξασφαλίζεται ότι οι στρατιώτες χαμηλά στην ιεραρχία, είναι ικανοποιημένοι σύμφωνα με το Φινλανδικό μοντέλο. Εσείς τι λέτε

Το μυστικό της επιτυχίας των ΕΔ κρύβεται στους χαμηλόβαθμους
ΦΩΤΟ Αρχείου

Μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή έρευνα πάνω στο μοντέλο που ακολουθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Φινλανδίας, φιλοξενείται στο περιοδικό Foreign Affairs.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου τον Μάιο το 95% των Φινλανδών εμπιστεύονται τον στρατό τους, ποσοστό υψηλότερο από οπουδήποτε αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (Στην Γερμανία, το 66% εμπιστεύονται τον στρατό˙ σε ολόκληρη την ΕΕ, ο μέσος όρος είναι 75%).

Οι Φινλανδοί μπορεί να θεωρούν ως πατριωτικό καθήκον την στρατολόγηση, αλλά οι στρατοί δεν μπορούν να υπολογίζουν στην αγάπη των πολιτών προς την χώρα για να συμπληρώσουν τις τάξεις τους.

Η ελκυστικότητα του στρατού της Φινλανδίας εκτείνεται πέρα από τον πατριωτισμό και εξαρτάται εν μέρει από την προθυμία του να ακούει τους στρατιώτες του. 

Το 2002, οι FDF εισήγαγαν ένα σύστημα που παρακολουθεί και αξιολογεί τις εμπειρίες στρατιωτών και αξιωματικών. «Έχει αλλάξει το πώς αντιμετωπίζουμε τους στρατιώτες μας και πώς οι στρατιώτες βλέπουν τις FDF», δήλωσε ο ταξίαρχος Jukka Sonninen, επικεφαλής της εκπαίδευσης στις FDF.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, το οποίο οι FDF ονομάζουν «Μετασχηματιστική Ηγεσία» (Transformational Leadership), ο στρατός της Φινλανδίας εκτελεί τακτικά δημοσκοπήσεις στρατιωτών καθ’ όλη την διάρκεια της υπηρεσίας τους σε θέματα όπως οι διευθετήσεις για τον ύπνο, η ηγεσία των ανωτέρων, η διαχείριση άγχους, η συνοχή των μονάδων και οι επικοινωνίες από τα κεντρικά γραφεία. Οι FDF διεξάγουν την έρευνα σε όλα τα επίπεδα: Ομάδα, λόχο, τάγμα και ταξιαρχία.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Η μονάδα του Sonninen παρακολουθεί και αξιολογεί τα αποτελέσματα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις αλλαγές στις βαθμολογίες. «Το θέμα δεν είναι να διεξάγουμε έρευνες και να βαθμολογούμε καλά και να πούμε, “Αυτό είναι σπουδαίο˙ μας αγαπούν”, μου είπε ο Sonninen».

«Το θέμα είναι ότι αναλύουμε τα αποτελέσματα και στην συνέχεια ψάχνουμε για την ρίζα της αιτίας: Ήταν ένα συγκεκριμένο γεγονός που προκάλεσε μια συγκεκριμένη βαθμολόγηση; Ένα συγκεκριμένο άτομο; Ορισμένες διαδικασίες όπως η υγειονομική περίθαλψη; Όταν οι άνθρωποι καταλάβουν ότι η διαδικασία λειτουργεί, αυτό αλλάζει δραματικά την στάση τους».

Οι Φινλανδοί στρατιώτες, με άλλα λόγια, γνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να καλέσουν ένα ειδικό τηλέφωνο (hot line) ή να επικοινωνήσουν με έναν ανώτερο για να μιλήσουν για τα προβλήματά τους. Το προσωπικό του Sonninen θα πηγαίνει τακτικά σε αυτούς και θα παρακολουθεί τα αποτελέσματα.

Αυτό το φθινόπωρο, οι στρατιώτες έδωσαν στην συνοχή των μονάδων τους ένα μέσο σκορ 4,2 στα 5, και έδωσαν στους αξιωματικούς που ήταν υπεύθυνοι για την εκπαίδευσή τους την ίδια βαθμολογία.

Αυτές οι βαθμολογίες και όλες οι άλλες έχουν βελτιωθεί τα τελευταία 15 χρόνια.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Σε μια έρευνα στρατευμένων που διεξήχθη επίσης αυτό το φθινόπωρο, το 66% βαθμολόγησαν την στρατιωτική τους υπηρεσία με θετικό τρόπο το 2002, λιγότερο από το ήμισυ έκανε το ίδιο.

Οι ικανότητες ηγεσίας των αξιωματικών των FDF βελτιώθηκαν γρήγορα χάρη στο σχέδιο.

Παρόλο που οι Φινλανδοί αξιωματικοί δεν αντιμετώπιζαν ποτέ βίαια τους στρατιώτες τους, βασίζονταν κυρίως στην εξουσία τους για να κάνουν τα πράγματα να συμβαίνουν.

Τώρα, ο Sonninen μου είπε ότι η επιτυχία βασίζεται σε έναν αμοιβαίο δεσμό εμπιστοσύνης μεταξύ διοικητών και υφισταμένων.

Η ευημερία των Φινλανδών στρατιωτών έχει επίσης αυξηθεί. «Ο δεσμός μεταξύ του στρατιώτη και του διοικητή του δεν μπορεί να αφορά μόνο στην εξουσία», είπε ο Sonninen.

 «Δεν φωνάζεις στους υφισταμένους σου˙ μιλάς όπως μιλάς με έναν κανονικό άνθρωπο. Ακούστε τους ανθρώπους των οποίων ηγείστε˙ μην δίνετε μόνο εντολές».

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Η Φινλανδία έχει δείξει ότι το μυστικό για να γίνουν δημοφιλείς οι ένοπλες δυνάμεις είναι να εξασφαλίζεται ότι οι στρατιώτες χαμηλά στην ιεραρχία και οι υπαξιωματικοί που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης, είναι ικανοποιημένοι.

Αυτή η προσέγγιση λειτουργεί. Στην πιο πρόσφατη έρευνα για αποστρατευθέντες κληρωτούς που πραγματοποιήθηκε αυτό το φθινόπωρο, το 80% υποστήριξε να διατηρηθεί η στράτευση το 42% δήλωσε ότι θα υπηρετούσε ακόμη και αν η στρατολόγηση δεν ήταν υποχρεωτική˙ και το 22% ήταν ουδέτερο. Μόνο το 36% δήλωσε ότι δεν θα υπηρετούσε.

Εάν οι Φινλανδοί που υποχρεώνονται να υπηρετήσουν λένε ότι θα το έκαναν ακόμη και αν δεν έπρεπε, τότε οι FDF κατάφεραν να επιτύχουν έναν άθλο από τον οποίο μπορούν να μάθουν άλλες χώρες.

Ο Charly Salonius-Pasternak, αναλυτής ασφαλείας στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων (ο οποίος επίσης υπηρέτησε ως στρατιώτης), ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να αντιγράψουν και άλλες χώρες.

Τι λένε για την πληθώρα VIDEO και εικόνων

«Μην υπερβάλετε», είπε. «Δεν πρέπει να έχετε εντυπωσιακά βίντεο στρατιωτών που πηδούν έξω από τα αεροπλάνα αν δεν μπορείτε να το κάνετε. Αλλά επίσης, μην υποτιμάτε».

Μόλις στρατολογηθούν οι στρατιώτες, οι στρατιωτικοί πρέπει να κάνουν την υπηρεσία τους να αξίζει τον κόπο.

«Κάντε τους να μαθαίνουν δεξιότητες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και αλλού», είπε ο Salonius-Pasternak.

«Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του να αποκτάς ανθρώπους και να τους παρακινείς.

Με αυτόν τον τρόπο αποκτάς τους καλύτερους ανθρώπους αντί για ένα μεγάλο ποσοστό που δεν θα μπορούσε να βρει δουλειά κάπου αλλού».

στρατός των ΗΠΑ έχει ταλαιπωρηθεί με τους νεοστρατολογηθέντες που αποτυγχάνουν στην εκπαίδευσή τους αφού χαλάρωσε τις προϋποθέσεις εισόδου τους).

Οι ένοπλες δυνάμεις σε άλλες χώρες έχουν διοικητές που αντιμετωπίζουν τους υφισταμένους τους με σεβασμό, τους εμπνέουν και τους βοηθούν να αναπτυχθούν.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

 Η Φινλανδία διακρίθηκε με την συστηματοποίηση αυτών των αρετών.

Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις στον στρατό μπορεί να φαίνονται σαν μια πολύ ήπια προσέγγιση που δεν είναι κατάλληλη για μια μαχητική δύναμη, είναι στην πραγματικότητα ένας έξυπνος τρόπος να ενθαρρύνουν οι στρατιώτες να δώσουν ό,τι καλύτερο έχουν.

Καθώς οι στρατοί στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική επιδιώκουν να διευρύνουν τις τάξεις τους, η διατήρηση υψηλού ηθικού θα είναι καθοριστική για την ικανότητά τους να προσλαμβάνουν και να διατηρούν στρατιώτες. Θα πρέπει να σημειώσουν το παράδειγμα της Φινλανδίας.

Πείτε μας τη γνώμη σας για το πώς λειτουργούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε αυτό το θέμα, συμπληρώνοντας την φόρμα επκοινωνίας!

[contact-form]


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});