Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ: Άναψε για τα καλά η συζήτηση για το τι πρόκειται να γίνει με την επίσκεψη του ιστορικού πλοίου. Μπορεί να πάει στην Θεσσαλονίκη; Και θα μπορεί να επιστρέψει;


Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ: Είναι σε θέση να πλεύσει για Θεσσαλονίκη; Πρόβλημα για δυνατούς λύτες

Την ώρα που το πλήρωμα του ΑΒΕΡΩΦ είναι σε ετοιμότητα για απόπλου, έχει ανάψει για τα καλά η συζήτηση για το εάν μπορεί να πλεύσει με ασφάλεια για την Θεσσαλονίκη ή όχι. Το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει 57 ώρες και οι γνωρίζοντες έχουν δώσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να γίνει το συγκεκριμένο ταξίδι.

Το βασικό σημείο που είναι αστάθμητος παράγοντας είναι ο καιρός. Η ιδέα του ταξιδιού στην Θεσσαλονίκη δεν είχε αρχικά βάλει την παράμετρο καιρικές συνθήκες.

Μαθαίνουμε ότι μέχρι το κεντρικό Αιγαίο το πλοίο μπορεί να ταξιδέψει με ασφάλεια. Όμως από εκεί και πάνω υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που ενδεχομένως να εμποδίσουν τον πλου, ο οποίος φυσικά θα γίνει με ρυμουλκά.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Και δεν είναι βέβαια το θέμα μόνο να πάει, αλλά και να επιστρέψει στη βάση του με την ίδια ασφάλεια. Θα το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες ή θα “εγκλωβιστεί” στην Θεσσαλονίκη;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθούν να δώσουν τόσο στο ΓΕΝ όσο και στο ΓΕΕΘΑ και μαθαίνουμε ότι δεν είναι σίγουρο ακόμα ότι θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι.

Εμείς πάντως είδαμε και τα σχόλια ναυάρχου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία τα μεταφέρουμε αυτούσια:

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Realshave.gr

Έγραφε ναύαρχος πριν λίγες ημέρες:

Εν όψει της πιθανολογούμενης ρυμούλκησης του ΑΒΕΡΩΦ στη Θεσσαλονίκη.
Σκέψεις και διευκρινίσεις προς τους αντιδρούντες, για διάφορους λόγους, και προς τους προφανείς “εκμεταλλευτές” της κίνησης.

Το εγχείρημα θα είχε ιδιαίτερη σημασία αν είχε πραγματοποιηθεί το 2012, στην επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης στην οποία συνέβαλε τα μέγιστα και ο έλεγχος του Αιγαίου από τον ελληνικό Στόλο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μια τέτοια κίνηση αυτή τη χρονιά δεν θα έχει την παλλαϊκή υποδοχή που αρμόζει στο πλοίο σύμβολο της ελληνικής επικράτησης στο Αιγαίο.

Με την προϋπόθεση βεβαίως ότι έχει εξασφαλιστεί -με απόφαση αρμόδιων ειδικών τεχνοκρατών- ότι η ρυμούλκηση του γηραιού πλοίου για τέτοια απόσταση και συνθήκες θαλάσσης είναι απόλυτα ασφαλής.

Ακούγεται, όμως, ότι ο ΥΠΕΘΑ ενδεχομένως να επιβαίνει του πλοίου σε όλον τον πλού ή θα επιβεί προ της αφίξεως του πλοίου στη Θεσσαλονίκη.

Πολύ φοβαμαι ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η άφιξη του πλοίου στη Θεσσαλονίκη δεν θα σημαίνει την άφιξη του απελευθερωτή ΑΒΕΡΩΦ αλλά την επανάληψη του Εθνικού Διχασμού που σηματοδότησε κάποια άλλη αφιξή του στην ίδια πόλη.

Και μόνο που το αφήνει να εννοηθεί ο ΥΠΕΘΑ, ήδη ευτελίζει την όλη κίνηση . και προσβάλλει, τόσο την ιστορία του πλοίου όσο και τους πολίτες της Β.Ελλάδας.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});