Η επικοινωνιακή διάσταση της πτήσης Τσίπρα  καταστρέφει την αποτρεπτική εικόνα της χώρας – ΑΠΟΨΗ


"Πετάει πετάει ο Τσίπρας" και καταστρέφει την αποτρεπτική εικόνα της χώραςΤης ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗΤι κέρδισε η χώρα από την πτήση του πρωθυπουργού με το F-16; Έγινε άραγε για να στείλει μήνυμα προς την Τουρκία η οποία τις προηγούμενες ημέρες παραβίαζε μαζικά την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο με πρωτόγνωρο αριθμό παραβιάσεων;

Η πρωινή ενημέρωση με non paper των πολιτικών συντακτών δείχνει το ακριβώς αντίθετο

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Κάθε ενέργεια μιας κυβέρνησης είναι ενέργεια στρατηγικής επικοινωνίας.  Υπάρχουν δυο προσεγγίσεις από τους επικοινωνιολόγους για μια τέτοια ενέργεια.

Η μια προσέγγισηείναι είναι η εμπρόθετη στρατηγική διαδικασία, όπου τα πάντα γίνονται για να περάσουν ένα μήνυμα.

Η άλλη προσέγγιση λέει ότι η οποιαδήποτε μορφή συμπεριφοράς έχει επικοινωνιακή αξία.

Δηλαδή ακόμα κι όταν θέλω να περάσω ένα μήνυμα, η συμπεριφορά μου περνάει μηνύματα στους άλλους.

Μια ενέργεια η οποία είναι αυστηρά ενέργεια στρατηγικής επικοινωνίας και σε διακρατικό επίπεδο είναι βασικό εργαλείο αποτροπής  δηλαδή η στρατηγικής της αποτροπής έχει δυο βασικά μηνύματα.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Το ένα βασικό μήνυμα είναι ότι έχω την ισχύ για να σας αποτρέψω και δεύτερο ότι έχω την πρόθεση να το κάνω. Δηλαδή έχω τα μέσα, έχω την ικανότητα και έχω την υποκίνηση.

Άρα είμαι ικανός να σας αποτρέψω, άρα πρέπει να με φοβάστε.

Όταν ένας πολιτικός χρησιμοποιεί ένα υπερόπλο όπως το F-16 είναι ένα μήνυμα αποτρεπτικό. Και είναι ένα μήνυμα αποτρεπτικό όταν στηρίζεται από όλες τις διαδικασίες της αποτροπής.

Όταν ένα βασικό εργαλείο αποτροπής το χρησιμοποιείς για δημόσιες σχέσεις και για να χτίσεις την εικόνα σου στο εσωτερικό αποδομείς ένα εργαλείο της στρατηγικής αποτροπής της χώρας για μικροκομματικούς λόγους και  με τον τρόπο αυτό περνάς την εικόνα ότι μπορεί να σε κάνουν ο,τι θέλουν.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});