Ισπανία - κρίσιμες ώρες: "Παγωμένη" ανεξαρτησία κήρυξε η Καταλονία

Ισπανία: «Παγωμένη» ανεξαρτησία κήρυξε στην ομιλία του στην Καταλονία ο πρόεδρος Κάρλες Πουιζεδμόν.

Ισπανία - κρίσιμες ώρες: "Παγωμένη" ανεξαρτησία κήρυξε η ΚαταλονίαΜιλώντας ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου ο πρόεδρος  Πουιζεδμόν είπε ότι η Καταλονία έχει κερδίσει το δικαίωμα να είναι ανεξάρτητο κράτος και ότι αποδέχεται, ω πρόεδρος, την εντολή για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Ζήτησε ωστόσο την αναστολή της ανεξαρτητοποίησης, προκειμένου να υπάρξει διάλογος με την Ισπανία, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε την Καταλονία «ευρωπαϊκό ζήτημα».Η ομιλία Πουτζντεμόν

«Είμαι εδώ μετά το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του. Για να εξηγήσω σε εσάς τις συνέπειες. Η ανεξαρτησία της Καταλονίας δεν είναι πια ένα εσωτερικό θέμα. Είναι ένα ευρωπαίκό θέμα. Δεν θα κάνω απειλές. Είναι ένα σοβαρό θέμα και πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Θέλω να μιλήσω στον λαό, σε όσους κινητοποιήθηκαν, ειδικά την ημέρα του δημοψηφίσματος» είπε ξεκινώντας ο Καταλανός πρόεδρος.

«Έχουμε αποδείξει πολλάκις ότι ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά είναι η Δημοκρατία και η Ειρήνη. Αυτό γίνεται μόνο με σεβασμό στη γνώμη του λαού και με διάλογο. Είχα πολλούς που μου έλεγαν τι πρέπει να κάνω και τι όχι. Πρέπει να τους σεβαστούμε όλους. Τους ευχαρίστησα όλους γιατί όλοι είχαν τους λόγους τους. Αυτό που θα προτείνω δεν είναι μια προσωπική εμμονή. Αλλά το αποτέλεσμα διαλόγου».

«Είμαστε εδώ επειδή την 1η Οκτωβρίου η Καταλονία είχε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. Είναι η πρώτη φορά που έγιναν εκλογές με επιθέσεις της αστυνομίας. Η αστυνομία και οι πράξεις της είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων. Ο στόχος δεν ήταν να μην υπάρχουν ψήφοι. Αλλά ο φόβος. Στόχος ήταν να μείνουν οι άνθρωποι σπίτι. Δεν πέτυχαν τον στόχο όμως γιατί 2 εκατομμύρια άνθρωποι αψήφησαν τον φόβο και ψήφισαν. Ξέρουμε ότι 770.000 άνθρωποι θα ψήφιζαν και δεν μπόρεσαν».

«Τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει το δημοψήφισμα. Όταν οι πολίτες πήγαν να ψηφίσουν, τα βρήκαν όλα οργανωμένα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι το έκαναν αυτό πιθανό. Άνθρωποι κοιμούνταν στα σχολεία, τύπωναν ψηφοδέλτια, τεχνικοί δούλευαν για να γίνουν όλα. Ψηφοφόροι που ψήφισαν ναι ή όχι, ή λευκό, όλοι το έκαναν αυτό πιθανό. Θέλω να στείλω την συμπάθειά μου σε όσους τραυματίστηκαν. Δεν θα ξεχάσουμε την εικόνα τους. Πρέπει να καταδικάσουμε τις πράξεις της κυβέρνησης. Ως καταλανός πρόεδρος ξέρω ότι πολλοί φοβούνται».

«Από τον θάνατο του Φράνκο, η Καταλονία συμμετείχε μαζικά στην Δημοκρατία. Δεν ήταν μόνο μια οικονομική μηχανή, αλλά βοήθησε και στην σταθερότητα. Η Καταλονία τόνιζε πως το Σύνταγμα του 1978 ήταν μια καλή αρχή. Καθώς τα χρόνια πέρασαν, συνειδητοποιήσαμε πως οι ισπανικές Αρχές μας έβλεπαν ως τον τελικό στόχο. Για μας ήταν μια μετάβαση. Το 2005, το 85% αυτού του Κοινοβουλίου, ακολουθώντας τις διαδικασίες του Συντάγματος, ενέκρινε μια νέα αρχή για την Καταλονία. Κι αυτό προκάλεσε αντιδράσεις. Ήταν μια απόδειξη το δημοψήφισμα στο οποίο συμμετείχε το 47% του λαού».

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε εναντίον της απόφασης του 2005. Παρόλο που ακολουθήσαμε όλες τις διαδικασίες του Συντάγματος, παρά το 85% του κοινοβουλίου που ήταν μαζί μας και παρά την αυτονομία της Καταλονίας που εγκρίνει και ο λαός. Η Ισπανία δεν το ενέκρινε και τροποποίησε το κείμενο. Αυτό ήταν ντροπή. Από τότε η ισπανική κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε βίαια. Ήταν εναντίον της γλώσσας, της κουλτούρας και των Θεσμών μας. Εκατομμύρια πολιτών συνειδητοποίησαν πως ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά ήταν να ανακηρύξει η Καταλονία την περιοχή αυτόνομη».

«Επίσης και η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου έκανε λόγο για ανεξαρτησία. Θεωρήσαμε πως υπάρχουν πολίτες που έπρεπε να μιλήσουν. Κι αυτό έπρεπε να γίνει με δημοψήφισμα. Οι Θεσμοί και η κοινωνία πίεζαν με διάφορες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες. Ζητούσαμε διάλογο. Ζητούσαμε ένα δημοψήφισμα. Δημοψήφισμα που θα ψήφιζαν και οι δύο πλευρές και για το οποίο και οι δύο πλευρές θα συμφωνούσαν να το σεβαστούν. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούσε να το κάνει, γιατί όχι εμείς; Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες είδαν εχθρική αντιμετώπιση. Πολλοί υπουργοί μας προσήχθησαν από την Δικαιοσύνη. Όλοι τους παύθηκαν, Υπήρξαν πρόστιμα. Πολλά μέλη του Κοινοβουλίου μηνύθηκαν επειδή εξέφρασαν την υπεράσπιση του δικαιώματος του να αποφασίζει κανείς».

«Θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα σε όλους τους Ισπανούς πολίτες για διάλογο. Ξέρω ότι κάποιες πληροφορίες που διαβάζετε στα media δεν είναι όπως πρέπει. Θέλω να κάνετε μια προσπάθεια να καταλάβετε τι μας έφερε εδώ. Δεν είμαστε εγκληματίες, τρελοί, επαναστάτες. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι και θέλουμε μόνο να ψηφίσουμε. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Πάντα ήμασταν. Δεν έχουμε κάτι εναντίον της Ισπανίας. Το αντίθετο. Θέλουμε να μας καταλάβει η Ισπανία. Η σχέση Ισπανίας και Καταλονίας δεν δουλεύει εδώ και χρόνια. Μια χώρα δεν μπορεί να πιεστεί με τη βία να συμμορφωθεί σε μια κατάσταση. Κυρίες και κύριοι, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έδειξαν πως κερδίσαμε το δικαίωμα να είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα. Η ψήφος είπε «ναι» στην ανεξαρτησία. Και αυτή είναι η θέληση με την οποία θέλω να προχωρήσω.

Ο Νόμος λέει ότι 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα, πρέπει να ξεκινήσουν οι συνταγματικές διαδικασίες. Τώρα, σε αυτή την ιστορική στιγμή ως πρόεδρος της Καταλονίας, θέλω να ακολουθήσω την θέληση του λαού να είναι η Καταλονία μια ανεξάρτητη χώρα»!

«Ακουστήκαμε από ολόκληρο τον κόσμο. Τα Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαίους ηγέτες κλπ. Πολλές προσωπικότητες στην Ευρώπη θέλουν αυτό τον διάλογο. Όλοι θέλουν οι φωνές να ακουστούν. Θέλουμε χρόνο για αυτόν τον διάλογο. Θέλω να ζητήσω από τους πολίτες της Καταλονίας να συνεχίσουν να διαδηλώνουν. Οικονομικά, θέλω να πω στις εταιρείες να συνεχίσουν και να μη φοβούνται. Στην ισπανική κυβέρνηση ζητώ να μας ακούσει. Όχι εμάς αν δεν θέλει. Αλλά τον λαό που ζητά διαπραγματεύσεις. Σήμερα κάνουμε μια κίνηση υπευθυνότητας υπέρ του διαλόγου. Είμαι πεπεισμένος πως τις επόμενε ημέρες όλοι θα φερθούν με υπευθυνότητα και το ζήτημα της Καταλονίας θα λυθεί με σεβασμό. Θέλουμε να είμαστε πιστοί στην μεγάλη μας Ιστορία. Σε όλους όσοι υπέφεραν για τα παιδιά τους».
Oι επαφές με τους ξένους  ηγέτες
Οι φήμες για τους λόγους της καθυστέρησης της ομιλίας του Πουτζντεμόντ, όπως προαναφέραμε οργιάζουν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian, υπήρξε επικοινωνία της Καταλονίας με ευρωπαίους αξιωματούχους. Ίσως ακόμη και με τον ίδιο τον Γιούνκερ, παρόλο που αυτό δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.

Η επίσημη θέση της ΕΕ είναι πως η ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι ένα «εσωτερικό» ζήτημα της Ισπανίας.