Η Τουρκία δεν θέλει... Τούρκο ΥΠΕΞ στη Γερμανία

Έντονη ανησυχία προκαλεί στην Τουρκία η πιθανότητα η Γερμανία να σχηματίσει κυβέρνηση με Τούρκο ΥΠΕΞ.

Η Τουρκία δεν θέλει... Τούρκο ΥΠΕΞ στη Γερμανία


Η πιθανότητα ο Τζεμ Εζντεμίρ να είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας στη περίπτωση που τελικά σχηματισθεί συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων προκαλεί έντονη ανησυχία και εσωκομματικό προβληματισμό στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Άλλωστε ο τουρκικής καταγωγής επικεφαλής των Πρασίνων ανήκει στο δόγμα των Αλεβιτών μουσουλμάνων και είναι ένας εκ των σκληρών επικριτών του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA), ο βουλευτής του τουρκικού κυβερνητικού κόμματος, AKP, Μουσταφά Γενέρογλου, τόνισε: "... την περίπτωση αυτή, θα έχουμε μπροστά μας χαμένα χρόνια για τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις. Ο Τζεμ Εζντεμίρ δεν θα γίνει δεκτός στην Τουρκία ως εκπρόσωπος της Γερμανίας, αλλά ως κάποιος που θέλει να αναμιχθεί στην εσωτερική πολιτική της χώρας".

Ωστόσο επιθυμώντας να κατευνάσει τα πνεύματα ο Γενέρογλου επισήμανε: «πιστεύω πως ο Ερντογάν –για λόγους που έχουν να κάνουν με την ρεαλιστική πολιτική- θα προσπαθήσει να δώσει μια ευκαιρία στον Εζντεμίρ ως εκπρόσωπο της Γερμανίας.

Αυτό εξαρτάται από το εάν ο ηγέτης των Πρασίνων αλλάξει στάση, στην περίπτωση που γίνει Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Εάν σε μια πιθανή επίσκεψη του στην Τουρκία, επαναλάβει δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν, τότε δεν θα είναι ευπρόσδεκτος».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Εζντεμίρ στο παρελθόν έχει αποκαλέσει δικτάτορα τον Ερντογάν, ενώ δεν έχει διστάσει να υποστηρίξει πως ο Τούρκος Πρόεδρος κρατά σε ομηρία το λαό.

Με τις διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών να παραμένουν τεταμένες, η Άγκυρα προσπαθεί να ρίξει τους τόνους. Σ' αυτό το πλαίσιο, μιλώντας στο περιοδικό Spiegel, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως : "δεν υπάρχει κανένας λόγος για προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας.

Εαν το Βερολίνο κάνει ένα βήμα προσέγγιση, τότε θα το κάνουμε και εμείς. Ο Πρόεδρος Έρντογαν δεν αναζήτηση ποτέ την σύγκρουση με τη Γερμανία. Αυτό που έκανε ήταν πως απάντησε σε επιθέσεις που του έγιναν".

Όσον αφορά τον Τζέμ Εζντεμίρ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε: "... θα ήταν λάθος η εξάρτηση των σχέσεών μας από ένα μόνο άτομο. Όποιος και αν γίνει Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, θα τον υποδεχθούμε με σεβασμό".

Τις επιφυλάξεις του διατηρεί το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας με την υφυπουργό Εξωτερικών, Μίκαελ Ροτ να δηλώνει: "η Γερμανία ήταν και παραμένει έτοιμη για συνομιλίες", "δεν μπορούμε να σιωπούμε όταν Γερμανοί υπήκοοι, όπως ο Ντένις Γιουτσέλ (σσ ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt) παρότι είναι αθώος, βρίσκεται φυλακισμένος σε τουρκικές φυλακές".