Η γεωπολιτική και αμυντική ατζέντα Τσίπρα - Τραμπ και ο Πάνος Καμμένος

Τι θέματα αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Τραμπ; Τι επιθυμεί να προωθήσει ο Πάνος Καμμένος;Η γεωπολιτική και αμυντική ατζέντα Τσίπρα - Τραμπ και ο Πάνος ΚαμμένοςΣτις ΗΠΑ, για να συμμετέχει στην επίσκεψη Τσίπρα και να προωθήσει τα εξοπλιστικά σχέδια που επιθυμεί να μπουν στο τραπέζι, σπεύδει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μετά το ταξίδι του στην Βραζιλία.

Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα για τις ΗΠΑ είναι η υπογραφή πενταετούς σύμβασης για την βάση της Σούδας, κάτι το οποίο είχε ανακοινώσει ότι θα γίνει ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, ωστόσο τελικά δεν κατέστη δυνατόν, αφού δεν υπήρξαν κάποια σοβαρά ανταλλάγματα από την αμερικανική πλευρά.

Το θέμα της Σούδας είναι ένα από τα θέματα που χειρίζεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και όπως φαίνεται το Μαξίμου έχει υιοθετήσει πλήρως τους χειρισμούς του.
Γι αυτό και το θέμα της Σούδας δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών.
Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί από την αμερικανική πλευρά.

Το ζητούμενο είναι τι αναβάθμιση επιθυμούν να κάνουν και προς ποια κατεύθυνση και μέσω ποιων πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων πιέζουν στην Ελλάδα.  Μέχρι πού θα κάνει πίσω η κυβέρνηση, ποιες είναι οι “κόκκινες γραμμές”, τι θα ζητήσει σε αντάλλαγμα, τι είναι διατεθειμένοι οι Αμερικανοί να δώσουν σε ανταλλάγματα.

Προφανώς το να μπούμε στη λογική ότι θα δώσουν μερικά ελικόπτερα ή κάποιες γενικόλογες υποστηρίξεις δεν έχει κανένα νόημα, υποστήριζαν πηγές του ΥΠΕΞ. . Θα πρέπει να δώσουν ουσιαστική υποστήριξη- πακέτο σε καυτά θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το οικονομικό, το γεωπολιτικό και βεβαίως και το αμυντικό.

Η συγκυρία στα ελληνο-τουρκικά και στα ευρω-τουρκικά πάντως βολεύει τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει στήριξη στο θέμα της κρίσης, και σε επίπεδο επενδυτικό και απέναντι στο ΔΝΤ.  Ωστόσο είναι καθαρά θέμα του τι “γραμμή” έχουν χαράξει οι Αμερικάνοι αναφορικά με την Τουρκία και τον Ερντογάν.

Σε επίπεδο γεωπολιτικό ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει στήριξη έναντι της Τουρκίας, και σε αμυντικό επίπεδο, ενώ  θα συζητήσει μια σειρά θέματα τα οποία, άλλα έχουν απορριφθεί από τους Αμερικανούς, άλλα είναι ελληνικές επιθυμίες, κάποια θέτουν και οι αμυντικές βιομηχανίες και έχουν και τη σύμφωνη γνώμη μερίδας της ηγεσίας του υπουργείου άμυνας.

Είναι χαρακτηριστική η επιθυμία του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου να προχωρήσει η Ελλάδα στην προμήθεια αεροσκαφών F-35 και αντιτορπιλικών Arleigh Burke (παρά τις αντιρρήσεις των Αμερικανών).

Πάντως προπομπός της επίσκεψης Τσίπρα στα αμυντικά θέματα θεωρείται, σύμφωνα με την Καθημερινή, ο υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Αμυνας Δ. Βίτσαςο οποίος  ταξίδεψε στις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο, αλλά και να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (η επίσκεψη του κ. Βίτσα θεωρείται πάντως και ευρύτερα προπαρασκευαστική για εκείνη του κ. Τσίπρα).

Για την ΕΑΒ θα είναι κρίσιμης σημασίας η αναβάθμιση του στόλου των F-16, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη κάποια οριστική απόφαση επ’ αυτού, λόγω και της δημοσιονομικής στενότητας.
Πάντως τα γεωπολιτικά ζητήματα αναμένεται να έχουν τεθεί σε πιο λεπτομερή βάση και κατά τη συνάντηση που θα έχει δύο 24ωρα νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χ.Ρ. Μακμάστερ.