Ντεμούτο του Βασίλη Κικίλια ως τομεάρχη άμυνας της ΝΔ, με δήλωση για τα F-16. Γιατί μίλησε για διαφάνεια; Τι πρόβλημα υπάρχει με τα αντισταθμιστικά;

F-16: Γιατί ο Κικίλιας μίλησε για διαφάνεια - Τι συμβαίνει με τα Αντισταθμιστικά

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Στο θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, εντοπίζει αδυναμίες η Νέα Δημοκρατία σε πρώτη φάση, για την σύμβαση των 2,4 δισ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ στην ομιλία του.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με νυχτερινό του tweet έκανε λόγο για αντισταθμιστικά ωφελήματα και προγράμματα βοήθειας υψους σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ, είναι ακόμα ασαφές εάν ο νόμος Βενιζέλου επιτρέπει να υπογραφούν συμφωνίες με αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Ο νέος Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, Βασίλης Κικίλιας, στην πρώτη του δήλωση με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, επεσήμανε ακριβώς αυτό:

«Η αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 είναι επιβεβλημένη.

Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της Κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώνουν η χθεσινή παρουσία του κ. Τσίπρα και οι αντιφατικές διαρροές του κ. Καμμένου, δείχνουν έλλειμμα προετοιμασίας, μεγάλη προχειρότητα και γεννούν εύλογα ερωτήματα στους Έλληνες πολίτες.

Η Κυβέρνηση οφείλει, το ταχύτερο δυνατόν, να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για όλες τις πτυχές της συμφωνίας, καθώς το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών φαίνεται υψηλότατο, ενώ και τα φημολογούμενα αντισταθμιστικά οφέλη παραπέμπουν σε πονεμένες ιστορίες του παρελθόντος.

Η ελληνική κοινωνία, περισσότερο από ποτέ, απαιτεί απόλυτη διαφάνεια».

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, παραδίδοντας τα καθήκοντα του τομεάρχη, παρότρυνε τον κ. Κικίλια να αναδείξει το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Αξίζει λοιπόν κάποιος να σταθεί στην διατύπωση της δήλωσης Κικίλια, η οποία εκφράζει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το επίθετο “φημολογούμενα” προκύπει από το γεγονός ότι ο μόνος που έχει αναφερθεί σε αντισταθμιστικά είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.  Στην ανακοίνωση στον ιστότοπο της Υπηρεσίας Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ αναφέρεται ότι ακόμα δεν έχουν συμφωνηθεί αντισταθμιστικά και πως  η Ελλάδα όπως συνιθίζεται θέτει θέμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Αυτά όμως μένει να συμφωνηθούν μεταξύ της χώρας και της κατασκευάστριας εταιρίας.

Συνεπώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έσπευσε να δηλώσει τιμή 1,1 δισ. ευρώ για κάτι που πρακτικά δεν υπάρχει.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Επιτρέπει ο νόμος Βενιζέλου τα αντισταθμιστικά;

Η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, το 2011 με το νόμο Βενιζέλου, υλοποιήθηκε επειδή εκεί ακριβώς εντοπιζόταν η αδιαφάνεια και γινόταν το “πάρτι” με τα ωφελήματα σε ….επιτήδιους, με υπερτιμολογήσεις. Οι μίζες στα καλύτερά τους και με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βρει παράθυρο για να ξεπεράσει αυτό το νόμο. Και υπάρχουν δυσο σκέλη σε αυτό.

Μια συμφωνία αναβάθμισης περιέχει αντισταθμιστικά; Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αντισταθμιστικά δίνονται μόνο σε αγορά αμυντικού υλικού και όχι σε αναβάθμιση.
Αν ωστόσο απαντηθεί καταφατικά, τότε περνάμε στο δεύτερο ερώτημα, για το εάν ισχύει ή όχι ο νόμος βενιζέλου.

Το μόνο παράθυρο που διαφαίνεται είναι να υποστηρίξει ότι δεν πρόκειται για νέα σύμβαση, αλλά συνέχεια της παλαιάς. Βέβαια, εκεί πρέπει να δώσουν απάντηση οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Ωστόσο το θέμα φαίνεται να έχει πολύ ζουμί και είναι βέβαιο ότι την ερχόμενη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και άμυνας της Βουλής θα τεθεί για συζήτηση.

Ήδη ο πρώην υφυπουργός Θανάσης Δαβάκης έχει ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής γι αυτό ακριβώς το θέμα.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»