Μάχιμη πενταετία
ΕΜΘ: Η αυτοδίκαιη και αναγκαστική αποστρατεία επιτρέπει ή όχι να λάβουν τη σύνταξη όσοι δεν κατοχύρωσαν; Η Εργατολόγος Αμάντα Σκαπέτη απαντά

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Γράφει η Εργατολόγος Αμάντα Σκαπέτη

Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί, μεταξύ των στελεχών, που εισήλθαν στις Τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω του θεσμού των Εθελοντών Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.), σχετικά με τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος αλλά και με το χρόνο απονομής της σύνταξής τους, ιδίως μάλιστα, για όσους εξ αυτών, εντάχθηκαν στην Υπηρεσία, κατά τη διάρκεια των ετών 1990-1993.

Ο προβληματισμός τους, εστιάζεται στις περιπτώσεις ακούσιας και αυτοδίκαιης (δηλαδή αναγκαστικής) αποστρατείας λόγω κατάληψης τους, από το προβλεπόμενο εκ του νόμου όριο ηλικίας, όπως αυτό, έχει καθοριστεί από το άρθρο 39 παρ. 2α του Ν. Δ.  445/1974.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αναγκαστική αποστρατεία με τη  συμπλήρωση των 54 ετών της ηλικίας τους, για τους Ανθυπασπιστές και των 50 ετών της ηλικίας τους, για τους Υπαξιωματικούς.

Η αποστρατεία μάλιστα, στην περίπτωση αυτή, δηλαδή,  με τη συμπλήρωση του εκάστοτε ορίου ηλικίας, λαμβάνει χώρα, άνευ προηγούμενης κρίσης των στελεχών.

Η εφαρμογή ή μη, της ως άνω διάταξης, έχει προκαλέσει σύγχυση και προβληματισμό κυρίως, μεταξύ των άμεσα ενδιαφερόμενων στελεχών, τόσο του Πολεμικού Ναυτικού όσο και του Στρατού Ξηράς, οι οποίοι, επίκειται να συμπληρώσουν, το προσεχές διάστημα, το προβλεπόμενο όριο ηλικίας (54 ή 50).

Σύμφωνα όμως, με τις  προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του στρατιωτικού προσωπικού, όπως αυτές προβλέφθηκαν στο  Νόμο 3865/2010, από 01-01-2015 κι εφεξής, απαιτείται πλέον, η συμπλήρωση των  40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας ή του 60ου έτους ηλικίας.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ωστόσο, με την οικεία νομοθετική διάταξη, η οποία αφορά στο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, όσων Εθελοντών Μακράς Θητείας αποστρατεύονται αναγκαστικά ένεκα κατάληψης από τα ανωτέρω όρια ηλικίας των 54 και 50, ετών, αντίστοιχα, η μόνη προϋπόθεση που τίθεται, ρητά, από το νόμο, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος, είναι,  να έχουν συμπληρωθεί τα 15 έτη συντάξιμης υπηρεσίας, εκ των οποίων,  10 έτη πραγματικής υπηρεσίας εφόσον αμέσως πριν από την κατάληψη από το όριο ηλικίας έχουν πλήρη τριετή συνεχή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία, χωρίς να τάσσονται περαιτέρω προϋποθέσεις, ηλικιακές ή μη (άρθρο  26 Π.Δ 169/2007).

Η νομοθετική μεταρρύθμιση του Ν. 3865/2010, δε φαίνεται από τη διατύπωση της, να επηρεάζει ή να καταργεί το ανωτέρω καθεστώς αναγκαστικής αποστρατείας των Ε.Μ.Θ, δεδομένου μάλιστα και ότι, οι, προβλεπόμενες προϋποθέσεις της συμπλήρωσης,  40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας ή του 60ου έτους ηλικίας, αφορούν στις περιπτώσεις εκούσιας αποστρατείας, δηλαδή, τις περιπτώσεις υποβολής αίτησης αποστρατείας (παραίτησης) από τις Ένοπλες Δυνάμεις.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : 


Κατά τη νομική μας εκτίμηση, όσα στελέχη (Ε.Μ.Θ.) επίκειται να αποστρατευθούν αναγκαστικά, λόγω συμπλήρωσης του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας τους ( αρ. 39 παρ. 2α του Ν. Δ.  445/1974), μπορούν και θα πρέπει να λάβουν τη σύνταξη τους κανονικά, χωρίς περαιτέρω προϋποθέσεις και ιδίως χωρίς να πρέπει να αναμείνουν τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας τους.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Τα δε, επιπλέον της 15ετίας χρόνια συνυπολογίζονται αναλογικά στην ανταποδοτική τους σύνταξη.

Δικηγορικό Γραφείο
     Αδαμαντία Σκαπέτη & Συνεργάτες
Llm Εργατικού Δικαίου Νομικής Αθηνών
Λ.Μεσογείων  αρ.167 τ.κ:115-25 Αθήνα
       Τηλ: 210 6779603 /211 1832498

Το άρθρο της κ. Σκαπέτη προέκυψε από το ακόλουθο ερώτημα που λάβαμε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Απόστρατων ΕΜΘ (ΠΣΑΕΜΘ)

 Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αποστράτων Εθελοντών Μακράς Θητείας ,σας παρακαλεί όπως μας κάνετε γνωστό ,προς ενημέρωση των ε.ε  συναδέλφων μας, εάν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Ν.Δ 445/1974 άρθρο 39 παρ.2.α.(αποστρατεία λόγω ορίου ηλικίας) σε Ανθστές και Υπαξιωματικούς που ΔΕΝ έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Δηλαδη αν αποστρατευτουν στα 54 η στα 50 αντιστοιχα αυτεπαγγελτως λογω οριου ηλικιας αν θα τους καταβληθει η συνταξη αμεσα ή θα τους καταβληθει στα 60 ετη τους

Συνεργασία Armyvoice.gr με την ομάδα της Εργατολόγου Αμάντας Σκαπέτη

Η κυρία Σκαρπέτη είναι ιδιαίτερα γνωστή στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς έχει φέρει εις πέρας πολλές υποθέσεις επ’ ωφελεία των στελεχών, ιδιαίτερα των χαμηλόβαθμων.

Προσφέρθηκε με χαρά να απαντά σε θέματα που απασχολούν τα στελέχη, με βάση τα ερωτήματα που θα στέλνουν στην φόρμα επικοινωνίας.

Τόσο η γνωστή εργατολόγος όσο και οι συνεργάτες της με υπευθυνότητα και σεβασμό στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δίνουν τις συμβουλές τους στα καίρια θέματα που σας απασχολούν.

Το Δικηγορικό γραφείο Αδαμαντία Σκαπέτη & Συνεργάτες ιδρύθηκε το έτος 2011, από τη Δικηγόρο Αθηνών και Εργατολόγο, Αδαμαντία Α. Σκαπέτη, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της ΕΔΕΚΑ (Εταιρεία Δικαίου Εργασίας και Ασφάλισης).

Στελεχώθηκε από μαχητικούς, επιστημονικά καταρτισμένους κι έμπειρους Συνεργάτες, παρέχοντας, κυρίως με εντιμότητα, συνέπεια, αξιοπιστία, και αποτελεσματικότητα, υψηλού επιπέδου Νομικές Υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στη σύγχρονη δυσμενή οικονομική συγκυρία που διάγει η χώρα μας.

Δείτε την ομάδα της  Εργατολόγου κ. Αδαμαντίας Α. Σκαπέτη

Η συνεργασία τους με συμβολαιογράφους, δικαστικούς γραφολόγους, λογιστές, οικονομολόγους μηχανικούς, πραγματογνώμονες και δικαστικούς επιμελητές, τους  παρέχει τη δυνατότητα να στέκονται στο πλευρό των εντολέων τους, εκπροσωπώντας τους, με επιτυχία τόσο σε δικαστηριακό όσο και σε συμβουλευτικό επίπεδο.

Εκπτωτική προσφορά αποκλειστικά για το κοινό του Armyvoice.grΣτείλτε ερωτήματα προς την κ. Αμάντα Σκαπέτη συμπληρώνοντας αυτή την φόρμα[contact-form]


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});