Στρατιωτικός συνδικαλισμός: Η αναγκαία απάντηση στην κατάχρηση της εξουσίας του “ενός ανδρός” που ισχύει στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ουδέτερες


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});Γράφει ο Δημήτρης Παναγιώτου,
Πρόεδρος ΠΣΑΕΜΘ

Στις Ε.Δ ισχύει  ως αρχή, για την χρήση της εξουσίας το «Ενός Ανδρός», Πράγμα που μπορεί να εξισορροπηθεί με τον συνδικαλισμό στις Ε.Δ ο οποίος είναι αναγκαίος  για τους παρακάτω λόγους:

  1. Η συμπεριφορά  ελάχιστων, ευτυχώς, διοικήσεων  διακατέχεται από συμπτώματα ανασφάλειας , προφανώς λόγω του φορτίου των ευθυνών ή από  αυταρχικές , ιδεοληπτικές καταστάσεις αλαζονείας.
  2. Κατά την κρίση του ανωτέρου προς τον κατώτερο πολλές φορές διαπράττονται αδικίες  με την εφαρμογή των Στρατιωτικών Κανονισμών κατά το δοκούν, με συνέπεια  να  μην αποδίδεται δικαιοσύνη.
  3. Πολλές φορές η Διοίκηση μπορεί να είναι άδικη έως και εκδικητική στις μεταθέσεις, στη φοίτηση σε σχολεία και σε φρουρές εξωτερικού ,η στις οικονομικές απολαβές και παροχές σε είδος (στέγαση σε ΣΟΑ,ΚΑΑΥ κ.λ.π).
  4. Πολλές φορές  για τα οικονομικά και τα άλλα θέματά  Δ.Μ , πιθανόν η Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει τη δύναμη να διατυπώνει προτάσεις και ενίοτε αντιρρήσεις προς την εκάστοτε Πολιτική Ηγεσία, και έτσι βρίσκεται αποκομμένη από το «σώμα» του προσωπικού της.

Δυστυχώς την πράξη, η μέχρι τώρα πορεία του συνδικαλισμού στις Ε.Δ μας έχει δείξει ότι έχει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα, μιας και οι άνθρωποι που πρωτοστάτησαν σε αυτόν, μας έχουν δώσει την εντύπωση ότι δεν έχουν «αγαθές» προθέσεις, αλλά ο σκοπός τους ήταν η προσωπική εκμετάλλευση της ιδιότητας του συνδικαλιστή προς ίδιον όφελος.

Μέχρι αυτήν την στιγμή ο συνδικαλισμός των ε.ε στελεχών των Ε.Δ έχει αποδειχθεί κατώτερος των περιστάσεων, δείχνει «διαπλεκόμενος» με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και για αυτόν τον λόγο δεν έχει την ανάλογη ανταπόκριση από τα στελέχη των Ε.Δ

Στην σημερινή εποχή οι Ε.Δ πρέπει να επιβιώσουν εξελισσόμενες και προσαρμοζόμενες όπως κάνουν όλοι οι σύγχρονοι Οργανισμοί και να επιτρέψουν τον συνδικαλισμό σε σωστά πλαίσια των ε.ε στελεχών τους μην επιτρέποντας να παρατηρείται η σημερινή κατάσταση που σε κανέναν δεν αρέσει και εν τέλει δεν εξυπηρετεί σε τίποτα τους ε.ε συναδέλφους.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});