Χαμάς και Φατάχ, δυο ετοιμοπόλεμες στρατιωτικο-πολιτικές οργανώσεις στην Παλαιστίνη, συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες και να πάνε σε εκλογές

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: Χαμάς - Φατάχ ξεκινούν συνομιλίες! Ραγδαίες εξελίξεις

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς συμφώνησε να διεξαγάγει συνομιλίες με το αντίπαλο κίνημα Φάταχ, να διαλύσει την επιτροπή διοίκησης της Γάζας και να διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές, στο πλαίσιο της εφαρμογής μιας συμφωνίας για τον τερματισμό της πολύχρονης αντιπαλότητας μεταξύ των δύο παλαιστινιακών παρατάξεων, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Η υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, που τελεί υπό τον έλεγχο της Φάταχ, διεξήγαγε πόλεμο με τη Χαμάς για τη Γάζα το 2007, ο οποίος οδήγησε στην ανάληψη του ελέγχου της περιοχής από τη Χαμάς.

Οι προσπάθειες για τη συμφιλίωση των δύο παρατάξεων και τον σχηματισμό κυβέρνησης κατανομής της εξουσίας στη Γάζα έχουν αποτύχει.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Η Χαμάς αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως συμφώνησε να διαλύσει την αρχή που διοικεί τη Γάζα, να επιτρέψει στην κυβέρνηση συμφιλίωσης να εκτελεί τα καθήκοντά της στην περιοχή, να διεξαγάγει εκλογές και να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Φάταχ.

Η Αίγυπτος διεξάγει συνομιλίες με τη Φάταχ του Αμπάς για την εφαρμογή μιας συμφωνίας που υπογράφτηκε το 2011 στο Κάιρο με την ισλαμιστική Χαμάς για τον τερματισμό της μεταξύ τους διαμάχης και τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης πριν από τη διεξαγωγή εκλογών.

Με το Ισραήλ να αντιμετωπίζει πιο ευνοϊκά την προοπτική ανάληψης μιας ειρηνευτικής πρωτοβουλίας στη Μέση Ανατολή από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμπάς έχει ασκήσει πίεση στη Χαμάς, περιλαμβανομένης και της μη καταβολής στο Ισραήλ του αντιτίμου για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή της Γάζας και της περικοπής των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων εκεί.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»

Προηγούμενο άρθροΑντνάν Μεντερές: Υποκίνησε τα Σεπτεμβριανά και απαγχονίστηκε
Επόμενο άρθροΣφοδρή επίθεση Μητσοτάκη σε ΥΕΘΑ: Ο Καμμένος κινείται στα δεξιά της ΝΔ
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).