Αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλεί η απόφαση του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί να κάνει στις 25 Σεπτεμβρίου δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Μήνυμα ΗΠΑ σε Μπαρζανί: Μην κάνεις δημοψήφισμα για το Κουρδιστάν!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το σχέδιο για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στην αυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν αποσπά την προσοχή από τις προσπάθειες συντριβής του Ισλαμικού Κράτους και κάλεσε τους Κούρδους ηγέτες να ακυρώσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Για τον λόγο αυτό, καλούμε την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση να ακυρώσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και να εισέλθει σε ένα σοβαρό και διαρκή διάλογο με τη Βαγδάτη, τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι είναι έτοιμες να διευκολύνουν», υπογράμμισε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Το κοινοβούλιο της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν ενέκρινε νωρίτερα χθες τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από το Ιράκ στις 25 Σεπτεμβρίου.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Κατά του δημοψηφίσματος το Κοινοβούλιο του Ιράκ

Κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, ψήφισε και το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Ιράκ.
Ως αποτέλεσμα, οι Ιρακινοί Κούρδοι βουλευτές αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, το οποίο επίσημα ονομάζεται Συμβούλιο των Αντιπροσώπων, Σαλίμ Αλ Τζουμπούρι, δήλωσε ότι η ψηφοφορία είχε ως στόχο να διατηρηθεί «η ενότητα του εδάφους και του λαού του Ιράκ».

Το αποτέλεσμα «επιβάλλει στον πρωθυπουργό του Ιράκ να λάβει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει την ενότητα της χώρας και να αρχίσει έναν σοβαρό διάλογο» με τις αρχές της αυτόνομης κουρδικής περιφέρειας στον βορρά της χώρας.

Ερντογάν: Λανθασμένη η απόφαση των Κούρδων του Ιράκ

Η απόφαση του ηγέτη του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί να μην αναβάλει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής είναι «πολύ λανθασμένη» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, ο Τούρκος ηγέτης διευκρίνισε ότι η Τουρκία θα ανακοινώσει την επίσημη θέση της σχετικά με το δημοψήφισμα μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου την 22α Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα σήμερα ο Μπαρζανί επισήμανε ότι η ψηφοφορία δεν θα αναβληθεί, παρά τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις οι οποίες ανησυχούν ότι η ένταση μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ θα αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που συνεχίζει να έχει υπό τον έλεγχό της τμήματα του Ιράκ και της Συρίας.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});