Ένα ακόμα σκάφος με πρόσφυγες εντοπίστηκε χθες στη νότια Κρήτη. Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν τα περιστατικά μεταναστών που βρίσκουν διέξοδο προς την Ελλάδα

Μετανάστες από τη Μεσόγειο στην Κρήτη - Αυξάνονται τα περιστατικά

Ιστιοφόρο σκάφος με μετανάστες και πρόσφυγες εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια από τη Γαύδο.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου κάποιος από τους επιβαίνοντες επικοινώνησε στον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης 112 από το κινητό του τηλέφωνο, αναφέροντας ότι μαζί με άλλα άτομα επιβαίνουν σε σκάφος νότια της Γαύδου και χρειάζονται βοήθεια.

Άμεσα σήμανε συναγερμός και δύο πλωτά σκάφη του λιμενικού σώματος μαζί με πέντε παραπλέοντα πλοία ξεκίνησαν τις έρευνες αναζητώντας το σκάφος.

Τελικά το εντόπισαν γύρω στα μεσάνυχτα. Το σκάφος με τη συνοδεία δύο πλωτών του λιμενικού οδήθηκε στην Παλαιοχώρα Χανίων.

Το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά με πλοιάρια μεταναστών που έρχονται προς την Ελλάδα έχουν πυκνώνει αν και σε γενικές γραμμές καταγράφεται τάση μείωσης του φαινομένου από την Λιβύη, λόγω της δράσης ενόπλων οργανώσεων στην περιοχή.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Μείωση στη Λιβύη

Οι δυνάμεις της λιβυκής ακτοφυλακής αναχαίτισαν χθες πλοιάρια που μετέφεραν 1.074 μετανάστες σε σειρά επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στα  δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού, ο ναύαρχος Αγιούμπ Κάσεμ.

Η ραγδαία πτώση που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ένοπλες οργανώσεις που επιχειρούν γύρω από τις παραθαλάσσιες πόλεις Σαμπράθα και Ζαουίγια – από τα κύρια σημεία αναχώρησης που χρησιμοποιούν οι διακινητές ανθρώπων στη Λιβύη– εμποδίζοντας τις αναχωρήσεις πλοιαρίων.

Εντούτοις, κάποια σκάφη εξακολουθούν να αναχωρούν από την περιοχή, όπου επιχειρούν διάφορες οργανώσεις διακινητών.

Τα πλοιάρια με τους μετανάστες που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν το διάπλου της Μεσογείου χθες Σάββατο αναχαιτίστηκαν από την ακτοφυλακή της Ζαουίγια, περίπου 45 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, τόνισε ο Κασέμ.

«Οι δυνάμεις ακτοφυλακής της Ζαουίγια διέσωσαν 1.074 παράτυπους μετανάστες που επέβαιναν σε τουλάχιστον οχτώ πλοιάρια», δήλωσε ο Κασέμ.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Πρόσθεσε ότι οι μετανάστες προέρχονταν από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και αραβικές χώρες και είχαν αναχωρήσει από την Σαπράθα και τις γειτονικές περιοχές Ταλίλ και Ουάντι.

Περίπου 600.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική από το 2014, ενώ περισσότεροι από 12.000 έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια του ταξιδιού.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});