Κυπριακό, ονομασία των Σκοπίων και μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ ήταν τα θέματα που συζήτησε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Κοτζιάς - Γκουτέρες συζήτησαν για Κυπριακό και Σκοπιανό

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, από τη Δευτέρα 18 έως την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017,  ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Ήδη στις πρώτες του επαφές χθες, συζήτησε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, το Κυπριακό καθώς και τις  μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ.

Μια συζήτηση την οποία ο κ. Κοτζιάς, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα», σημειώνοντας ότι ο κ. Γκουτέρες επίσης εξήρε τη στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό πρόβλημα.

Ειδικότερα όσον αφορά το ονοματολογικό, στο πλαίσιο της συζήτησης -παρόντος του ειδικού απεσταλμένου Μάθιου Νίμιτς- ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας» να συζητηθεί μετά τον Οκτώβρη και την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών στη γειτονική χώρα, «εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός».

Ως προς το Κυπριακό, ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε στον κ. Γκουτέρες τη βούληση της Ελλάδας για τη συνέχιση των συζητήσεων στη βάση των προτάσεων «που είχε διατυπώσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας και στις οποίες ήμασταν σύμφωνοι».

«Υπογραμμίσαμε», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, «την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ» που κατατέθηκε την τελευταία βραδιά της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά και αφορούσε το πλαίσιο στο οποίο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις σχετικά με την κατάργηση της συνθήκης των εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα, «ένα κείμενο που το έβαλε ο ΓΓ πάνω στο τραπέζι και το οποίο αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας»

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Τι θα κάνει ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της Συνόδου:

  • -θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ξένους ομολόγους του, καθώς και με εκπροσώπους διεθνών και περιφερειακών οργανισμών.
  • -θα μετάσχει στη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και σε σειρά συναντήσεων Υψηλού Επιπέδου, στις οποίες θα έχει την ευκαιρία να προβάλει τις ελληνικές θέσεις. 
  • -θα συμπροεδρεύσει με τον Κινέζο ομόλογό του στην Υπουργική Συνάντηση των χωρών-μελών του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών (21/9), το οποίο συστάθηκε, με ελληνική πρωτοβουλία, στην Αθήνα τον παρελθόντα Απρίλιο. 
  • – Θα λάβουν χώρα οι Τριμερείς συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος-Κύπρου-Παλαιστίνης (20/9) και Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου(22/9), καθώς και η Τετραμερής Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδος-Βουλγαρίας-Κροατίας-Ρουμανίας (22/9). Και οι τρείς αυτές συναντήσεις αποτελούν συνέχεια των σχετικών ελληνικών πρωτοβουλιών.
  • -Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών θα εκφωνήσει ομιλίες σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν προς τιμήν του το Παγκόσμιο Κογκρέσο Εβραϊκών Οργανώσεων (World Jewish Congress, στις 18/9) και η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής (21/9) και κατά τις οποίες θα βραβευθεί για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδος-Ισραήλ και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αντίστοιχα.
  • – Το απόγευμα της 22ας Σεπτεμβρίου, θα εκφωνήσει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});