Απάντηση στη Βουλή για την πτήση με το "Χιούι" από τη θέση του συγκυβερνήτη, έδωσε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος. Δείτε τι είπε

Καμμένος: ΝΑΙ! Κάθισα στη θέση του συγκυβερνήτη ως ...


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Απάντηση στην ερώτηση του Άδωνι Γεωργιάδη για την πτήση του από τη θέση του συγκυβερνήτη με το ελικόπτερο "Χιούι" έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. 
Στην απάντησή του σε Κοινοβουλευτικό έλεγχο υποστηρίζει ότι επιβιβάστηκε ως απλός επιβάτης στη θέση του συγκυβερνήτη, χωρίς να ασκεί τα καθήκοντα του συγκυβερνήτη. 
Ο συγκυβερνήτης, όπως προκύπτει από την απάντηση,  ήταν παρών στην πτήση, αλλά δεν εκτελούσε τα καθήκοντά του. 
Υποστηρίζει επίσης πως έχει στο ενεργητικό του 2000 ώρες πτήσης με ελικόπτερο πολιτικού και όχι στρατιωτικού τύπου, χωρίς ωστόσο να καταθέτει τα σχετικά έγγραφα.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Η απάντηση Καμμένου

Σε απάντηση της (α) σχετικής Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης και Αναστάσιος Δημοσχάκης με θέμα «Νέα ζητήματα ανακύπτουν από τη συμμετοχή του κ. Καμμένου ως συγκυβερνήτη ελικοπτέρου» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:
Το ελικόπτερο ΕΣ 614, με το οποίο εκτελέστηκε η μετακίνησή μου στις 4 Μαΐου 2017 ανήκει στη δύναμη του 2ου  ΤΕΑΣ. 
Η σύνθεση του πληρώματος, για την ανωτέρω μετακίνηση  ήταν: 
    (1)     Κυβερνήτης Αντισυνταγματάρχης (ΑΣ) Φ.Κ. 
    (2)     Συγκυβερνήτης Αρχιλοχίας (ΑΣ) Μ.Ε.
    (3)     Ιπτάμενος Μηχανικός: Επιλοχίας (ΤΑΣ) Χ.Δ. 
    (4)     Επιβάτες: ΥΕΘΑ και 5 άτομα της συνοδείας μου.
Στην εν λόγω πτήση, επιβιβάστηκα ως επιβάτης στη θέση του συγκυβερνήτη (αριστερή θέση στο θάλαμο διακυβέρνησης), χωρίς να εκτελώ τα καθήκοντα του συγκυβερνήτη και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, για το συγκεκριμένο ζήτημα όπως και για τα υπόλοιπα που τίθενται στην παρούσα ερώτηση, σας έχω ήδη απαντήσει αναλυτικά με το (β) σχετικό.
Αποστολές ελικοπτέρων UH-1 Η με έναν χειριστή στο θάλαμο διακυβέρνησης έχουν εκτελεστεί και σε άλλες πτήσεις επίδειξης στην πολιτική ηγεσία κατά το παρελθόν για τις οποίες όμως δεν υπάρχουν εγγραφές, καθόσον στο Βιβλίο Πτήσεων δεν αναγράφονται τα ονόματα των επιβατών. 
Συνημμένα σας καταθέτω φωτοαντίγραφο της σελίδας του Βιβλίου Πτήσεων της Μονάδας για την εν λόγω αποστολή. 
Τέλος σας ενημερώνω ότι ο αριθμός ωρών πτήσης μου πράγματι υπερβαίνουν τις 2.000 και αφορούν σε πτήσεις με ελικόπτερα πολιτικού νηολογίου.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


Η ερώτηση Γεωργιάδη

Σε συνέχεια του δημοσιεύματος στον ηλεκτρονικό τύπο www.iefimerida.gr 21/6/2017) και του σχετικού βίντεο όπου απεικονίζεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, να μεταβαίνει στη νήσο Αμοργό με στρατιωτικό ελικόπτερο (Ε/Π) τύπου UH-1H Huey καθήμενος στη θέση του συγκυβερνήτη, νέα ζητήματα ανακύπτουν αναφορικά με την εκτέλεση της συγκεκριμένης πτήσης, τα οποία καλείται ξεκάθαρα να απαντήσει ο κ. Καμμένος.
Συνεπώς, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  1. 1. Από ποια μονάδα επιχείρησε το ελικόπτερο;
  2. 2. Ποια ήταν η σύνθεση του πληρώματος;
  3. 3. Πόσες φορές έχουν εκτελεστεί πτήσεις Huey με έναν χειριστή;
  4. Ταυτόχρονα, αιτούμαστε την κατάθεση στο Σώμα:
  • Αντιγράφου του βιβλίου πτήσεων της μονάδας από την οποία επιχείρησε το ελικόπτερο.
  • Σχετικά στοιχεία, εγγραφές βιβλίου πτήσεων, που να αποδεικνύουν πόσες φορές έχουν εκτελεστεί πτήσεις Huey με έναν χειριστή.
  • Τα σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν ;ότι ο κ. Καμμένος έχει -κατά τα λεγόμενά του στη Βουλή- πάνω από 2.000 ώρες πτήσης.

Οι βουλευτές,
Αναστάσιος Δημοσχάκης


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});