Στρατιωτικές σχολές 2019 - Μόρια - Βάσεις - Συγκριτικός Πίνακας
Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία του Ιωάννη Σαρίδη για τις διπλές εισφορές των ΕΜΘ. Αυτός όμως επιμένει: Η στολή έχει αξιοπρέπεια! Υπόσχεται να είναι στο πλευρό τους!

Ιωάννης Σαρίδης: Η στολή έχει αξιοπρέπεια!
ΦΩΤΟ Αρχείου


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Γράφει ο Ιωάννης Σαρίδης
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, μέλους της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2017, συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η υπ’ αριθμόν 1234/84 τροπολογία που κατέθεσα, η οποία προσπαθούσε να διορθώσει μια κατάφωρη και διαχρονική αδικία εις βάρος μερίδας στελεχών, που υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, από παλαιότερη νομοθετική αβλεψία της Πολιτείας, Εθελοντές Μακράς Θητείας των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της θητείας τους και παρά το γεγονός ότι ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και στο ΕΤΕΑΜ, είχαν παράλληλα καταβάλει τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και στα οικεία Μετοχικά Ταμεία.

Η αδικία αυτή ήταν αναγνωρισμένη και από τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτή της Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ και την πρώτη ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: ΕΜΘ: Πώς τους άδειασε ο υπουργός για τις διπλές εισφορές. ΝΤΡΟΠΗ!

Δύο φορές, το Νοέμβριο του 2014 και το καλοκαίρι του 2015, το θέμα έφτασε “μία ανάσα” από τη νομοθετική επίλυσή του, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις κι οι προκηρύξεις πρόωρων εκλογών δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αποστράτων Εθελοντών Μακράς Θητείας, όμως, με ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία και τη γνωστή αξιοπρέπεια, που χαρακτηρίζει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, συνέχισε να αναδεικνύει την αδικία αυτή, η οποία κατέληξε στη δική μου νομοθετική πρωτοβουλία.

Σκοπός μου ήταν να επιλυθεί ταχύτατα ένα πρόβλημα, που επί χρόνια λίμναζε σε συρτάρια υπουργείων και του οποίου τη διάσταση είχαν έμπρακτα και επίσημα αναγνωρίσει, πέρα από την Ένωση Κεντρώων, 4 ακόμη κόμματα – ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Με την τροπολογία, λοιπόν, που κατέθεσα, πρότεινα να επιλυθεί η αδικία αυτή, καθώς θα οριζόταν, ότι για τις περιπτώσεις των αδικημένων ΕΜΘ, τα καταβληθέντα ποσά για επικουρική σύνταξη στο ΕΤΑΜ ή ΕΤΕΑΜ δεν αποδίδονται στα οικεία Μετοχικά Ταμεία, αλλά στα πρόσωπα αυτά.

Κατά την περίπτωση, που τα ποσά αυτά έχουν ήδη αποδοθεί, από το ΕΤΑΜ ή ΕΤΕΑΜ στα οικεία Μετοχικά Ταμεία, αποδίδονται στα ίδια πρόσωπα από τα Ταμεία αυτά.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, διά του Υφυπουργού Εργασίας, κ. Πετρόπουλου, δεν έκανε δεκτή την τροπολογία, αναφέροντας, ότι στο πρόσφατο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας “προβλέπεται η προσαύξηση της επικουρικής σύνταξης, όταν καταβάλλονται παραπάνω εισφορές”.

Η αναφορά του κ. Πετρόπουλου ασφαλώς δεν επιλύει το συγκεκριμένο πρόβλημα, ούτε καν μερικώς, αλλά καταδεικνύει, πως η Χώρα απέχει ακόμη πολύ από το σημείο, που θα μπορεί να πράξει, άμεσα και πλήρως, το δίκαιο για τους πολίτες της.

Όταν όμως τέτοιες αστοχίες πλήττουν πρόσωπα που φόρεσαν και φορούν με τιμή τη στολή του Έλληνα Στρατιώτη, το πρόβλημα λαμβάνει μια μεγαλύτερη διάσταση, ηθική και θεμελιώδη.

Πολλές κοινωνικές ομάδες έχουν πληγεί από την αδυναμία της εκάστοτε κυβέρνησης να πράξει το σωστό και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μία από αυτές.

Όσο όμως βλέπω, ότι η αξιοπρέπεια, η συνέπεια κι η στωικότητα στους τρόπους που διεκδικούν το δίκιο τους συνεχίζονται, οφείλω να στέκομαι στο πλευρό τους, δεσμευόμενος πως η προσπάθεια είναι μόνο στην αρχή, καθώς, όπως πολύ σωστά έχει ειπωθεί, “κάθε νίκη είναι μια ήττα που δεν ανέχθηκες για πολύ”.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});