Το ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΥ νομοθετήθηκε και ισχύει από τον Ιανουάριο του 2017. Πότε όμως θα αρχίσει η καταβολή του;

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΥ: Πότε θα αρχίσει να καταβάλλεται(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Απαντωτά ερωτήματα για το νμοθετημένο πλέον ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΥ δέχεται το ArmyVoice.GR, καθώς ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο προβλέπει την αναδρομική καταβολή του από τον Ιανουάριο του 2017, αλλά τα στελέχη δεν έχουν δει ακόμα "φως".

Στις Αρχές Αυγούστου συγκροτήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυμας επιτροπή η οποία ανέλαβε την επεξεργασία όσων προβλέπει ο νόμος για τα νέα ειδικά μισθολόγια.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2017 είχε ορισθεί καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή στην ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις και κανονιστικές πράξεις για τα νέα ποσοστά κρατήσεων και λοιπά θέματα που άπτονται της εφαρμογής των διατάξεων του νέου Μισθολογίου του ν.4472/2017.

Επιτροπή μισθολογίου by Ioanna Iliadi on Scribd

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


Πότε αναμένεται να καταβληθεί το επίδομα παραμεθορίου;

Όσα αναφέρθηκαν παραπάνω,  πρακτικά σημαίνουν ότι εάν δεν υπάρξει κάποια άλλη εμπλοκή, πολύ σύντομα θα δούμε να δημοσιεύονται οι ρυθμίσεις και θα έχουμε ακριβή εικόνα για το πότε θα φανούν οι αλλαγές στο "πορτοφόλι" των στελεχών.

Εκτιμάται ότι θα έχουν αναρτηθεί μέχρι τον Οκτώβριο. 


Οι αλλαγές θα είναι η εφαρμογή του νέου μισθολογίου, με το οποίο οι μειώσεις αρχικά δεν θα είναι αντιληπτές λόγω του "τρικ" της προσωπικής διαφοράς, αλλά έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στις συντάξεις, για τις οποίες δεν λαμβάνεται υπόψη η προσωπική διαφορά.

Επιπλέον θα αρχίσει να καταβάλλεται το νέο επίδομα παραμεθορίου, το οποίο σύμφωνα με το νόμο οι δικαιούχοι είναι:

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Θα επιστραφεί το Επίδομα Παραμεθορίου που έχει καταβληθεί;

Σύμφωνα με την εγκύκλιο για τη νέο μισθολόγιο που εκδόθηκε στις 21 Ιουλίου, όσα ποσά δόθηκαν με μορφή ΗΕΕ, 105 ευρώ το μήνα από Ιαν έως και Μάιο δεν θα επιστραφούν λόγω του ότι από 1-1-2017 θα δίνεται μέσα στην μισθοδοσία το επίδομα παραμεθορίου 100€.

Αυτό ορίζεται στη σελίδα 20 της εγκυκλίου του Υ.Ο. η οποία αναφέρει:

“Διευκρινίζεται ότι για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούν στις στο Νομό Έβρου και στους Νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων και Σαμοθράκης, καθώς και στο ένστολο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας …. σε περίπτωση που η εν λόγω ημερήσια αποζημίωση έχει ήδη καταβληθεί σε στελέχη και αφορά χρονικά διαστήματα από 1-1-2017 μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του κοινοποιούμενου νόμου, τα σχετικά ποσά δεν αναζητούνται”.

Επιπλέον, όπως έχει επισημάνει ο  Λγος (Ο) ε.α. Ηλίας Νατσιούλας, επίτιμος πρόεδρος και Οικονομικός σύμβουλος της ΕΣΠΕΘ, το θετικό είναι ότι το επίδομα θα καταβάλλεται και για ό σο διάστημα τα δικαιούχα στελέχη τελούν

  • σε θεσμοθετημένες άδειες (π.χ. κανονικές, συνδικαλιστικές, ειδικές, εκπαιδευτικές έως 2 μηνών, διευκόλυνσης στελεχών με οικογενειακές υποχρεώσεις, μητρότητας και ανατροφής τέκνου) 
  • και σε βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια μέχρι έξι (6) μέρες το χρόνο, καθώς και αυτής που χορηγείται από δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας του δημοσίου, πανεπιστημιακές κλινικές και ιδιωτικές κλινικές, εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία στις τελευταίες, η οποία αποδεικνύεται με σχετικά παραστατικά στοιχεία (εισαγωγή, εξιτήριο κ.λπ.)

σε αντίθεση με πριν που δίνονταν με υποχρεωτική παρουσία 15 ημερών σε αυτές τις περιοχές.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Λόγω της ένταξης αυτού του επιδόματος στην μισθοδοσία, οι μηνιαίες αποδοχές, δηλαδή τα ποσά που θα μπουν στην τράπεζα θα είναι μεγαλύτερα σε σχέση με το σήμερα.

Δηλαδή θα δουν τα στελέχη στις παραμεθόριες περιοχές μια μηνιαία αύξηση σε καθαρές αποδοχές περίπου στα 50 με 60 ευρώ.

Θα εξαρτηθεί το ποσό και από τις κρατήσεις.

Τα ποσά αυτά ενδεχομένως να μπουν με την άμεση εφαρμογή του νέου μισθολόγιο και πιθανόν αναδρομικά με την μισθοδοσία που θα καταβληθεί στην τράπεζα το Σεπ 2017. Ενδέχεται δηλαδή να μπουν επιπλέον 500 με 600 ευρώ.

Εάν έχετε απορίες για οποιοδήποτε θέμα, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα απευθυνθούμε σε ειδικούς για να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας

[contact-form]


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});