Στις 21 Αυγούστου 1940 ο Λέον Τρότσκι πέφτει νεκρός από το τσεκούρι που χρησιμοποίησε για να τον δολοφονήσει μυστικός πράκτορας του Στάλιν – Το τσεκούρι βρέθηκε τώρα στο Μεξικό

Αυτό είναι το τσεκούρι που σκότωσε τον Τρότσκι! - Η άγρια δολοφονία του


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Πάνω από επτά δεκαετίες μετά την εξαφάνισή του, επανεμφανίστηκε το «ματωμένο αναρρηχητικό τσεκούρι», όπως έμεινε στην ιστορία, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του Λέον Τρότσκι, στις 21 Αυγούστου 1940, στην περιοχή Κογιοακάν, στο Μεξικό.

Το όργανο του εγκλήματος, με το οποίο αφαιρέθηκε η ζωή ενός εκ των σημαντικότερων θεωρητικών του περασμένου αιώνα, ήταν χαμένο επί δεκαετίες και τελικά εντοπίστηκε κρυμμένο κάτω από ένα κρεβάτι, στο Μεξικό.

Το αναρρηχητικό τσεκούρι, που έχει ακόμη πάνω του το αίμα του Λεόν Τρότσκι, επανεμφανίστηκε ως ένα από τα 2.000 αντικείμενα της συλλογής του H. Keith Melton.

Ο τελευταίος αφιέρωσε τη ζωή του στην ανεύρεση χαμένων αντικειμένων από κατασκόπους.

Ειδικότερα για το τσεκούρι με το οποίο αφαιρέθηκε η ζωή του Τρότσκι, ταξίδεψε τρεις φορές στο Μεξικό, πριν εντοπίσει τα ίχνη του και περάσει στην κατοχή του.

τρότσκι

Η δολοφονία

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδρομή του αναρρηχητικού τσεκουριού, το οποίο «συμμετείχε» σε μία ιστορική πράξη του ταραγμένου περασμένου αιώνα.

Όλα ξεκίνησαν με τη δολοφονία του Λεόν Τρότσκι, από τον Ρώσο κομμουνιστή και πιθανότατα μυστικό πράκτορα και εντολοδόχο δολοφόνο του Τζόζεφ Στάλιν, ονόματι Ραμόν Μερκάντερ.

Ο δράστης συνελήφθη και φυλακίστηκε για πολλά χρόνια στις μεξικανικές φυλακές.

Το 1960, ένας υπάλληλος, ο οποίος επιμελήθηκε τη δημιουργία μίας πτέρυγας σε μουσείο ιστορίας, με αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί στη διάρκεια των χρόνων από την αστυνομία, ανακάλυψε το αναρρηχητικό τσεκούρι.

Ο ίδιος το… κατέσχεσε για τον εαυτό του, ως «δώρο» για τη συνταξιοδότησή του. Το έδωσε στην κόρη του για άγνωστους λόγους.

Από τότε, από το 1960, το ιστορικό αυτό αντικείμενο έμεινε αποθηκευμένο κάτω από ένα κρεβάτι στο Μεξικό. Το 2008, ανακαλύφθηκε από τον συλλέκτη H. Keith Melton.

«Έκανα τρία ταξίδια στην πόλη του Μεξικού, προκειμένου να επιβεβαιώσω ότι ήταν αυτό το τσεκούρι», δήλωσε ο ίδιος.

Μετά από πολλά χρόνια, ο συλλέκτης δημοσιοποίησε τα ευρύματά, περίπου 2.000 αντικείμενα που χρησιμοποίησαν κατάσκοποι, επαναφέροντας στην επιφάνεια ιστορικές στιγμές του κόσμου.

Πηγή: thetoc.gr

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Προηγούμενο άρθροΒόρεια Κορέα: Πολύ κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων
Επόμενο άρθροΟ καρκίνος του μαστού αφορά και τους άνδρες
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).