Νυχτερινή Αποζημίωση: Η "πονηρή ανακοίνωση" ΠΟΕΣ και η κάλυψη στον ΥΕΘΑ

Νυχτερινή Αποζημίωση: Η "πονηρή ανακοίνωση" ΠΟΕΣ και η κάλυψη στον ΥΕΘΑ
Νυχτερινή Αποζημίωση: Η "πονηρή ανακοίνωση" ΠΟΕΣ και η κάλυψη στον ΥΕΘΑ
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Στάχτη στα μάτια ήταν σύμφωνα με τα φαινόμενα η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών για το Επίδομα Αυξημένης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας, προκειμένου να καλυφθούν οι καθυστερήσεις των οικονομικών υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ στη εφαρμογή του νέου μισθολογίου.

Κατ' αρχήν είναι εξαιρετικά περίεργο που μια συνδικαλιστική ένωση αντί να διεκδικεί την εφαρμογή του ευνοϊκού νομοθετήματος της νυχτερινής αποζημίωσης για το προσωπικό, εστιάζει την προσοχή της σε ένα επίδομα που δινόταν με το προηγούμενο καθεστώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Αυξημένης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας και το αλαλούμ στο ΥΠΕΘΑ


Το περίεργο είναι πως δέχεται ως κάτι φυσιολογικό την καθυστέρηση μηνών στην εφαρμογή της νυχτερινής αποζημίωσης ύψους 2,7 ευρώ την ώρα, και το προσπερνά, ρωτώντας για το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας, το οποίο όπως και να έχει, οι στρατιωτικοί θα το λάβουν.

Αυτό φαίνεται ειδικά στην παράγραφο που αναφέρει ότι :


Θεωρώντας ότι εκ παραδρομής δεν καταβλήθηκε με τη μισθοδοσία του μηνός Ιανουαρίου 2018 το ως άνω επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας Μονάδων, παρακαλούμε όπως, με την αναδρομική (από 01.1.2017 εξ όσων γνωρίζουμε) καταβολή του επιδόματος παραμεθορίου και της ειδικής αποζημίωσης της εργασίας κατά τις νυκτερινές ώρες, παρέμβετε για την καταβολή των υπολειπομένων μηνών του επιδόματος αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας.


Ανακοίνωση - κάλυψη στον ΥΕΘΑ

Το νέο μισθολόγιο έχει αναδρομική ισχύ από 1/12017. Τα στελέχη δικαιούνται το επίδομα παραμεθορίου από τον Ιανουάριο του 2017, ανεξάρτητα με το αν έχουν λάβει ΗΕΕ εντός του έτους!

Δεν ισχύει το ίδιο όμως για το επίδομα νυχτερινής απασχόλησης, το οποίο μέχρι να χορηγηθεί με την υπουργική απόφαση που δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα,θα καταβάλλεται το Επίδομα Αυξημένης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας!

Η νυχτερινή αποζημίωση θα έπρεπε να έχει νομοθετηθεί μετά την έκδοση του νόμου τον Μάιο για να αρχίσει η καταβολή της, όπως άλλωστε εκδόθηκαν οι αποφάσεις για την περικοπή του επιδόματος επικινδυνότητας. 


Κι ενώ όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έφερε τροπολογία για την νυχτερινή αποζημίωση των στελεχών, πανηγύριζε λέγοντας ότι είναι πρόταση του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται ότι με την εφαρμογή του έχει σοβαρό θέμα, καθώς δεν έχουν βρεθεί τα κονδύλια.


Εδώ λοιπόν είναι οι έρχεται η ΠΟΕΣ να προσφέρει "κάλυψη" με μια ανακοίνωση που φαινομενικά διεκδικεί ένα επίδομα, το οποίο έπρεπε να έχει καταργηθεί, αντί να διεκδικεί την καταβολή της νυχτερινής αποζημίωσης!

Συνεπώς, το μήνυμα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι στρατιωτικοί είναι ότι το θέμα της καταβολής νυχτερινής αποζημίωσης θα πρέπει να περιμένουν για πολύ ακόμα για να δουν την εφαρμογή της.