Σκηνικό έντασης στήνεται στην κυπριακή ΑΟΖ - Νέες NAVTEX

Σκηνικό έντασης στήνεται στην κυπριακή ΑΟΖ - Νέες NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις. Γεωτρήσεις στη Μεσόγειο το 2018 προετοιμάζει η Τουρκία

Σκηνικό έντασης στήνεται στην κυπριακή ΑΟΖ - Νέες NAVTEXΣκηνικό έντασης επιχειρεί να στήσει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ώρα που η ExxonMobil ξεκινά έρευνες η Τουρκία σε μια πρωτοφανή επίδειξη προκλητικότητας, δεσμεύει περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ για στρατιωτικές ασκήσεις.

Η Άγκυρα δέσμευσε μέχρι και τις 23 Δεκεμβρίου με παράνομη Navtex, περιοχή, η οποία ξεκινά από τα παράλια της Τουρκίας και καλύπτει ουσιαστικά εξ ολοκλήρου ή μέρος των τεμαχίων και των 13 τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα επισπεύδει την μετακίνηση στη Μεσόγειο του υπερσύγχρονου γεωτρύπανου DeepSea Metro 2, με στόχο την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην περιοχή εντός του 2018.

Το γεωτρύπανο, που βρίσκεται στη Νορβηγία αναμένεται στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ στις αρχές του έτους.


Στο μεταξύ αίτηση για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, ώστε να ξεκινήσει σε μερικές εβδομάδες ειδικές έρευνες στους δύο στόχους του τεμαχίου «10» της κυπριακής ΑΟΖ κατέθεσε η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum, με στόχο να γίνουν συμπληρωματικές έρευνες.

Εξάλλου, σε δυο εβδομάδες είναι προγραμματισμένες έρευνες στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, από την εταιρεία ΕΝΙ, και, ήδη, το γεωτρύπανο SAIPEM 12,000 βρίσκεται καθ' οδόν για Κύπρο.

www.sigmalive.com