Κοτζιάς για κοιμητήρια: Οι ψυχές των Ελλήνων στρατιωτών πρέπει να βρουν ηρεμία

Κοτζιάς για κοιμητήρια στην Αλβανία: Οι ψυχές των Ελλήνων στρατιωτών πρέπει να βρουν ηρεμία με τρόπο που ν’ ανταποκρίνεται στη θυσία τους

Κοτζιάς για κοιμητήρια: Οι ψυχές των Ελλήνων στρατιωτών πρέπει να βρουν ηρεμία


Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Η επόμενη ημέρα», αναφέρθηκε στο θέμα της δημιουργίας στρατιωτικών νεκροταφείων στην Αλβανία, κάτι που απασχολεί τις δυο χώρες για πολλά χρόνια.

Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε σχετικά:

Πριν ενάμιση χρόνο εγώ είχα κατηγορήσει -αν θυμόσαστε- την αλβανική κυβέρνηση για τη συμπεριφορά της, ότι είχε φτάσει στα άκρα, όταν κατεδάφισε ένα όχι ισχυρής κατασκευής οίκημα το οποίο λειτουργούσε ως εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στη Χειμάρρα.

Η αλβανική κυβέρνηση πήρε μέτρα ν’ αποκαταστήσει, μ’ ένα πραγματικό όπως αρχιτεκτονικά εμφανίζεται, κομψοτέχνημα, την εκκλησία αυτή στη Χειμάρρα.

Όταν την κατεδάφιζαν, ασφαλώς κάναμε καλά που διαμαρτυρηθήκαμε, αλλά όταν την ξαναχτίζουν είναι καλό να το πούμε κι αυτό γιατί είναι θετικό βήμα εμπιστοσύνης.

Όπως και το ότι επιτέλους εκδόθηκε ένας νόμος υλοποίησης της συμφωνίας που υπήρχε από το 2009, εκτελεστικός νόμος δηλαδή, από το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας για τα κοιμητήρια.

Διότι, οι ψυχές των Ελλήνων στρατιωτών πρέπει επιτέλους να βρουν την ηρεμία και την ησυχία τους και να είναι τακτοποιημένα τα οστά τους με τρόπο που ν’ ανταποκρίνεται στη θυσία τους.

Νομίζω ότι αυτά τα γεγονότα είναι πολύ σοβαρά και το γεγονός ότι δεν προβάλλονται απ’ τον Τύπο ή προβάλλονται με μεμψιμοιρία συνδέεται με το ότι πάρα πολλοί την εξωτερική πολιτική την αντιλαμβάνονται μόνο ως κάτι το αρνητικό, ως κάτι παθιασμένα μηδενιστικό και όχι σαν μια εξωτερική πολιτική που πρέπει να είναι ενεργητική, να πιέζει, να είναι όσο το δυνατόν πιο μελετημένη προκειμένου ν’ αποκτήσει ερείσματα και να έχει ορισμένες κατακτήσεις.