Καμμένος "αδειάζει" Ευρωπαϊκή Άμυνα: Το ΝΑΤΟ είναι στρατός η Ευρώπη τράπεζα

Καμμένος "αδειάζει" Ευρωπαϊκή Άμυνα: Το ΝΑΤΟ είναι στρατός η Ευρώπη τράπεζα, είπε από το βήμα της Εληνοαμερικανικής Ένωσης 

Το ΝΑΤΟ είναι στρατός η Ευρώπη τράπεζα
Επίθεση στην προσπάθεια των χωρών της Ευρώπης να προχωρήσουν σε κοινή άμυνα και ασφάλεια για τους πολίτες τους έκανε χθες από το βήμα της  Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Η επίθεση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς έρχεται λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής όπου οι χώρες αναμένεται να  υπογράψουν την δημιουργία της λεγόμενης μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO).

Η PESCO βασίζεται στη Συνθήκη για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ «τα οποία είναι ικανά και πρόθυμα να το πράξουν».


Θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αναπτύξουν από κοινού αμυντικές ικανότητες, να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και συμβολή των ενόπλων δυνάμεών τους και να επενδύσουν σε κοινά έργα.

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, μιλώντας χθες στην ημερίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με θέμα «Η Γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις», αμφισβήτησε ευθέως τη δυνατότητα να αποκτήσει η Ευρώπη κοινή αμυντική πολιτική και υποστήριξε τα αμερικανικά συμφέροντα λέγοντας ότι μόνο το ΝΑΤΟ μπορεί να έχει στρατό.

Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε εάν τις απόψεις Καμμένου συμμερίζεται και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.


Δείτε τι ακριβώς είπε:

Στο σημείο αυτό και κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι με αυτή την τεράστια οικονομική κρίση των τελευταίων δέκα ετών διδαχτήκαμε πολλά.

Εταίροι μας, όπως αρκετοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μας αντιμετώπισαν όχι ως σύμμαχοι αλλά ως πιστωτές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μας αντιμετώπισαν ως πραγματικούς συμμάχους και όταν ζητήσαμε την παρέμβασή τους, τους είχαμε δίπλα.

Αυτό μετράει πολύ, όπως μετράει ιδιαίτερα - γιατί κάποιοι βάζουν στη ζυγαριά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με την Ευρωπαϊκή Ένωση - το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το ΝΑΤΟ έχουν μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή που εμπνέει σεβασμό.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμα διαμορφώσει την κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική.

 Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για κοινή αμυντική πολιτική όταν δεν έχουμε ακόμα αναγνωρίσει τα ευρωπαϊκά σύνορα όπως προβλέπεται στις συνθήκες που έχουμε υπογράψει.

Όταν με υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρισκόμαστε μαζί-γιατί πάντα τους καλώ να έρθουν μαζί στο Αγαθονήσι, στη Στρογγύλη, στο Καστελόριζο στις Οινούσσες, στον ‘Αη Στράτη-αντιλαμβάνονται ότι έχουμε παραβίαση όχι μόνο του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, όχι μόνο των ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά και των ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων, τότε αρχίζουν να καταλαβαίνουν την έλλειψη της αναγνώρισης των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων.

Και αυτός είναι τώρα ο στόχος μας με τη νέα προσπάθεια που γίνεται για την κοινή αμυντική ευρωπαϊκή πολιτική.


Να αποφασίσει η Ευρώπη: θα διαφυλάσσει τα ευρωπαϊκά σύνορα, ναι η όχι; Θα αποτελεί μια δύναμη ανατροπής στην ευρύτερη περιοχή σε εκείνους που σχεδιάζουν την ανατροπή των διεθνών κανόνων δικαίου, ναι ή όχι;

Γιατί αλλιώς θα παραμείνει αυτό που περιγράφει ο φίλος μου ο Amos Gilad, αναλυτής από το Ισραήλ και πολύ στενός συνεργάτης του Προέδρου Νετανιάχου: «όταν ρωτήσεις ένα σχολείο στη Βόρειο Αφρική ή στη Μέση Ανατολή τι είναι ΝΑΤΟ θα σου πουν ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας στρατός.

Αν τους ρωτήσεις τι είναι Ευρωπαϊκή Ένωση θα σου απαντήσουν ότι είναι μια τράπεζα και πολλές φορές χωρίς χρήματα».