Επίσκεψη Ερντογάν: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εκδώσει έξι στρατιωτικούς;

Επίσκεψη Ερντογάν: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εκδώσει τους έξι από τους οκτώ στρατιωτικούς; Τι αναφέρει ο τουρκικός Τύπος

Όλες οι εφημερίδες σήμερα Κυριακή στην Τουρκία έχουν ως πρωτοσέλιδο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά όχι την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Λίγες εφημερίδες ασχολούνται με το γεγονός της επίσκεψής του και αναλώνονται σε κάποια μικρά άρθρα στις εσωτερικές τους σελίδες.

Μόνο μία, η εφημερίδα «Τουρκιγέ» φιλοξενεί άρθρο-γνώμη, ενώ η πλειοψηφία του τουρκικού τύπου αναμεταδίδει το πρόγραμμα του Ερντογάν στην Ελλάδα, έτσι όπως το αποκάλυψε ο ελληνικός τύπος, χωρίς αναφορές ή αντιδράσεις τουρκικές.

Εκείνο που σχολιάζεται περισσότερο είναι η μεγάλη δημοσιότητα που έχει πάρει στην Ελλάδα το θέμα, ενώ στην Τουρκία παίζει στα «χαμηλά».


Σαμπάχ: Η Αθήνα δίνει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη Ερντογάν


Η φιλο-κυβερνητική αυτή εφημερίδα συγκέντρωσε σε 3 παραγράφους αυτά που η Αθήνα αναμένει από την επίσκεψη Ερντογάν και συνοψίζει τις 3 θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν –σύμφωνα με την Αθήνα- ως εξής:

1. Σε θέματα που αφορούν τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και υπάρχει μη συμφωνία θα συζητηθούν βήματα πώς θα μπορούσε να υπάρξει απευθείας διάλογος και να βρίσκεται λύση στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και αλληλοκατανόησης.

2. Θα συζητηθούν βήματα, ώστε να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία, που στόχο θα έχει το όφελος και των δύο λαών και σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστούν θέματα ενεργειακής συνεργασίας καθώς και μεταφορών (π.χ. σιδηρόδρομοι, ναυτιλιακή σύνδεση κλπ.)

3. Στο θέμα των ευρω-τουρκικών σχέσεων, η Αθήνα πρόκειται να δηλώσει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., καθώς και την μη διακοπή των σχέσεων της Άγκυρας με τη Δύση.


Ακσάμ: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εκδώσει τους ‘φετουλαχτσήδες’ στην Τουρκία


Όπως αναφέρει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, –επικαλούμενη ελληνικές διπλωματικές πηγές-, η Ελλάδα έχει μεταφέρει σε τουρκικές διπλωματικές αρχές ότι προτίθεται να εκδώσει στην Τουρκία τους 6 από τους 8 στρατιωτικούς που απέδρασαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου 2016 και έχουν συναινέσει να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τον τουρκικό στρατό στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την επίσης τουρκική εφημερίδα ‘Τουρκιγέ’, την οποία επικαλείται η ‘Ακσάμ’, η Άγκυρα θα εκφράσει την αντίδρασή της στο γεγονός ότι οι φετουλαχτσήδες χρησιμοποιούν το Αιγαίο για να διαφεύγουν στην Ευρώπη, επικρίνοντας κατά τις συνομιλίες τη στάση ‘θεατή’ που τηρεί η Αθήνα, βλέποντας ολόκληρες οικογένειες φετουλαχτσήδων να προσπαθούν να διαφεύγουν προς στα ελληνικά νησιά.

Τέλος, η εφημερίδα ‘Ακσάμ’ αναφέρει ότι ο Ερντογάν θα προτείνει στην Αθήνα να χρηματοδοτήσει η Άγκυρα την κατασκευή του τζαμιού, που εδώ και 7 χρόνια συνεχώς αναβάλλεται λόγω της οικονομικής κρίσης.


Χουριέτ: Συζήτηση Ερντογάν στην Ελλάδα


Η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις Νίκου Κοτζιά και Νίκου Χριστοδουλίδη (Κύπριου εκπροσώπου τύπου της κυβέρνησης) σχετικά με την επίσκεψη Ερντογάν.

Τουρκιγέ: Το κλειδί για την Ε.Ε. δεν είναι πλέον η Ελλάδα


Σε άρθρο-γνώμη της φιλο-κυβερνητικής-εθνικιστικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι στην ατζέντα αυτής της επίσκεψης δεν θα είναι ευρω-τουρκικές σχέσεις, αλλά διμερείς σχέσεις και κυρίως το εμπόριο, οι μεταφορές, και οι πολιτιστικές σχέσεις.

O αρθρογράφος Τσααγρί Ερχάν εκτιμά ότι τα ζητήματα στο Αιγαίο μπορούν να λυθούν με μία συμφωνία πάνω στις ενεργειακές πηγές και ειδικά τους υδρογονάνθρακες. «Θα μπορούν να εξορύσσουν μαζί τους ενεργειακούς πόρους στο Αιγαίο και στη συνέχεια να τους εκμεταλλεύονται», προτείνει ο Τούρκος αρθρογράφος, ενώ όσον αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, «οι Τούρκοι –όπως τους αποκαλεί- της Δυτικής Θράκης περιμένουν πώς και πώς τον πρόεδρο Ερντογάν στην Ελλάδα, καθώς θα αποτελέσει μία μεγάλη πηγή ανύψωσης του ηθικού των Τούρκων εκεί που μάχονται με προβλήματα όπως το θέμα της εκλογής μουφτή ή της εκπαίδευσης στα τουρκικά κλπ», καταλήγει ο Τσααγρί Ερχάν.

Πηγή: www.sigmalive.com