Θεσσαλονίκη: Οι Πρόσκοποι "αγκαλιάζουν" το Ελληνικό Παιδικό Χωριό

Θεσσαλονίκη: Οι Πρόσκοποι του 8ου Συστήματος Τούμπας Θεσσαλονίκης αγκαλιάζουν το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο.


Θεσσαλονίκη: Οι Πρόσκοποι "αγκαλιάζουν" το Ελληνικό Παιδικό ΧωριόΟι πρόσκοποι του 8ου Συστήματος Τούμπας Θεσσαλονίκης στέκονται για ακόμη μια φορά στο πλευρό των παιδιών στο ελληνικό χωριό Φιλύρου, καλώντας τον κόσμο να «αγκαλιάσει» την προσπάθεια συλλογής τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης.


Στην καλή μας πράξη από τα παιδιά για τα παιδιά...


Το 8ο Σύστημα Προσκόπων Τούμπας Θεσσαλονίκης σας καλεί να βοηθήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το ελληνικό παιδικό χωριό στο Φίλυρο. Συλλέγουμε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης σε μια προσπάθεια να «αγκαλιάσουμε» τα παιδιά του ελληνικού χωριού στο Φίλυρο.

Η Λέσχη του 8ου Συστήματος Προσκόπων (οδός Λάρνακος 6, κάτω Τούμπα) θα παραμείνει  ανοικτή για όποιον επιθυμεί να βοηθήσει από το Σαββάτο 18 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017.


Ώρες λειτουργίας

Καθημερινά
18:00 εως 20:30

Σαββάτο & Κυριακή
11:00 εως 14:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 911611Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του 8ου Συστήματος Προσκόπων: «Όλα τα είδη θα παραδοθούν από βαθμοφόρους , μέλη της κοινωνικής συμπαράστασης, μέλη της ένωσης παλαιών προσκόπων μας, καθώς επίσης και όσους από εσάς θέλετε να μας βοηθήσετε».


Ελληνικό Παιδικό Χωριό: Στο πλευρό κάθε μικρού ήρωα


Το Ελληνικό Παιδικό Χωριό είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιωτικού δικαίου, που ιδρύθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη.


Μια ομάδα εθελοντών, με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον Επίσκοπο Θερμών Δημήτριο, ξεκίνησε το έργο με καρδιά γεμάτη αγάπη και θέληση για προσφορά.


Οι στόχοι του Ελληνικού Παιδικού Χωριού


Σκοπός του Ελληνικού Παιδικού Χωριού είναι να προσφέρει στέγη και σωστή ανατροφή σε ελληνόπουλα που βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ ένα από τα βασικά μελήματα είναι να αποφευχθεί η ιδέα της ιδρυματοποίησης.Ουσιαστικός στόχος είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης του παιδιού και του προτύπου της οικογένειας, ως το θεμελιώδες κύτταρο της κοινωνίας. Κάτω από αυτό το σκεπτικό επιδιώκεται η πρακτική και ψυχική στήριξη της φυσικής, νοητικής και κοινωνικής ένταξης των παιδιών που έχουν στερηθεί την υγιή οικογενειακή βάση. Στη θέση της το Παιδικό Χωριό θέλει να προτείνει μία μεγάλη οικογένεια, βασισμένη στις αρχές της ελληνορθόδοξης παράδοσης από τη μία, και της παιδαγωγικής και της ψυχολογίας, από την άλλη.


Το Ελληνικό Παιδικό Χωριό βρίσκεται σε ένα λόφο στο Φίλυρο. Σε μία έκταση περίπου 40 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί άτυπα από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης έχουν ήδη χτιστεί 8 σπίτια και ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων.
Σε αυτά διαμένουν συνολικά 40 παιδιά, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι αυτή τη στιγμή 12 ετών. Πρόκειται για παιδιά εγκαταλελειμμένα, ή από προβληματικές ή άπορες οικογένειες, ή ορφανά. Τα παιδιά μένουν σε ξεχωριστά σπίτια χωρητικότητας 6-8 παιδιών καθένα, με μία «μητέρα» και μία «θεία» (έμμισθοι υπάλληλοι), πηγαίνουν σχολείο στο Δημοτικό του Φιλύρου, και γενικώς καταβάλλεται προσπάθεια να αναπτύξουν φυσιολογική ζωή, με εξωσχολικές επίσης δραστηριότητες.


Τα 8 σπίτια έχουν χτιστεί από χορηγίες. (Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, Δήμος Θεσσαλονίκης, Οδυσσέας Φωκάς, 2 σπίτια από την οικογένεια Ιωαννίδη Δημήτριου) Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να δοθεί στο Σπίτι των Μαθητών, τα έσοδα για την ανέγερση του οποίου προέκυψαν εξ' ολοκλήρου από την εκστρατεία με κουμπαράδες στα σχολεία της Θεσσαλονίκης που έλαβε χώρα το 1991. Αποτελεί απτό παράδειγμα του γεγονότος ότι μεμονωμένες προσφορές, όταν ενωθούν μπορούν να παράγουν κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών.Πως επιβιώνει οικονομικά το Ελληνικό Παιδικό Χωριό;


Η κύρια μορφή χρηματοδότησης για το ΕΠΧ είναι οι εισφορές των συνδρομητών και οι έκτακτες ιδιωτικές δωρεές. Τόσο το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όσο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχουν αναλάβει πενταετή δέσμευση να χρηματοδοτήσουν τα ετήσια έξοδα ενός σπιτιού ο καθένας. Υπάρχει επίσης γόνιμη σύνδεση με εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες ενισχύουν τους σκοπούς του Χωριού κυρίως με τη μορφή δωρεών σε είδος (κυρίως ρουχισμό και τρόφιμα), καθώς και έσοδα από πώληση εορταστικών καρτών και από διοργανώσεις φιλανθρωπικών αγορών (bazaar). Τέλος, σημαντική πηγή εσόδων για το ΕΠΧ αποτελούν κάποιες έκτακτες εκδηλώσεις οι οποίες υποστηρίζονται από τους φίλους του Χωριού.Σημαντικά έργα


Έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια ανέγερσης του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας στον περιβάλλοντα χώρο του Χωριού.


Στα μελλοντικά σχέδια επίσης περιλαμβάνονται:

1. η ανέγερση τριών ακόμη σπιτιών

2. η ανέγερση της Στέγης Νέων, ενός χώρου εν είδη εστίας, όπου θα μπορούν να διαμένουν τα παιδιά που έχουν κλείσει το 18ο έτος.

Διεύθυνση : Κεραμοπούλου 11
Τηλ : 2310 233 033 - 2310 677 556 (Φίλυρο)


Αριθμοί λογαριασμών

ΕΘΝΙΚΗ: 212/29604190
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5238-003332-696
ALPHA: 701-002101-162926
EUROBANK: 037 978 26736400138