Στη Βουλή το θέμα με την εφεδρεία που αποκάλυψε το Armyvoice!

Στη Βουλή  με ερώτηση μπήκε το θέμα με την δραματική μείωση της εκπαίδευσης στην εφεδρεία που αποκάλυψε το Armyvoice! 

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης, μετά την αποκάλυψη του Armyvoice.gr για την δραματική μείωση των εφέδρων που εκπαιδεύονται, ειδικά τα τελευταία χρόνια και την ιδιαίτερα μεγάλη περικοπή των κονδυλίων για τους έφεδρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Βόμβα για την Εθνική Άμυνα! Ανεκπαίδευτοι οι έφεδροι! Αποκαλυπτικά στοιχεία


Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Armyvoice.gr, επικαλούμενο ενημερωτικό έντυπο του Στρατού Ξηράς, κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι έφεδροι καλούνται να εκπαιδευτούν. Ιδιαίτερα μετά το ξεκίνημα της κρίσης, φαίνεται πως υπήρξε καίριο χτύπημα στην καρδιά της εθνικής μας άμυνας.


Οι έφεδροι που προσκαλούνται για να εκπαιδευτούν είναι ελάχιστοι, συγκριτικά με τους έφεδρους που καλούνταν πριν από την κρίση, ενώ ακόμα λιγότεροι είναι όσοι παρουσιάζονται!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2003 όπως φαίνεται κι από τον πίνακα είχαν κληθεί κάτι πάνω από 35000 έφεδροι για να εκπαιδευτούν, το 2013 μόλις που άγγιξαν τους 5000 και από αυτούς όπως διακρίνεται στον πίνακα, παρουσιάστηκαν περίπου 4000.


Η ερώτηση του Ιωάννη Σαρίδη


Το έτος 2017, είναι αφιερωμένο στην Εθνοφυλακή και την Εφεδρεία των Ενόπλων μας Δυνάμεων και ορθώς, με μία σειρά πρωτοβουλιών, αναδεικνύεται η προσφορά κι η ετοιμότητα δύο εκ των πυλώνων του Στρατεύματος.

Πρόσφατα όμως, η δημοσιογράφος, κυρία Ιωάννα Ηλιάδη παρουσίασε στο δικτυακό τόπο ArmyVoice.gr πίνακες, σύμφωνα με τους οποίους, από το 2001 μέχρι πρόσφατα, τόσο οι αριθμοί των προσκληθέντων και παρουσιασθέντων εφέδρων, όσο και τα δαπανώμενα για τη (μετ)εκπαίδευσή τους κονδύλια παρουσιάζουν κατακόρυφη πτώση.


Τα στοιχεία του εν λόγω δημοσιεύματος, εφόσον ευσταθούν, αναδεικνύουν μια άκρως ανησυχητική κατάσταση σε μια περίοδο, κατά την οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις δοκιμάζονται και από έλλειψη προσωπικού, ενώ η αμυντική προετοιμασία της Χώρας εξακολουθεί να έχει ανάγκη παρεμβάσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό, που θα κληθεί να συνδράμει και συμπληρώσει το Ενεργό Στράτευμα σε περίπτωση επιχειρήσεων.

Με βάση τα παραπάνω, κύριε Υπουργέ, και αντιλαμβανόμενος παράλληλα την αδυναμία να αποδεσμευτούν από την πλευρά σας ειδικά στοιχεία, σας ερωτώ:

Υπάρχει (ανακοινώσιμος) σχεδιασμός για τη βελτίωση του συστήματος Εφεδρείας κι ιδιαίτερα του θεσμού των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας;

Δεσμεύεστε, πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να υπάρχει επαρκής και ποιοτικός οπλισμός, καθώς και το απαραίτητο λοιπό υλικό, στη διάθεση των δυνάμεων της Εφεδρείας;