Σκάνδαλο πυρομαχικών: Νέες αποκαλύψεις από τον Ανδρέα Λοβέρδο - ΕΓΓΡΑΦΑ

Σκάνδαλο πυρομαχικών: Νέες αποκαλύψεις και έγγραφα κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Ανδρέας Λοβέρδος - Τι έρχεται στην επιφάνειαΜεγαλύτερες πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση πώλησης αμυντικού υλικού από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη Σαουδική Αραβία με «μεσάζοντα» τον Βασίλη Παπαδόπουλο, μετά την κατάθεση εσωτερικής αλληλογραφίας υπηρεσιών του ΥΕΘΑ στη Βουλή από τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Τα δύο  έγγραφα καταδεικνύουν ότι κ. Παπαδόπουλος είχε εξουσιοδότηση μόνο για διαπραγμάτευση, κι όχι για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος δεν ήταν πληρεξούσιος για να υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο αλλά ο ρόλος τους ήταν διαπραγματευτικός.


«Καταθέτω επ’ ευκαιρίας 2 έγγραφα – δεν θέλω να κάνω διαρροές αλλά μιλάμε για ένα πραγματικό σκάνδαλο για την πώληση αμυντικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία με δήθεν διακρατική συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο 2017 – δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία – 17.23 καταθέτω ένα έγγραφο υπηρεσιακών στρατιωτικών παραγόντων ΥΠΕΘΑ κι ένα άλλο για εξοπλιστικά – χάθηκαν 64 εκ ευρώ για την Ελλάδα με αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες – και 17.24 και με ψέματα δεν βγαίνει πέρα το θέμα απαιτούμε με ίσο τρόπο απαντήσει» υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

Όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα «γνωρίστηκε στον εκπρόσωπο των διαπραγματεύσεων του ΒΣΑ ότι πρέπει να μας γνωστοποιήσει τον εξουσιοδοτημένο αξιωματούχο που θα υπογράψει τη Διακρατική Συμφωνία και ότι για οποιαδήποτε αλλαγή των όρων της Διακρατικής Συμφωνίας θα απαιτούνταν επανεκκίνηση της διαδικασίας αξιοποίησης των πυρομαχικών από την αρχή».Τι δείχνουν τα έγγραφαΑπό τα έγγραφα προκύπτει πως ο κ. Παπαδόπουλος είχε αιτηθεί τροποποίηση των όρων παράδοσης και παραλαβής των πυρομαχικών, όμως αυτό δεν έγινε δεκτό, διότι δεν είχε οριστεί από πλευράς Σαουδικής Αραβίας ο αρμόδιος αξιωματούχος που θα είχε την πληρεξουσιότητα να υπογράψει τη σύμβαση.

Οι υπηρεσίες του ΥΕΘΑ φαίνεται να είχαν καταστήσει σαφές στον κ. Παπαδόπουλο ότι οιαδήποτε αλλαγή των όρων του συμβολαίου θα απαιτούσε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την αλληλογραφία – κι ενώ η ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ είχε ενημερώσει πως οι σαουδαραβικές Αρχές αγνοούν τη δράση του κ. Παπαδόπουλου – στις 13 Ιουνίου ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ζήτησε και παρέλαβε στο υπουργικό γραφείο του Πάνου Καμμένου δύο αντίγραφα του σχεδίου της διακρατικής συμφωνίας.

Στη συνέχεια, αφού βγήκε από το γραφείο του κ. Καμμένου ο διευθυντής μετέβη αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη όπου το σχέδιο σύμβασης υπογράφηκε από τον κ. Παπαδόπουλο.

«Πρόκειται για ένα πραγματικό σκάνδαλο και μία δήθεν διακρατική συμφωνία. Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία και με ψέματα δεν απαντάται το θέμα. Με αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες η Ελλάδα έχασε 64 εκατομμύρια ευρώ», υπογράμμισε στην Ολομέλεια ο κ. Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Με πληροφορίες από τα liberal.gr , thinknews.gr