Σκάνδαλο πυρομαχικών! Καταιγίδα αποκαλύψεων Σπυράκη - Κικίλια για Καμμένο

Σκάνδαλο πυρομαχικών! Καταιγίδα αποκαλύψεων σε συνέντευξη της ΝΔ - Βαρύ το κλίμα για τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο - Τι έκανε ο μεσάζοντας!Καταιγίδα αποκαλύψεων στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εκτάκτως σήμερα η ΝΔ, για το σκάνδαλο των πυρομαχικών! Παρόντες η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρία Μαρία Σπυράκη, ο Τομεάρχης Άμυνας κ. Βασίλης Κικίλιας και ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μ. Σπυράκη: Σήμερα, καλέσαμε τη συνέντευξη Τύπου για το θέμα της σύμβασης πώλησης 300.000 βλημάτων συνολικού ύψους 66 εκ. ευρώ από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία.

Σήμερα, ρωτάμε την Κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Τσίπρα για ποιο λόγο συνεχίζει και καλύπτει αυτό το εξόφθαλμο προκλητικό σκάνδαλο. Ποια είναι η θέση του Υπουργού Εξωτερικών για το θέμα; Γνώριζε ή όχι την επίσημη αλληλογραφία σύμφωνα με την οποία οι προξενικές Αρχές προειδοποιούν ότι ο κ. Β. Παπαδόπουλος δεν εκπροσωπεί τη Σαουδική Αραβία;

Είναι προφανές ότι εδώ υπάρχει ζημιά του ελληνικού Δημοσίου δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η Δικαιοσύνη θα επιδείξει την ευαισθησία που αρμόζει στην υπόθεση.


Β. Κικίλιας: Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο, πάρα πολύ σοβαρό, θέμα μας απασχολεί όλους - και την ελληνική κοινωνία - και δεν έχει τέλος. Θέλω να σας ενημερώσω για το εξής.

Ο κ. Καμμένος επικαλείται πληρεξουσιότητα, με ένα έγγραφο αμφιβόλου προελεύσεως το οποίο αφορά ένα άλλο οπλικό σύστημα. Έδωσε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο για να δικαιολογήσει την πληρεξουσιότητα για τα βλήματα των 105 χιλιοστών, ενώ το συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται στις βόμβες ΜΚ82 αμερικανικής προελεύσεως.

Επαναλαμβάνω: Προκειμένου να μπορέσει να δικαιολογηθεί για τα αδικαιολόγητα, έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο για άλλα οπλικά συστήματα έναντι αυτών που θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις.

Θα θέλαμε επίσης, να σας αποκαλύψουμε ότι ο κ. Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος, μεσάζοντας, φορέας ή όπως θέλει να αποκαλείται εκπροσωπεί και το Βασίλειο της Ιορδανίας.

Το έγγραφο αυτό αποδεικνύει - και φαίνεται - ότι εκπροσωπεί και το Βασίλειο της Ιορδανίας, προκειμένου να πουλήσει τα ίδια όπλα. Τα ερωτήματα είναι καίρια. Και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε επιτέλους, απαντήσεις.

Ρωτάμε ευθέως τον κ. Καμμένο: Ο κ. Παπαδόπουλος εκπροσωπεί για τα ίδια όπλα το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και κάποια άλλη χώρα;


Και γιατί ακόμα δεν έχουμε απάντηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την επίκαιρη ερώτηση που έχουμε καταθέσει  και θέτει όλα τα ερωτήματα; Πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε κρυφτό. 


Ν. Παναγιωτόπουλος: Όπως ξέρετε πήγα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ζητήσω από την ανώτατη εισαγγελική Αρχή της χώρας να διερευνήσει αυτή την πολύ περίεργη υπόθεση. Όπως γίνεται αυτή την ώρα από τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη, που ερευνά ως προς τα εμπλεκόμενα στρατιωτικά πρόσωπα.

Σήμερα, ημέρα επιστροφής της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου από το εξωτερικό - διότι προχθές έλειπε - ενημερώσαμε αυτόν που την αναπλήρωνε τον Αντιεισαγγελέα υπηρεσίας.

Ζητούμε και περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να επιδείξει τα ανακλαστικά που αρμόζουν στην περίσταση αυτή για να ερευνήσει την υπόθεση σε βάθος. Πρόκειται για μια υπόθεση μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος, όπως έχω ήδη δηλώσει. Και, σε τελική ανάλυση, αφορά εξοπλισμούς, μεσάζοντες και πώληση όπλων.

Θεωρούμε ότι χρέος της Δικαιοσύνης, αυτή την ώρα, είναι να ξεκινήσει τη διερεύνηση της.

Μ. Σπυράκη: Θα ήθελα να επαναλάβω μια σειρά ερωτημάτων τα οποία διατυπώνουμε -  θα σας τα δώσουμε και σε έντυπο - και τα οποία αφορούν στη συγκεκριμένη υπόθεση όπλων. Τα ερωτήματα έχουν ως εξής:


Είδατε από τον κ. Κικίλια το έγγραφο  σύμφωνα με το οποίο ο κ. Παπαδόπουλος φαίνεται να εκπροσωπεί τον ίδιο μήνα το Βασίλειο της Ιορδανίας. Τελικά ποια χώρα εκπροσωπεί ο κ. Παπαδόπουλος; Τη Σαουδική Αραβία; Την Ιορδανία; Ή και κάποια άλλη χώρα; Και έναντι ποιου ακριβώς κράτους διαπραγματευόταν με τον κ. Καμμένο;

Είναι προφανές ότι ο κ. Παπαδόπουλος έχει στενότερες σχέσεις με τον κ. Καμμένο από ό,τι έχει με τα Κράτη που εκπροσωπεί.

Έγινε ή όχι η έρευνα για το αν ο κ. Β. Παπαδόπουλος εκπροσωπεί πράγματι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας; Υπάρχει συγκεκριμένη αλληλογραφία με τις προξενικές Αρχές που προειδοποιεί από την πλευρά του ο πρόξενος στη Σαουδική Αραβία ότι δεν εκπροσωπεί ο κ. Παπαδόπουλος το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Έχει κάνει και άλλη συμφωνία ο κ. Καμμένος με τον κ. Παπαδόπουλο;

Σήμερα παρουσίασε, αντί του εγγράφου για τα βλήματα για τα οποία γίνεται συζήτηση, ένα άλλο έγγραφο, προκείμενου να δημιουργήσει σύγχυση. Το έγγραφο αφορά στην πώληση πολεμικού υλικού που χρειάζεται άδεια από τις Η.Π.Α. προκειμένου να γίνει μεταπώληση. Είναι σε γνώση των Η.Π.Α. ότι υπάρχει κάτι τέτοιο;


Έχει υπογράψει και άλλες συμφωνίες με τον κ. Παπαδόπουλο ο κ. Καμμένος;

Το Υπουργείο Εξωτερικών - επιμένουμε - τι σχέση έχει με το θέμα; Σήμερα ο κ. Καμμένος απαξίωσε τον Έλληνα πρόξενο στη Σαουδική Αραβία με τον επιχείρημα ότι φωτογραφίζεται με καμήλες.

Ισχυρίστηκε ότι εμπιστεύεται μόνο τον στρατιωτικό ακόλουθο στο προξενείο. Θέλουμε να ξέρουμε ποια είναι η άποψη του κ. Κοτζιά. Αν είχε ενημερωθεί ο κ. Κοτζιάς από την επίσημη αλληλογραφία στο Υπουργείο Εξωτερικών με την οποία γίνεται σαφές ότι ο κ. Β. Παπαδόπουλος δεν εκπροσωπεί το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα το οποίο τελικά απευθύνεται στον πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα όπως το θέσαμε από την αρχή. 

Δημοσιογράφος: Κύριε Κικίλια, το μεμπτό κατά την άποψή σας ποιο είναι; Έχει να κάνει με το ρόλο του κ. Παπαδόπουλου ότι εμφανίζεται ως εκπρόσωπος κάποιου Κράτους ενώ δεν είναι; Ότι είναι μεσάζοντας; Ποιο είναι αυτό που, κατά την άποψη σας, είναι η παρανομία;


Β. Κικίλιας: Εμφανίστηκε ο κ. Καμμένος στην Επιτροπή στη Βουλή για πώληση πολεμικού υλικού. Δεν υπάρχει πουθενά στα χρονικά σε καμία σύγχρονη χώρα εκποίηση στρατιωτικού υλικού με προφορική απόφαση του ιδίου.

Αποκαλύφθηκε ότι, στη συνέχεια, στα μέσα του καλοκαιριού - και έχω εδώ τη διακρατική συμφωνία την οποία έδωσε ο ίδιος ο κ. Καμμένος στη δημοσιότητα -  υπεγράφη άρον άρον στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη η εν λόγω σύμβαση.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει παράρτημα στο αεροδρόμιο και  δεν το ξέρουμε; Γιατί άρχισαν να έρχονται από την πρεσβεία μας οχλήσεις ότι δεν εκπροσωπεί κανέναν μεσάζοντα σε διακρατική συμφωνία αγοράς και πώλησης όπλων και ο αρμόδιος διευθυντής εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ζητούσε να γίνει απευθείας;

Άρα, υπεγράφη στο πόδι σε ένα αεροδρόμιο της χώρας η συμφωνία αυτή. Για να έρθει στις 29 Αυγούστου - όταν πλέον διεφάνη ότι χαλάει η συμφωνία ότι χάνονται χρήματα έσοδα για το ελληνικό Κράτος, επιβαρύνονται οι Έλληνες φορολογούμενοι, να εγκαλείται ο συγκεκριμένος Ταξίαρχος, που είχε διοριστεί για αυτή τη δουλειά να απειλείται ότι θα συλληφθεί και η συμφωνία να είναι στον αέρα και να μην ισχύει.

Σήμερα, αποκαλύψαμε δυο πράγματα. Πρώτον ότι το έγγραφο που έδωσε ο Υπουργός στη δημοσιότητα αφορά άλλο οπλικό σύστημα. Τις αμερικανικές βόμβες ΜΚ82 και όχι τα βλήματα 105 χιλιοστών.

Και δεύτερον ότι φέρεται ο συγκεκριμένος ιδιώτης να εκπροσωπεί και άλλη χώρα, την Ιορδανία και βλέπουμε.

Μ. Σπυράκη: Είναι προφανές ότι ο συγκεκριμένος εκπροσωπεί άλλη χώρα την ίδια περίοδο, επιχειρώντας να πουλήσει το ίδιο υλικό. Το ίδιο υλικό το οποίο είναι ελληνικής κατοχής προϊόν. Είναι του ελληνικού Δημοσίου αυτά τα οπλικά συστήματα. Και επιχειρεί να τα πουλήσει σε δυο διαφορετικές χώρες την ίδια περίοδο, εκπροσωπώντας και τις δυο αυτές χώρες σύμφωνα με τον ισχυρισμό του.

Ήδη, για την πρώτη χώρα από το προξενείο μας στη Σαουδική Αραβία έγινε σαφές μέσω της επίσημης αλληλογραφίας  - υπάρχει σήμερα στα «ΝΕΑ» - ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν εκπροσωπεί τη Σαουδική Αραβία.

Είναι ένα πρόσωπο το οποίο χωρίς να εκπροσωπεί το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας υπογράφει μια συμφωνία. Είναι ένα πρόσωπο το οποίο ο κ. Καμμένος λέει ότι δεν γνωρίζει, ενώ την προηγούμενη της υπογραφής της συμφωνίας έχει ενημερωθεί επισήμως από την επίσημη αλληλογραφία από το προξενείο.

Είναι ένα πρόσωπο για το οποίο την επομένη ακριβώς μέρα της επίσημης ενημέρωση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας φεύγει το αεροσκάφος C27 με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για να πάει να υπογράψει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τον Β. Παπαδόπουλο, συμφωνία που  - όπως καταλαβαίνετε - δεν έχει, μέχρι αυτή την ώρα, εφαρμοστεί.

Θυμίζω ότι η συμφωνία ήταν αξίας 66 εκατ. ευρώ και, μέχρι τώρα, δεν έχουν μπει στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου ούτε ένα ευρώ. Έπρεπε η συμφωνία αυτή να είχε δώσει στην Ελλάδα 66 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του περασμένου Ιουλίου.


Β. Κικίλιας: Εδώ μιλάμε για έγγραφο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Δεν υπάρχει καμία θεωρία. Είναι χαρτιά που έχουν προέλθει από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Είναι πολύ σημαντικό το θέμα των ελέγχων των εγγράφων. Έχουν ελεγχθεί αυτά τα έγγραφα; Υπάρχουν αμφιβολίες ακόμη και για αυτό.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Καμμένος, πέρα από το σημερινό έγγραφο, είχε παρουσιάσει και πριν δύο ημέρες ένα άλλο έγγραφο που υποστήριζε ότι μέσω της πρεσβείας του Abu Dhabi είχε πιστοποιηθεί η γνησιότητα του πληρεξουσίου. Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρχει και πλαστογραφία σε κάποια από αυτά τα έγγραφα τα οποία έχουν παρουσιασθεί ως πληρεξούσια του κ. Παπαδόπουλου από τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας; Και δεύτερον: Εκ του θεσμικού της ρόλου η Νέας Δημοκρατία ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, έχει απευθύνει κάποιο ερώτημα προς την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας πάνω σε αυτήν την υπόθεση;

Β. Κικίλιας: Κατ’ αρχάς  - όπως ίσως κάποιοι παρακολουθήσατε - απαξίωσε τον ίδιο τον Πρόξενο ο κύριος Υπουργός σήμερα το πρωί και είπε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι έχει κάνει μπαϊ μπας και μιλάνε με τον στρατιωτικό ακόλουθο. Εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε αν από την πρεσβεία υπάρχουν χαρτιά, αν είναι πλαστογραφημένα ή όχι; Αλλά εδώ  - επαναλαμβάνω -  υπάρχει μια σειρά αντιφάσεων, μια σειρά προβληματικών δηλώσεων, μια σειρά ενεργειών που η κοινή λογική δεν μπορεί να εξηγήσει. Και εδώ δεν είναι κανενός το σπίτι, το χωράφι ή το εργοστάσιο. Εδώ είναι το δημόσιο συμφέρον, εδώ είναι τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, ειδικά σε αυτό το Υπουργείο, ειδικά για τέτοια θέματα. Ειδικά όταν είναι μια πονεμένη ιστορία τα εξοπλιστικά, τα αντισταθμιστικά, οι μεσάζοντες, πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός. Πρέπει να είναι αξιόπιστος. Πρέπει να είναι σοβαρός. Σας λέω, λοιπόν,  η δικαιολογία του Υπουργού είναι ένα έγγραφο το οποίο αφορά άλλο εξοπλιστικό σύστημα και το δίνει στη δημοσιότητα. Σας επαναλαμβάνω, όμως, ότι δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους της πρεσβείας.

Μ. Σπυράκη: Υπάρχει επίσημη αλληλογραφία που σήμερα δημοσιεύεται στα «ΝΕΑ». Σας παραπέμπω στα «ΝΕΑ» σήμερα όπου υπάρχει επίσημη αλληλογραφία. Ο πρόξενος ενημερώνει επισήμως. Τα «ΝΕΑ» σήμερα δημοσιεύουν ότι μία μέρα πριν την υπογραφή της συμφωνίας νομίζω - για να είμαι ακριβής είναι 12 Ιουνίου 2016 - ενημερώνει τον αρμόδιο Υπουργό δηλαδή, τον κ. Πάνο Καμμένο, ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν είναι πληρεξούσιος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Υπάρχει επίσημη αλληλογραφία και δεν την αναζητεί κανείς αυτή την επίσημη αλληλογραφία. 

Δημοσιογράφος: Συγχωρέστε μου την άγνοια για αυτά τα θέματα. Ενδεχομένως να παραβιάζω ανοιχτές θύρες, αλλά το ένα σκέλος το οποίο ερευνάται είναι εάν και εφόσον είναι εκπρόσωπος και ποιου Κράτους ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος. Έχετε στρέψει την έρευνά σας στην κατεύθυνση επονόματος ποιας εταιρείας ή συστημάτων λειτουργεί αυτός ο κύριος και ποιον εκπροσωπεί; Η αν λειτουργεί αυτοτελώς; 

Ν. Παναγιωτόπουλος: Για αυτό ακριβώς απευθυνθήκαμε στην Δικαιοσύνη. Δεν θα κάνουμε εδώ τους ερευνητές ή τους ντετέκτιβ. Όμως απευθυνθήκαμε στο θεσμικά αρμόδιο όργανο, προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση σε βάθος. Και να την ερευνήσει ως προς την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, πολιτών δηλαδή σε αυτή την υπόθεση, όπως ακριβώς σας είπα το κάνει η στρατιωτική Δικαιοσύνη για τους στρατιωτικούς. Το ζήτημα της γνησιότητας ή της νομιμότητας , αν θέλετε της νόμιμης χρήσης εγγράφων είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όταν δηλώνεις ότι πουλάς σφαίρες μέσω πληρεξουσίου και για να δικαιολογήσεις τη νομιμοποίηση των πληρεξούσιων εμφανίζεις ένα έγγραφο πώλησης βομβών και όχι σφαιρών, τότε προφανώς υπάρχει θέμα, το οποίο πρέπει να διερευνηθεί, χθες. Η Δικαιοσύνη μπορεί να επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά. Μας το είχε αποδείξει και προσφάτως. Ας επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά στη διερεύνηση των υποθέσεων και εδώ. Γιατί η υπόθεση αυτή - με συγχωρείτε κάνω μια προσωπική εκτίμηση - είναι πολύ πιο σοβαρή και μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος από οποιασδήποτε άλλες με τις οποίες έχει καταπιαστεί στο πρόσφατο παρελθόν. 

Δημοσιογράφος: Διευκρίνηση: Ο κ. Καμμένος έδωσε έγγραφο στο οποίο ο κ. Παπαδόπουλος εμφανιζόταν ως πληρεξούσιος, αλλά για την πώληση άλλου οπλικού συστήματος; Στην πώληση αυτών ΜΚ είναι όντως πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας;

Β. Κικίλιας:  Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ασκεί το συνταγματικό της ρόλο. Τα υπόλοιπα είναι θέμα της Δικαιοσύνης, εάν και εφόσον πρέπει να παρέμβει. Εδώ όμως τρέχει η επικαιρότητα και βλέπετε ότι μόνιμα προκύπτουν κάθε μέρα και καινούργια στοιχεία. Ο κ. Υπουργός βγήκε σήμερα το πρωί να δώσει, προφανώς τις εξηγήσεις που εκείνος ήθελε τηλεοπτικά και μετά ανάρτησε αυτό. Και σας λέω ότι αυτό αφορά άλλο οπλικό σύστημα. 

Ν. Παναγιωτόπουλος: Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Κυριακή. Χθες παρουσιάστηκε ένα πληρεξούσιος , ημέρα Πέμπτη. Και σήμερα Παρασκευή ακούμε για άλλο ένα έγγραφο. Επομένως, κατ’ αρχήν υπάρχει μια καθυστέρηση στην εξεύρεση των σχετικών εγγράφων που νομιμοποιούν τη συμφωνία. Δεν θα το εξετάσουμε αυτό. Θέλουμε ένα προς ένα αυτά τα έγγραφα να εξεταστούν από το αρμόδιο όργανο, δηλαδή την ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν θα κάνουμε εμείς κρίσεις ως προς αυτά τα έγγραφα ή τη σύμβαση. Ζητάμε να το πράξει η Δικαιοσύνη δια των αρμοδίων οργάνων της. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. 

Δημοσιογράφος: Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για μια υπόθεση μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος και εγώ διερωτώμαι αν θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο πέραν των όσων έχετε περιγράψει. Δηλαδή, είναι μέσα στις σκέψεις σας, η πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής;

Β. Κικίλιας: Σας υπενθυμίζω την επίκαιρη Επερώτηση την οποία έχουμε καταθέσει ο ίδιος και  σειρά βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Περιμένουμε λοιπόν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να έρθει ο κ. Υπουργός να απαντήσει και να δώσει τις δέουσες εξηγήσεις. Προφανώς, όπως σας είπα στην αρχή, αυτή η ιστορία δεν τελειώνει έτσι. Θέλουμε να έχουμε την πραγματικότητα για την αλήθεια. 

Μ. Σπυράκη: Εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι να διερευνήσουμε περαιτέρω πως εξελίσσονται οι σχέσεις του Υπουργού με τον αποκαλούμενο εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας την ώρα που ελληνικές προξενικές Αρχές στη Σαουδική Αραβία προειδοποιούν ότι δεν εκπροσωπεί το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Παραθέτουμε τα στοιχεία και ρωτάμε τι ακριβώς συμβαίνει. Το ερώτημά μας είναι εάν ο κ. Παπαδόπουλος έχει μεσολαβήσει και σε άλλες συμφωνίες που αφορούν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με ποια ιδιότητα και με ποια χαρακτηριστικά; Διότι ο κ. Καμμένος σήμερα είπε ότι δεν τον γνωρίζει.  Σήμερα, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν γνωρίζει τον κ. Παπαδόπουλο. Και έχει προηγηθεί η επίσημη ενημέρωση των προξενικών Αρχών στην Σαουδική Αραβία ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν είναι πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας. Και την επόμενη μέρα της ενημέρωσης, ο κ Καμμένος έχει δώσει εντολή , έχει φύγει το C 27 με εντολή του και έχει μεταφέρει τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να υπογράψει συμφωνία με τον κ. Παπαδόπουλο.

Δημοσιογράφος: Η ερώτησή μου είναι η εξής: Έχω αυτή την στιγμή - φαίνεται ότι έχει υπάρξει - μια πώληση βλημάτων και για αυτά τα βλήματα υποτίθεται ότι έχει εισπραχθεί ένα Χ ποσό. 

Μ. Σπυράκη: Δεν έχει εισπραχθεί τίποτα.

Δημοσιογράφος:  Εδώ έχουμε ένα δεύτερο έγγραφο το οποίο το δίνει ο ίδιος ο κ. Καμμένος το πρωί στη δημοσιότητα με το οποίο φαίνεται ότι έχει υπάρξει μια συμφωνία πώλησης βομβών. Τι έχει πωληθεί  τελικά; Και πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί;

Μ. Σπυράκη:  Είναι μια πολύ καλή ερώτηση, όμως είναι λάθος οι αποδέκτες. Θα πρέπει να πάτε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το έγγραφο το οποίο σήμερα αναρτήθηκε ενώ αφορούσε άλλο οπλικό σύστημα στη συζήτηση. Ο Υπουργός Αμύνης ανάρτησε ένα άλλο έγγραφο που αφορούσε άλλο οπλικό σύστημα. Αφορούσε βόμβες. Και πραγματικά να ρωτήσω πόσα χρήματα έχει εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο από την συμφωνία για την πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία μέχρι τώρα; Εμείς έχουμε την εικόνα ότι το  ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει μηδέν. Και δεύτερο τι είναι αυτό το έγγραφο το οποίο παρουσίασε ο κ. Υπουργός έναντι της συζήτησης για την πώληση των βλημάτων; Αυτές, όμως, είναι ερωτήσεις που πρέπει να τις απευθύνετε στον Υπουργό. Δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι.


Δημοσιογράφος: Παρατήρησα ότι βάζετε στο κάδρο σήμερα και τον κ. Κοτζιά πέραν του πρωθυπουργού. Έχετε στοιχεία επ’ αυτού; Πιστεύετε ότι γνώριζε το Υπουργείο Εξωτερικών ή απλώς είναι ερώτημα δεδομένο ότι έχει γίνει πρωταγωνιστής σε αυτήν την υπόθεση ο πρόξενος οπότε οφείλει να τοποθετηθεί; 

Μ. Σπυράκη: Έχετε κάνει πολλά χρόνια διπλωματικό ρεπορτάζ και είμαι σίγουρη ότι ξέρετε ότι το τηλεγράφημα περνάει από το Υπουργείο Εξωτερικών. 

Δημοσιογράφος: Από ό,τι καταλαβαίνω, αυτή την στιγμή, έχουμε από τη μία, μια απάντηση στην ερώτηση του κ. Κικίλια από τον κ. Καμμένο όπου έδωσε και κάποια έγγραφα την Κυριακή. ‘Έδωσε κάποια έγγραφα στη δημοσιότητα μέσω του Υπουργείου Άμυνας. Σε ένα από αυτά τα έγγραφα, το οποίο ήταν στην αγγλική γλώσσα, με σφραγίδες της Σαουδικής Αραβίας, έλεγε ότι πληρεξούσιος για να ολοκληρώσει την συμφωνία είναι ο κ. Παπαδόπουλος. Υπάρχει ένα τέτοιο έγγραφο σωστά; Και φαίνεται επίσημο. Από την άλλη υπάρχουν δύο αναφορές, μια του Ταξιάρχου και μία του προξένου μας που λένε ότι οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν γνωρίζουν κανέναν κ. Παπαδόπουλο. Επίσημο έγγραφο από τη Σαουδική Αραβία που να λέει ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι πληρεξούσιος μας υπάρχει; Και αν δεν υπάρχει για ποιο λόγο δεν ρωτάτε την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα να μας δώσει μία απάντηση για να τελειώνει το θέμα;

Ν. Παναγιωτόπουλος: Είπα ότι το ζήτημα με τα έγγραφα είναι θεμελιώδους σημασίας για να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες αυτής υπόθεσης. Όταν εμένα μου ζητάνε προσκομίσω δίπλωμα οδήγησης και εγώ προσκομίζω δίπλωμα ταχύπλοου και τα δύο διπλώματα είναι. Αλλά το ένα αφορά στο ένα και το άλλο στο άλλο. Να το τελειώνουμε. Για αυτό ζητάμε από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει. Κάθε έγγραφο, λέξη προς λέξη, πολύ προσεκτικά. Αλλά αυτό θα το κάνει η αρμόδια να το πράξει, η ελληνική Δικαιοσύνη. Αυτό είναι όλο που ζητάμε. Όχι εμείς.

Β. Κικίλιας: Είναι εύλογο το ερώτημά σας. Αλλά στον κ. Καμμένο. 

Δημοσιογράφος: Κυρία Σπυράκη καταγγέλλετε τον πρωθυπουργό και τον κ. Κοτζιά ότι καλύπτουν τον κ. Καμμένο; Ευθέως σας ρωτάω.

Μ. Σπυράκη: Και τα ερωτήματά μας είναι ευθεία και πολύ συγκεκριμένα. Οπότε νομίζω ότι ζητάμε τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε θέσει εξαρχής.