Προϋπολογισμός 2018: Γιατί αναφέρει ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ για ένστολους

Προϋπολογισμός 2018: Γιατί αναφέρει ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ για ένστολους και δικαστικούς - Τι λέει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ
Προβλέπει ή όχι την επιστροφή του 50% των αποφάσεων του ΣτΕ ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε; Η απάντηση είναι δυστυχώς ΟΧΙ.

Χθες από παραδρομή κάναμε κι εμείς το λάθος να θεωρήσουμε ότι έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό τα ποσά που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να επιστέψει τα αναδρομικά στους στρατιωτικούς, συμμορφούμενη στις αποφάσεις του ΣτΕ.Θεωρήσαμε ότι τα 149 εκατομμύρια που αναφέρει για το 2017 είναι η πρόβλεψη για το 2018. Τα λάθη ανθρώπινα.

Στην πραγματικότητα έχουν προβλεφθεί μόλις 5 εκατομμύρια, φαίνεται να αναλογούν στην τελευταία δόση που θα καταβληθεί με την σύνταξη του Ιανουαρίου, δηλαδή στο τέλος του Δεκεμβρίου 2017.

Εμείς έχουμε το θάρρος να παραδεχτούμε το λάθος μας, το οποίο και διορθώσαμε μέσα στα πρώτα 30 λεπτά.

Αλλά και η κυβέρνηση έχει περιθώριο να διορθώσει το λάθος της και να προβλέψει κονδύλια στον προϋπολογισμό για την επιστροφή των χρημάτων.

Άλλωστε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας  Δημήτρης Βίτσας δήλωσε ανοιχτά ότι το ΥΠΕΘΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι το μόνο αρμόδιο για τους μισθούς και τις συντάξεις, ώστε να επιστραφούν τα αναδρομικά.


Μπορούν να επιστραφούν τα αναδρομικά ακόμα και αν δεν είναι στο προϋπολογισμό;


Κατ' αρχήν θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει το περιθώριο να αναθεωρήσει τη στάση της η κυβέρνηση και να συμμορφωθεί στις αποφάσεις των δικαστηρίων, μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ακόμα κι αν δεν το κάνει αυτό, η απάντηση στο ερώτημα είναι ναι. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να φέρει κάποιο νομοθέτημα και να δώσει τα αναδρομικά.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδυάζουν μια τέτοια κίνηση, με το ενδεχόμενο εκλογών.