Πυρομαχικά στη Σαουδική Αραβία: Θα πληρώσουμε για την καταστροφή τους

Πυρομαχικά στη Σαουδική Αραβία: Θα πληρώσουμε για την καταστροφή τους, εάν τελικά δεν υλοποιηθεί όπως όλα δείχνουν η πώληση 
Την ερχόμενη Πέμπτη 23 Νοεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή η  επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου για το θέμα της πώλησης των πυρομαχικών στη Σαουδκή Αραβία.

Αναφερόμενος σε αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην εφημερίδα "Έθνος", το χαρακτήρισε ως επικοινωνιακή φούσκα της αντιπολίτευσης και εκτίμησε ότι  θα πέσει στο κενό.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου, ούτε μεσάζοντες ούτε αντιπρόσωποι.

Εκπρόσωπος του ΥΠΕΘΑ, ακόμα και από τα έγγραφα που «διέρρευσαν», είναι πάντα η ΓΔΑΕΕ.


Είναι ακόμα χαρακτηριστικό πως η δήθεν «αναφορά» του ταξιάρχου, δεν έχει υποβληθεί ποτέ σε Γενικό Επιτελείο ή στη ΓΔΑΕΕ.

Αλίμονο αν η όλη συζήτηση καταλήξει στο ποιος είναι και ποιος είναι ο ρόλος του εν λόγω κυρίου που προσωπικά δεν γνωρίζω.

 Σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά μας,  όλα γίνονται με διαφάνεια και όπου απαιτείται υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.


Θα πληρώσουμε για την καταστροφή των πυρομαχικώνΚάποτε τα άχρηστα πυρομαχικά τα «ποντίζαμε» στα βαθιά νερά του Μυρτώου, παρατηρεί αναγνώστης μας ο οποίος μας δίνει την δική του οπτική για τις εξελίξεις:

Με τα χρόνια αποκτήσαμε (μας την επιβάλαν;) οικολογική συνείδηση και έπρεπε πλέον να πληρώνουμε για να τα καταστρέφουμε με κόστος Οχι ευκαταφρόνητο.

Στην μείωση του κόστους αυτού συνέβαλε το ατυχές προ ετών περιστατικό στις πυριταποθήκες του Αυλώνα.

Κάποτε επιτελους είδαμε τι συμβαίνει στον περισσότερο κόσμο και έτσι άοφασίσαμε και νομοθετήσαμε μάλιστα, να αξιοποιούμε το επιχειρησιακά και μη αναγκαίο υλικό. Το κέρδος; διπλό! και δεν πληρώνουμε για να καταστρέψουμε το υλικό και εισπράτουμε χρήματα.

Έτσι αποφασίστηκε να πουλήσουμε τα πυρομαχικά που γίνεται τόσος ντόρος!


Δεν μας χρειαζοντουσαν γιατι πλέον ούτε καν έχουμε τα όπλα που τα ρίχνουν.

Ποιοί έχουν τέτοια όπλα και που τα χρησιμοποιούν; μα φυσικά κράτη που διατηρούν παλιά όπλα και τα χρησιμοποιούν εναντίον άλλων κρατών που δεν τους είναι ευκολο να τα αποκρούσουν

Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι χώρες έχουν περίεργο καθεστώς το οποίο ελέγχεται απο διάφορα κέντρα εξουσίας μέσα σε ένα άλλο υπέρτερο κέντρο.

Εν ολίγοις η όλη κατάσταση οδηγήθηκε σε πώληση στην Σαουδικη Αραβία, για την κατα κρίση της χρήση μέσα απο τις ιδιαιτερες δικές της εσωτερικές διεργασίες.

Η τιμή ιδιαίτερα ελκυστική λόγω της άμεσης διαθεσιμότητας, 66 εκ €.

Η Σαουδικη Αραβία αποφασίζει μόνη της για όλη την διαδικασία και την ολοκλήρωση της συμφωνίας και ορίζει έναν Έλληνα που την εκπροσωπεί.

Η Ελληνική πλευρά ζητά την πιστοποίηση της εξουσιοδότησης μέσω της διπλωματικής οδού από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και παίρνει απάντηση θετική.

Τελικά φαίνεται ότι η πραγματοποίηση της συμφωνίας δεν υλοποιείται και αρχίζει μια πολιτική διαμάχη η οποία έχει ως βέβαιο αποτέλεσμα να μην πουληθούν τα πυρομαχικά, και η χώρα μας να υποχρεωθεί να βρει μερικά εκατομμύρια για να τα καταστρέψει.

Αλλά δε σταματάει εδώ το πράμα υπάρχουν και οι παρενέργειες. η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών που απαρτίζεται απο ανθρώπους που τα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον υπηρετούν σε μια στοχοποιημένη υπηρεσία είναι απόλυτα φυσιολογικό να μη βάζουν υπογραφές πουθενά και σε τίποτα.

Οι επιλογές αυτής της χώρας παραμένουν σταθερές αριστερά, κεντροαριστερά, κεντροδεξιά, δεξιά, γιατι δεν παμε εμπρός θα προβληματίσει κανέναν;