ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ έχει ο προϋπολογισμός 2018! - Ποιοι τη δικαιούνται;

Προϋπολογισμός 2018: Κονδύλι για νυχτερινή αποζημίωση περιέχει ο προϋπολογισμός - Το ποιοι είναι οι δικαιούχοι είναι ένα μεγάλο θέμα


ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ έχει ο προϋπολογισμός 2018Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Θα πρέπει ή όχι να ανησυχούν οι στρατιωτικοί, που ελπίζουν να λάβουν το επίδομα νυχτερινής απασχόλησης που θεσμοθετήθηκε με την ψήφιση του νέου μισθολογίου, με πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου;

Οι ενδείξεις που υπάρχουν δείχνουν ότι θα πρέπει να ανησυχούν!

Η πρώτη ένδειξη είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η κοινή υπουργική απόφαση που ορίζει ο νόμος, προκειμένου να καθοριστούν οι δικαιούχοι στρατιωτικοί.


Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. Β του του άρθρου 127 του ν.4472/2017, το ανώτατο όριο των ωρών νυχτερινής απασχόλησης, οι όροι και προϋποθέσεις χορήγησης της ειδικής αποζημίωσης, η οποία ανέρχεται στο ποσό των δύο ευρώ και εβδομήντα επτά λεπτών (2,77 €) ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

Το δεύτερο ανησυχητικό σημάδι, έρχεται από τον προϋπολογισμό: Παρά το γεγονός ότι στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται σαφώς σε κονδύλι για νυχτερινή αποζημίωση, δεν αναφέρει ότι αυτό αφορά τους στρατιωτικούς, αλλά αναφέρει μόνο στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας!

Πρόκειται άραγε για παραδρομή ή σημαίνει κάτι;

Η Ένωση Στρατιωτικών Ηπείρου έχει εκγράσει την απογοήτευση των μελών της διότι ενώ έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 7 μηνών από την ψήφιση του Νομου 4472/2017 δεν έχει εκδοθεί ακόμη ΚΥΑ μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και ΥΠΟΙΚ με αποτέλεσμα το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που αποδεδειγμένα εργάζεται κατά τις νυκτερινές ώρες να μην του έχει χορηγηθεί η ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των δύο ευρώ και εβδομήντα επτά λεπτών (2,77 €) ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης.

Συνέπεια αυτού ο κίνδυνος να χαθεί η αναδρομική από 1/1/2017 αποζημίωση των συναδέλφων που εκτελούν νυχτερινή εργασία.

Η Ένωση ζητά την άμεση εφαρμογή του παραπάνω μέτρου ώστε να αποζημιωθούν αναδρομικά οι συνάδελφοι για την προσφορά νυχτερινής απασχόλησης (24ωρες υπηρεσίες, νυχτερινές εκπαιδεύσεις, ασκήσεις κλπ) αλλά και την θεσμοθέτηση αποζημίωσης και για την υπερωριακή εργασία τους.