Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας: Όταν οι ήρωες πολεμούσαν σαν Έλληνες - ΒΙΝΤΕΟ

Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας: Όταν οι ήρωες πολεμούσαν σαν Έλληνες - Μοναδικό ταξίδι στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας


Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας: Όταν οι ήρωες πολεμούσαν σαν Έλληνες - ΒΙΝΤΕΟΚομμάτια της Πολεμικής Ιστορίας του τόπου μας αλλά και κουφάρια των αεροσκαφών του εχθρού βρίσκονται στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας για να θυμίζουν πως η υπεροπλία της Ιταλίας ή της Γερμανίας δεν στάθηκε εμπόδιο για τον αγώνα των Ελλήνων. Έναν αγώνα που μοναδικό σκοπό είχε την ελευθερία.


Η κήρυξη του πολέμου από τους Ιταλούς δεν πτόησε το προσωπικό εδάφους και τους Έλληνες αεροπόρους. Άλλωστε έδειχναν να είναι για όλα αποφασισμένοι! Και μπορεί οι αριθμοί να μιλούσαν από μόνοι τους αλλά δεν είχαν την ψυχή. Την ελληνική ψυχή!

Μόλις 77 ελληνικά αεροσκάφη βρέθηκαν απέναντι σε 463 ιταλικά.


Η Ελληνική Αεροπορία ωστόσο πρόβαλε σθεναρά αντίσταση, παρεμποδίζοντας τις ιταλικές δυνάμεις με:

- Συγκέντρωση πληροφοριών
- Καταστροφή σημαντικών γραμμών ανεφοδιασμού των Ιταλών
- Εναέρια προστασία του στρατού


Αξίζει να σημειωθεί πως οι Αλπινιστές της μεραρχίας Julia προδόθηκαν από την χαμηλή πτήση ενός ελληνικού Breguet 19 στις 2 Νοεμβρίου του 1940, καθώς κινούταν με σκοπό την κατάληψη του Μετσόβου. Αυτή η πληροφορία λειτούργησε αν μη τι άλλο, υπέρ των ελληνικών δυνάμεων στο μέτωπο του πολέμου, εκθέτοντας έτσι τις θέσεις του ιταλικού στρατού.


Όμως ποιος δεν έχει ενθουσιαστεί διαβάζοντας στα βιβλία της ιστορίας τα κατορθώματα του υποσμηναγού Μητραλέξη;


Σε μια ηρωική αερομαχία, ο υποσμηναγού Μητραλέξης, αφού του τελείωσαν τα πυρομαχικά, κατάφερε να κόψει με την έλικα του, την ουρά ενός ιταλικού βομβαρδιστικού Savoia-Marchetti SM.79.Η αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίστηκε και κατά των Γερμανών που διέθεταν και τα υπερόπλα της εποχής.


Οι Έλληνες αεροπόροι κατάφεραν να καταρρίψουν 64 αεροσκάφη του εχθρού, ενώ πιθανολογείται πως ακόμη 24 έχουν πέσει από ελληνικά πυρά, χωρίς ωστόσο να είναι καταγεγραμμένα στα επίσημα ημερολόγια.


Η Πολεμική Αεροπορία ανασυγκροτήθηκε στη Μέση Ανατολή με τρεις μοίρες και εννέα αεροσκάφη.


Τα ελληνικά αεροσκάφη συνόδευσαν νηοπομπές, πραγματοποίησαν ανθυποβρυχιακές περιπολίες, επιθέσεις, αναχαιτίσεις, ενώ έδωσαν και ηρωικές αερομαχίες με εχθρικά αεροσκάφη.


Το 1943 μάλιστα οι Μοίρες Διώξεων χτύπησαν στόχους στην Κρήτη, το στρατηγικό ορμητήριο των Γερμανών προς την Μέση Ανατολή.


Το παρελθόν συναντά το σήμερα

Το χθες ζωντανεύει όταν δεν το ξεχνάμε! Το παρελθόν συναντά το σήμερα στο αεροδρόμιο της Δεκέλειας στο Τατόι.
Στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται αεροσκάφη από την δεκαετία του 1930 - εκ των οποίων και ένα γερμανικό Stuka - καθώς και τα σημερινά που μέχρι πριν λίγους μήνες πετούσαν.


Σημειώνεται πως εκτός των προγραμματισμένων επισκέψεων, το Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας ανοίγει τις πύλες του για όλο τον κόσμο κάθε Σαββατοκύριακο, από τις 10 το πρωί έως και τις 4 το απόγευμα.
Το θέμα προβλήθηκε στην ΕΡΤ, από τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιδέρη.