Υπόθεση πυρομαχικών: Εγκλημα πολέμου η πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία;

Υπόθεση πυρομαχικών: Εγκλημα πολέμου η πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία; Παραβιάζει ή όχι τις αποφάσεις του ΟΗΕ;
Του Άρη Χατζηστεφάνου*

Η αναφορά του Μίκη Θεοδωράκη σε «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», στη δήλωσή του σχετικά με την πώληση όπλων από την ελληνική κυβέρνηση προς τη Σαουδική Αραβία, θεωρήθηκε από ορισμένους σαν ένα σχήμα λόγου.

Υπάρχει όμως πραγματικά περίπτωση ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας να βρεθούν στο μέλλον ενώπιον διεθνών δικαστηρίων για τη συμμετοχή τους σε εγκλήματα πολέμου που πραγματοποιεί η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη;

Τι γνώριζαν τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών για τις διασυνδέσεις της Σ.Αραβίας με τη διεθνή τρομοκρατία και τι προβλέπουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ για τις εξαγωγές όπλων σε αυταρχικά καθεστώτα που απειλούν τη διεθνή ειρήνη;


Τον Οκτώβριο του 2016 το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε μεγάλη έρευνα σχετικά με το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για εγκλήματα πολέμου, λόγω της στήριξης που παρείχε στη Σαουδική Αραβία στον πόλεμο που πραγματοποιεί εναντίον της Υεμένης.

Απόρρητα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, που έφτασαν στα χέρια των δημοσιογράφων του πρακτορείου, αποδείκνυαν ότι ομάδες νομικών του Λευκού Οίκου διερευνούσαν το σχετικό ενδεχόμενο και είχαν ενημερώσει τον πρόεδρο Ομπάμα.

Το ενδιαφέρον της νομικής ομάδας του Λευκού Οίκου εστιαζόταν στην καταδίκη από διεθνές δικαστήριο του ΟΗΕ του πρώην προέδρου της Σιέρα Λεόνε, Τσαρλς Τέιλορ, η οποία από το 2013 αποτελεί ένα είδος «δικαστικού προηγούμενου» για σχετικά ζητήματα.


Συγκεκριμένα, η απόφαση του δικαστηρίου διεύρυνε τον ορισμό της κατηγορίας περί «υποβοήθησης και συνέργειας» σε εγκλήματα πολέμου αναφέροντας ότι η «έμπρακτη βοήθεια, η ενθάρρυνση και η ηθική στήριξη» επαρκούν για την καταδίκη.

Το δικαστήριο, δηλαδή, έκρινε ότι ο κατήγορος δεν χρειάζεται πλέον να αποδείξει ότι ο κατηγορούμενος συμμετείχε ο ίδιος σε ένα συγκεκριμένο έγκλημα ώστε να καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου.

Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία είχε προειδοποιήσει ότι «αποστέλλοντας όπλα στη Σαουδική Αραβία, ενώ γνωρίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη δολοφονία αμάχων, η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να γίνει συνένοχη σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου».

*Διαβάστε τη συνέχεια στο info-war.gr