Ευρωπαϊκή Άμυνα: Ασπίδα προστασίας για την Κύπρο η νέα συμφωνία!

Ευρωπαϊκή Άμυνα:  Ασπίδα προστασίας για την Κύπρο η νέα συμφωνία για την PESCO δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης

Με τη συμφωνία για την PESCO που υπεγράφη σήμερα δημιουργείται μια ασπίδα προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Κληθείς να σχολιάσει την υπογραφή της Συμφωνίας για την PESCO που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία και πώς αυτή μπορεί να φέρει θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Πρόεδρος είπε:

«Δημιουργείται για πρώτη φορά, λόγω και της γεωστρατηγικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια ασπίδα προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ευρωπαϊκού συνόρου από τις όποιες έξωθεν επεμβάσεις.


Δεν είναι επιθετική αλλά αμυντική συμφωνία και αυτό έχει πάρα πολλή σημασία και, συνεπώς, εξουδετερώνεται και το βασικό επιχείρημα της Τουρκίας ότι η εδώ παρουσία του τουρκικού στρατού θα συνέβαλλε στην προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας από έξωθεν επεμβάσεις.

Με τη σημερινή πράξη η Ευρώπη αναλαμβάνει πλέον, με τη μετεξέλιξη βεβαίως, ενεργό ρόλο στη διαφύλαξη και την καταπολέμηση της όποιας ξένης επιβουλής».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε δηλώσεις του πρόσφατα εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα θα βοηθήσει στην προετοιμασία νέας διάσκεψης για την Κύπρο και ερωτηθείς αν έχει ζητήσει από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να μεταφέρει κάποιο μήνυμα στον κ. Ερντογάν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε:


«Είναι κοινή η θέση μας, και του Έλληνα Πρωθυπουργού και η δική μας ότι εάν και εφόσον υπάρξει μια τέτοια πολιτική βούληση από πλευράς Τουρκίας προκειμένου να εξευρεθεί επιτέλους μια βάση που να δημιουργεί προοπτικές δημιουργίας ενός κράτους ομαλού, κανονικού, μακράν εξαρτήσεων, με πλήρη σεβασμό των αρχών των ΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, θα είναι η μεγίστη συνεισφορά και προσφορά προς τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Αυτή είναι η κοινή μας θέση και αυτή την ελπίδα εκφράζω, ότι εάν πραγματικά η βούληση της Τουρκίας είναι όπως ισχυρίζεται, και ισχυρίζεται ότι θα είναι κάποια βήματα μπροστά από εμάς ως προς τη λύση, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα».