Ερντογάν: Ποινή φυλάκισης σε δημοσιογράφο για ένα tweet

Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος βάζει φίμωτρο και στην δημοσιογραφία - Ποινή φυλάκισης σε δημοσιογράφο της "Cumhuriyet" για ένα tweet


Ερντογάν: Βάζει φίμωτρο και στην δημοσιογραφία - Ποινή φυλάκισης για ένα tweetΤουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε τριετή φυλάκιση δημοσιογράφο της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας "Cumhuriyet" με την κατηγορία ότι ο ίδιος προέβη στη διασπορά προπαγάνδας τρομοκρατικού περιεχομένου μέσω του επίσημου λογαριασμού της εφημερίδας στο Twitter.


Ο διευθυντής της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας, Ογκούζ Γκιουβέν, κατηγορείται ότι δυσφήμισε τον αγώνα της Άγκυρας εναντίον των υποστηρικτών του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και σύμφωνα με την κυβέρνηση ενορχήστρωσε την περσινή αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Το tweet αναφερόταν σε έναν εισαγγελέα που σκοτώθηκε σε τροχαίο, χρησιμοποιώντας την έκφραση «τον θέρισε ένα φορτηγό».Η "Cumhuriyet", η οποία παραδοσιακά θεωρείται ότι στηρίζει την εδραίωση της εκκοσμίκευσης, υποστηρίζει πως το tweet αντικαταστάθηκε μέσα σε ένα λεπτό από ένα άλλο που έλεγε πως ο εισαγγελέας "πέθανε φρικτά σε ατύχημα με φορτηγό".


Ο εισαγγελέας που σκοτώθηκε κατά το ατύχημα είχε ετοιμάσει το κατηγορητήριο εναντίον του δικτύου του Γκιουλέν. Ο κληρικός ωστόσο αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος.


Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε πως ο Γκιουβέν καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών και ενός μήνα. Είχε προφυλακιστεί τον Μάιο αλλά αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούνιο ενόψει της διεξαγωγής της δίκης του.Περισσότεροι από δέκα δημοσιογράφοι και διοικητικά στελέχη της "Cumhuriyet" δικάζονται σε μια ξεχωριστή υπόθεση, όπου οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως η εφημερίδα "καταλήφθηκε" από υποστηρικτές του Γκιουλέν και χρησιμοποιήθηκε για να στοχοποιηθεί ο Ερντογάν και να συγκαλυφθούν οι ενέργειες μαχητικών οργανώσεων.


Οι εισαγγελείς ζητούν ποινές φυλάκισης έως και 43 χρόνων για το προσωπικό της εφημερίδας, το οποίο κατηγορούν ότι στοχοποίησε τον Ερντογάν με "ασύμμετρες πολεμικές μεθόδους".


Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, η Τουρκία έχει φυλακίσει περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και έχει κλείσει περισσότερα από 130 ΜΜΕ, προκαλώντας ανησυχίες στους δυτικούς συμμάχους της για επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών.


Πηγή: cnn.gr, kathimerini.gr