Έμβλημα Αεράμυνας: Η αδικία που γίνεται στην Πολεμική Αεροπορία

Η αδικία που γίνεται με το διακλαδικό έμβλημα αεράμυνας στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας! Οι Διοικητές μονάδων αεράμυνας, δεν μπορούν να φέρουν το έμβλημα!

Διακλαδικό έμβλημα αεράμυνας - ΦΩΤΟ credits defensegr.wordpress.comΠριν 3,5 χρόνια εγκρίθηκε το Διακλαδικό Σήμα Αεράμυνας από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) και τα Συμβούλια των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ασημένιο φέρεται από όσα στελέχη των Κλάδων (ΣΞ, ΠΝ, ΠΑ) έχουν αποφοιτήσει από ειδικό σχολείο και έχουν υπηρετήσει  2 τουλάχιστον χρόνια σε Σχηματισμούς ή Μονάδες Αεράμυνας ή Αντιαεροπορικού Πυροβολικού.

Μετά από 10 χρόνια υπηρεσίας σε Μονάδες τέτοιου τύπου το σήμα προάγεται σε χρυσό.

Όμως, σύμφωνα με σχετική σηματική διαταγή του ΓΕΑ (R170755ZMAR14/ΓΕΑ/Β3), δεν έχει γίνει καν πρόβλεψη για τη χρήση του διακλαδικού σήματος αεράμυνας σε όσους Ιπταμένους έχουν διατελέσει Διοικητές και Υποδιοικητές στην 350ΠΚΒ ή σε Μοίρες Κατευθυνόμενων Βλημάτων (PATRIOT, S-300), καθώς στο υπόψη έγγραφο του ΓΕΑ ρητά μνημονεύεται ότι δικαίωμα χρήσης έχει μόνο το προσωπικό αεράμυνας και το τεχνικό προσωπικό που έχει υποστεί εκπαίδευση σε ειδικό σχολείο και να έχει υπηρετήσει πάνω από 2 έτη σε Μονάδες αυτού του τύπου, εκτελώντας αντίστοιχα με την εκπαίδευσή του καθήκοντα.


Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το έργο των Διοικητών και Υποδιοικητών της 350ΠΚΒ ή των Μοιρών Κατευθυνόμενων Βλημάτων (PATRIOT, S-300) είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθότι αυτοί εξυπηρετούν από τη θέση τους το Οπλικό Σύστημα, ανεξαρτήτως της εξειδικεύσεώς τους, καθώς αξιολογούν το προσωπικό αεράμυνας και το τεχνικό προσωπικό και πολλάκις καλούνται να λάβουν αποφάσεις που αφορούν την επιχειρησιακή αξιοποίηση του Οπλικού Συστήματος, που διοικούν.

Είθισται δε, να υπηρετούν από 1 έως 3 χρόνια στη συγκεκριμένη θέση υψηλής ευθύνης και να μην έχουν περατώσει ειδικό σχολείο εξειδίκευσης. Εν πάση περιπτώσει, οι Ιπτάμενοι δεν αποτελούν προσωπικό αεράμυνας ή τεχνικό προσωπικό, ώστε να δικαιούνται το εν λόγω έμβλημα, σύμφωνα με τα κριτήρια και την πρόνοια της σχετικής διαταγής.

Η υιοθέτηση του Διακλαδικού Εμβλήματος Αεράμυνας αποτελεί έναν ισχυρό συμβολισμό σε ότι αφορά την βούληση της ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ να ενισχυθεί το κίνητρο και το πνεύμα διακλαδικότητας.


Επιπλέον, η δημιουργία αυτού του Διακλαδικού Διακριτικού Εμβλήματος Αεράμυνας, έγινε σε μία προσπάθεια ώστε όλα τα στελέχη να είναι υπερήφανα για το συγκεκριμένο Όπλο που έχουν υπηρετήσει ή υπηρετούν και σε μία αναγνώριση της προσφοράς τους σε αυτό.

Πού είναι λοιπόν ο ισχυρός συμβολισμός και η αναγνώριση για τους Ιπταμένους της ΠΑ, οι οποίοι έχουν διατελέσει ή διατελούν ή θα διατελέσουν Διοικητές και Υποδιοικητές σε Μονάδες ή Μοίρες Κατευθυνόμενων Βλημάτων PATRIOT και S-300; Ποια είναι η πρόνοια της ΠΑ;


Τι πρέπει να γίνει


Εκτιμάται ότι πρέπει να δύνανται οι Ιπτάμενοι - Διοικητές και Υποδιοικητές Μονάδων ή Μοιρών Κατευθυνόμενων Βλημάτων (PATRIOT, S-300), να φέρουν το διακλαδικό σήμα αεράμυνας στη στολή τους, ανεξαρτήτως χρόνου Διοίκησης και φοίτησης Σχολείου, καθώς εκείνοι δεν έχουν υποστεί πλήρη εκπαίδευση για να αποκτήσουν εξειδίκευση, ούτε επίσης μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή Ικάρων υπηρετούν σε οπλικά συστήματα αεράμυνας, προκειμένου να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο (2 τουλάχιστον έτη - ασημένιο σήμα, 10 τουλάχιστον έτη - χρυσό σήμα), παρά μόνο όταν καλύπτουν θέσεις ευθύνης Διοικητών και Υποδιοικητών της 350ΠΚΒ ή των Μοιρών Κατευθυνόμενων Βλημάτων, όπου ο ρόλος τους πέρα από καθαρά επιχειρησιακός και διοικητικός, είναι και θεσμικός!

Δεν γίνεται να φοράει το σήμα ο υφιστάμενος και όχι ο Διοικητής ή ο Υποδιοικητής!

Δεν γίνεται ένας ΕΠΟΠ στο Rheinmental να δύναται να φοράει το υπόψη έμβλημα (και καλά κάνει) και όχι ο Διοικητής ή ο Υποδιοικητής του στην 350ΠΚΒ ή στις Μοίρες Patriot και S-300!

Στο Στρατό Ξηράς δεν συμβαίνει αυτό, γιατί τα στελέχη αεράμυνας γίνονται και Διοικητές ή Υποδιοικητές κάποια στιγμή, οπότε ήδη έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για το διακλαδικό αυτό σήμα.


Πως είναι δυνατόν ένας πιλότος, ο οποίος τοποθετείται για ένα έως τρία έτη συνήθως ως Διοικητής ή Υποδιοικητής μίας Πτέρυγας ή Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων, να έχει προλάβει να περατώσει αυτά τα τυπικά προσόντα, τη στιγμή που ως τότε ήταν, λόγω ειδικότητος, σε Μοίρες αεροσκαφών;

Και από την άλλη, πως είναι δυνατόν να κρίνεται ικανός και να ηγείται μιας τέτοιας ειδικής Μονάδας ή Μοίρας και να μην φέρει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σήμα της;